NYHETER 2024-09-05 KL. 09:05

Vallentunavatten vill chockhöja priserna

Av Victoria Sid

Under nästa kommunfullmäktige kommer Vallentunavatten AB föreslå en höjning av brukningstaxan för fastigheter anslutna till dricksvatten, spillvatten och dagvatten med tio procent från och med den 1 november i år.

Vallentunavatten vill chockhöja priserna
PRISHÖJNING. I oktober 2022 uttalade Vallentunavatten AB:s ordförande Elwe Nilsson (M) att det inte skulle bli någon höjning av vattenpriset i närtid. Nu är det dags för en rejäl höjning med tio procent. Foto: Adobe

Vallentunavattens helårsprognos för 2024 visar ett resultat på fem miljoner kronor sämre än vad företaget budgeterat för. För att kompensera förlusten kommer företaget föreslå en höjning av brukningstaxan.

Förklaringarna till prognosen är flera. Dels råder det osäkerhet gällande anläggningsintäkter och förbrukningsintäkter och dels högre kostnader för rening, service och reparationer.

Tidigare fanns en planerad höjning av taxan till årsskiftet men det nya förslaget hade gjort att höjningen sker två månader tidigare. I januari höjdes brukningstaxan för vatten och avlopp med 20 procent trots att Vallentunavatten i oktober 2023 meddelat att de inte planerat något höjning i närtid.