Men den största talangen dissar tanken på modern femkamp. Vallentuna Fäktklubb får en nyckelroll om Svante Rasmuson, förbundskaptenen för modern femkamp, får sin sport att blomstra i Vallentuna. För Alexander Lindholm Hallonstén räcker dock fäktning och han jagar USM-medalj om en månad.
Härom veckan avgjordes fyra grenar av fem i nya varianten av modern femkamp. Saknades i evenemanget på Sports Club gjorde fäktning, men kontakt är upprättad med fäktklubben som funnits i Vallentuna sedan 2006.
– Jag hade planerat att se tävlingen men fick förhinder. Jag har varit i kontakt med Svante, säger Peter Åkerberg, ledare och grundare av Vallentuna Fäktklubb som i dag har cirka 30 aktiva och som mest haft 55.
Medaljmål på USM
Peter riggar för kvällens träning i lilla sporthallen i Rosendalsskolan södra. I trappan ner till hallen kommer fyra unga killar: Axel Hallonstén, Edvin Liu, Gabriel Fröde och Axel Hermansson, men också lite äldre Alexander Lindholm Hallonstén, 16 år. Alexander är skolad i Vallentuna Fäktklubb men har gått till FFF, Föreningen för Fäktkonstens Främjande, som är en av Stockholms största klubbar och Sveriges äldsta fäktklubb.
På frågan om han kan simma svarar Alexander ”ja”, men när även OCR samt skytte med laserpistol i kombination med löpning kommer på tal, blir han mindre taggad.
– Jag tror inte att modern femkamp är för mig. Jag är inställd på fäktning, säger han.
18 maj avgörs ungdoms-SM i Karlskrona. Dit ska Alexander med medaljambition. Det finns ett guld att jaga, då måste han dock bland annat besegra Elwin Elg, klubb- och skolkamrat på Solna gymnasiums NIU. Elwin Elg är omskriven som en av Sveriges största talanger.
MEDALJHOPP. Alexander Lindholm Hallonstén har bytt klubb och är ett medaljhopp för FFF inför stundande ungdoms-SM. Foto: Roffe Andersson
Redo att hjälpa träningssugna
Kan då idrottssugna i Stockholmsområdet, kanske nyfikna på modern femkamp, få all sin träning i Vallentuna? På Sports Club ges chans till bred träning.
Fyller fäktklubben luckan?
– Ja, absolut, svarar Peter Åkerberg och ber en annan av klubbens äldre tonåringar, Erik Stackegård, 17, genomföra ett par teknikövningar.
– Vi kan lära ut grunderna och mycket mer än så, tillägger Peter när han tagit av sig masken.
Han höftar att klubben kan ha 60 aktiva med dagens träningstider på fredag- och måndagkvällar. Vill fler fäktas, behövs ytterligare halltider.
Fäktningsfakta:
Fäktning som enskild gren har funnits på programmet sedan OS i Athén 1896. Man tävlar i florett, värja och sabel. Svenska fäktare har nått störst framgång i värja. Johan Harmenberg tog individuellt guld i Moskva 1980. Fyra år tidigare tog Sverige lagguld i Montreal. Utöver guld har Sverige ett individuellt silver och två dito i lag samt ett individuellt brons och ett i lag.
Jerri Bergström (S), oppositionsråd i Vallentuna kommun, deltog i tre OS 1984–1992 och nådde som bäst femteplats i lag och sjätteplats individuellt. I nordiska mästerskap och i SM tog Jerri flera guld och medaljer.