SPORT 2024-05-08 KL. 14:13

Mellgren tog poäng direkt i debuten

Av Jonny Andersson

Valdemar Mellgren blåste motorn i sitt första testheat inför premiären av roadracingens Northern Talent Cup. I racen tog han chansen att överraska sig själv.

Mellgren tog poäng direkt i debuten
LOVANDE DEBUT. Valdemar Mellgren tog sex placeringspoäng redan första NTC-helgen och kan sätta upp nya mål. Foto: Roffe Andersson

Vallentunarookien Valdemar Mellgren hade både mot- och medgång under första NTC-helgen i Assen, Nederländerna. I första kurvan av första träningspasset havererade motorn i hans roadracinghoj och det var nätt och jämt att han kunde köra kvalet med en oinkörd motor.

Han klarade ändå kvalet med marginal och fick starta första heatet från sjunde led, som 20:e förare av 24.

– Jag fick en magisk start och låg på plats 15 in i första kurvan.

I vätan avancerade han ytterligare två placeringar innan loppet flaggades av.

Efter omstarten avancerade fältets gulaste ekipage upp som sexa, men så sakterliga dalade han bakåt och körde över mållinjen som tolfte förare vilket gav fyra poäng.

– Det var en rolig hård kamp där jag lärde mig massor. Tolfte plats var över förväntan.

I premiärhelgens andra race kunde Mellgren inte dra nytta av en ny pangstart. Däremot körde han upp sig till en slutlig 14:e plats (två poäng).

NÖJD. 70 000 på läktarna och cirka 13 000 youtube-tittare såg 15-årige Valdemar Mellgrens debutheat i Northern Talent Cup. Foto: Roffe Andersson

– Målet för säsongen var att ta en poängplats, det gjorde jag redan i mina första race så nu får vi sätta nya mål, säger Valdemar Mellgren som gångna helgen kört andra mästerskapshelgen på Sachsenring, Tyskland.

Krasch i kvalet

Där började det på sämsta sätt med en krasch i 160 km/h med påföljden att han fick starta sist och inte nådde poängplacering. Han var 19:e förare i mål.

– Kraschen satte sig i huvudet, jag skadade mig inte men det spökade. Jag är ändå nöjd för mina konkurrenter är mer vana än jag på torrt underlag och jag har aldrig förr kört på Sachsenring som dessutom körs i vänstervarv.