NYHETER 2023-10-05 KL. 09:15

Ylva Mozis (L): Nominerad till Europaparlamentet

Av Daniel Bergholm

Vallentunapolitikern Ylva Mozis (L) hoppas nu bli en av de 21 som väljs ut på Liberalernas nationella lista inför EU-valet nästa sommar. Om det blir så ser hon fram emot en intensiv valkampanj.

Ylva Mozis (L): Nominerad till Europaparlamentet
EU-VALET Vallentunapolitikern Ylva Mozis (L) är en av de som blivit nominerad av Liberalerna till Europaparlamentet. EU-valet är nästa sommar och då hoppas hon få stå på Liberalernas nationella EU-lista som sätts i november. Foto: Roffe Andersson

Ylva Mozis är en av drygt hundra personer som blivit nominerade till Europaparlamentet. I november kommer partiets valberedning att sätta en nationell lista på 21 personer. Hur många platser partiet sedan får i parlamentet bestäms i EU-valet, där Liberalerna senast fick en plats.

Men med det i åtanke vill hon tona ner förväntningarna.

– Det är jätteroligt! Men processen är lång. Först en medlemsomröstning och sedan kommer valberedningen sätta listan. Där hoppas jag stå med, säger Ylva Mozis.

Erfarenhet från EU

Anledningen till att hon har blivit utvald tror hon har att göra med sitt engagemang för EU. Hon har tidigare bott nio år i Bryssel, där Europaparlamentet ligger, och ägnat en stor del av sin politiska karriär åt EU-politik.

– De ämnen som behandlas där, med det pågående kriget i Ukraina, Euro-valutan och den öppna marknaden. Det är frågor som jag anser vara av yttersta vikt och det är därför jag ställer upp, förklarar hon.

Om Ylva Mozis blir en av de 21 som hamnar på EU-listan för Liberalerna, ser hon fram emot att föra en valkampanj inför valet nästa sommar.

Roligaste jobbet

– Jag älskar att få diskutera den sortens politik. Sedan tycker jag att det alltid ska finnas representation från hela landet - då hade det varit roligt att representera Vallentuna.

Ylva Mozis har varit politiker i Vallentuna sedan 2010. Hon är sedan ett år tillbaka fritidsnämndens ordförande och står etta på listan hos Liberalerna Vallentuna.

Trots nomineringen har hon än så länge ingen avsikt att lämna Vallentuna.

– Det är det roligaste jobbet jag haft. Jag har inga tankar på att flytta tillbaka till Bryssel och ser mig fortsatt som en Vallentunapolitiker. Samtidigt - ställer man upp i ett val så skulle jag självklart säga ja om jag blir vald, säger hon.