SPORT 2023-04-04 KL. 10:30

Hon blev VM-sexa i e-cycling

Av Jonny Andersson

Hon blev VM-sexa i e-cycling
ÅTERHÅLLSAM. Bland rubriker om Mika Söderström kan nämnas "Doldisen som spås bli nästa stora stärna". Hon har dock inga placeringsmål eller förväntningar på sig själv, utan cyklar för att det är roligt. Foto: Roffe Andersson

Hon beskrivs som stjärnskott och nästa stora stjärna. Själv pratar hon om glädje och avstår från att nämna resultatmål.

När Vallentunatjejen Mika Söderström i februari blev VM-sexa i e-cycling var det givet att en gång för alla få klarhet i vad hon egentligen hittat för sport. Mika studerar dock på tuff nivå, tentor stod på kö så det tog tid att få till en intervju i hennes tävlingsarena – vardagsrummet.

Det var här hon cyklade snabbare och smartare än alla utom fem konkurrenter runtom i världen.

Blir avatar
Vid sidan av tv-soffan står hennes tävlingscykel. I stället för ett bakhjul, som står i hallen, är drevet anslutet till en trainer.

Hon väcker liv i trainern. Via sin laptop tar hon sig till mjukvaran Zwift och i nästa stund väljer hon vilken bana hon vill träna på i dag. Sin laptop har hon kopplat till tv:n och på skärmen är hon ännu parkerad. Fiktiva banan heter Hilly loop. I den stund hon börjar trampa hamnar hon i en strid ström av andra tränande avatarer, spridda över världen. Hennes avatar har samma tävlingsdräkt som den hon har på sig i verkligheten.

På utsidan av Mikas balkongfönster är det förståeligt att meteorologerna gått ut med en gul varning för snö och hård vind, på Mika Söderströms platt-tv rinner lava utmed en vulkan, ett vattenfall syns och terrängen hon trampar fram genom är lummigt somrig.

Info i mängder
I skärmens utkanter finns mycket information att hämta. Trainerns sensorer gör allt åskådligt: namn på cyklister intill henne, terrängens kupering, med vilken effekt hon cyklar, kadens, hastighet etcetera. Självklart kan hon jämföra med intilliggande konkurrenterna. Mika förklarar entusiastiskt. Tyvärr går en del in genom ena örat och ut genom det andra, men ingen skugga ska falla över Mika.

Lätt att förstå är däremot att konkurrenterna också cyklar i vardagsrum, källare eller kanske i skuggan på uteterrassen. Och det finns ingen risk för att ramla, få punka, sidovind eller annat försvårande.

Är det ensamt att tävla i vardagsrummet?

– Nej. Jag tycker inte det. Vi pratar med varandra under loppen. Både med andra cyklister och våra coacher, säger Mika vars drickalangare brukar vara föräldrarna.

Sverige dominerar
Åtta svenskor deltog i VM. Mika var yngst av dem, dessutom rookie med sitt dryga år som tävlingsaktiv. Det virtuella mästerskapet delades upp i tre omgångar, etapplopp. Alla cyklade första ganska flacka banan på 14 kilometer. De 30 första över mållinjen kvalificerade sig för lopp 2. Dit nådde sju av Sveriges åtta damer.

– Vi ligger långt framme i e-cycling, säger Mika och hyllar ledarna och taktiken svenskorna hade med sig till start och under loppen.

Andra bansträckan var baserad på att de 30 kvarvarande hade en backe att passera vid tre tillfällen. Klättringen tog tre - fyra minuter. Mika är mer av en spurtare än bergsget, därav bävade hon för banprofilen och tog sig an loppet med lågt ställd förväntan.

– Jag var ganska nöjd innan, säger hon.


"ÅRETS PRESTATION". Utmärkelsen fick Mika för sin insats som 21:a på VM i gravel 2022 av sin klubb, Stockholms cykelklubb. Den inramade tröjan är hittills det enda hon har på lägenhetens väggar. Foto: Roffe Andersson


Slutade sexa
Som enda svenska och med nio från andra nationer gick Mika Söderström vidare till slutliga elimineringsracet. De tio gjorde upp på en varvbana som var fyra kilometer. Den som var sist över en linje, varannan kilometer, eliminerades.

Redan innan elimineringen var Mikas ben möra och i en tidigare intervju (för nätsidan Cykla!) konstaterade hon: ”Det var egentligen bara att blunda, trycka allt jag kunde och hoppas att jag inte var sist över linjen vid varje eliminering.”

Fyra konkurrenter var eliminerade innan Mika Söderström fick ge sig. Hon var en tiondel efter fransyskan Sandrine Etienne.
Tidsmarginalen grämer henne inte.

– Marginalerna är väldigt små. Innan slog väl jag ut någon med en tiondel.

Gillar grustävlingar
Hittills har Mika trampat i beskedligt tempo för att prata samtidigt. Hon vill dock visa hur det går till när det brinner till på allvar.

Hon förvarnar om att det snart blir en spurtsträcka, knäpper på det elekroniska växelreglaget, ställer sig upp och plötsligt rusar alla siffror på skärmen. Hon har haft svettpärlor i pannan och på kinderna, nu rinner en ”bäck” utmed hennes hals.
Ute har vintern kopplat nytt grepp trots att april knackar på dörren. Mika har en utomhussäsong att se fram emot. Hon ska tävla traditionell landsvägscykling nationellt och gravel internationellt. Gravel (grus) är en tävlingsgren hon gillar, här kan hon tävla utan ett lag i ryggen och det finns VM och EM att sikta på till hösten.

Vis av erfarenhet hon fick som lovande friidrottare i junioråldern talar Mika inte en enda gång om placeringsmål. Utöver skador ledde löparkarriären till psykisk ohälsa, prestationsångest. I dag handlar hennes idrottande om passion att cykla. Så ingen ska bli förvånade om hon 2023 ger sig i kast med cykelcross.

Vi tar block, penna, kameraobjektiv och stänger ytterdörren bakom oss. Mika Söderström är kvar på sadeln, hon har fått feeling och vill fullfölja ett träningspass.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se