SPORT 2023-10-05 KL. 09:00

Mästaren tillbaka i ringen

Av Jonny Andersson

Rickard Nordstrand ska upp i ringen igen. Den forne världsmästaren möter efter tio års frånvaro Papy Abedi i MMA-organisationen Superior Challenges 26:e gala.

Mästaren tillbaka i ringen
STILL GOING STRONG. Håret har fått grå lyster, men nog känns Vallentunas stora fajter igen. Jabbarna här var bara för syns skull och led i att träna grepp nere på mattan. Foto: Roffe Andersson

Med bland annat VM-guld i Muay thai som amatör och proffs samt fem SM-titlar, kändes det som en välförtjänt hyllning när Rickard Nordstrand, en av Vallentunas största idrottsprofiler, här om året togs ut som deltagare i Mästarnas Mästare. Det blev dock ingen medverkan i SVT:s långkörare. Rickard och Anja Pärson tvingades tacka nej på grund av skador.

Fel kampsport

Nu ska 47-årige Nordstrand i stället upp i ringen. Göra comeback. I MMA – en sport han aldrig utövat.

– Känslan är att jag gör högskoleprovet och ett maratonlopp samtidigt, säger han om träningens prövningar.

I thaiboxning och K-1 var han en stående fajter. I MMA är risken uppenbar att han får slåss och försvara sig liggande på mattan.

Slå inte den som redan ligger, sägs det. Nordstrand är väl bekant med uttrycket och osäker på sin reaktion om läget dyker upp.

– Jag kanske avstår. Tvekar, säger han.

Behöver utvägar

Dagens pass i kampsportstadion, träningsanläggningen han basar över, går till hundra procent ut på att få ner motståndaren i mattan. Kampsportspionjären Omar Bouiche, sekond när Rickard tar sig an Papy Abedi, kommer upprepat fram och instruerar. Han förfinar tekniker för att avgöra genom strypning eller armlås. Och ger alternativ för att slingra sig undan. Omar känns uppriktig när han säger:

– Att lära honom avgöra med låsningar är för avancerat, bättre att han lär sig försvar för att komma tillbaka i stående. Han ska känna igen situationer som inte är bra.

Vi ringer Jonny Touma, Vallentunas MMA-stjärna i dag, som gör samma bedömning.

– Jag har hört om matchen. Rickard har sina kvalitéer i stående. Nu behöver han försvara sig, attackera och försvara sig för att undvika att hamna på mattan. Det tror jag han klarar. Han har säkert en bra gameplan, säger Jonny Touma.

Vepa med power

I trängseln med andra som tränar samma moment sticker Nordstrand ut. Meningen är att han och träningspartnern ska fälla varandra varannan gång, men det är motvilligt och onaturligt. Nordstrand låter sig bli lagd ner i ryggläge.

– Han är fortfarande väldigt stark, vig, atletisk och tuff, säger Omar till sin fajters försvar.

Längs ena långväggen hänger flera vepor, 4,20 x 4,20 stora. En är en bild från 2005 när Rickard kastades in, med ett dygns förberedelsetid, som ersättare för Jörgen Krut i en K-1-match mot holländaren Remy Bonjasky.

Bilden vrålar ut i vilken mäktig fysisk form Rickard var då.

– 93 kilo. Bara muskler, nu 88 och corona, säger han leende och försöker visualisera genom att greppa ett ”kärlekshandtag”.

Där finns dock inget synlig underhudsfett på den magen.

Söker spänning

Varför utsätter han sig då för detta vid 47 års ålder? Upphovet är en utmaning Nordstrand framförde i samband med en gala i fjol och Abedi nappade.

Är matchen ploj eller på fullt allvar?

– Fullt allvar, svarar Nordstrand och ögonen antyder inget annat.

– Jag behöver spänning i livet, det är sådan jag är som person. Jag har alltid tränat och känner att jag vill komma i riktigt bra form igen. Klart att det finns något läskigt i det här, men jag är sådan. Kanske somnar jag efter någon minut, då är det så.

Stockholmaren Papy Abedi är två år yngre än Nordstrand. Han slutade tävla 2017 och hade grunder från judo innan han gick över till MMA.

Duellen avgörs i Annexet, Globen, den 4 november.