Europamästerskapen i Rom är sommarens huvudmål, men ingen ska tappa hakan om vi ser Moa Granat i OS om två månader, närmare exakt 74 dagar.
Vallentunatjejen Moa Granat har alltid känts trygg och målmedveten, intrycket är att hon nått ytterligare mognad som proffs. Sedan klubbytet från Vallentuna FK till Turebergs FK är 19-åringen friidrottare på heltid och har släppt alla former av studier och tänker sig söka deltidsjobb eller ta upp studier först till hösten. Att hon trivs med livet som 400 meter häck-löpare hörs och syns.
Tre veckor i Sydeuropa
Som exempel tillbringade hon i april-maj tre veckor på läger i Portugal och Italien. Körde väldigt tung träning, utan att uppleva det jobbigt.
– Jag har aldrig tidigare haft den här möjligheten och det blev en väldigt lyckad träningsperiod. Förra året hade jag en vecka i Italien, nu blev det som vardag att träna och återhämta sig. Det var en härlig känsla att landa i den typen av upplägg, en vecka blir mycket mer stressigt.
Fyra dagar efter hemkomsten från Sydeuropa fick Moa kvitto på att fys- och teknikträningen givit resultat. I Göteborg gjorde hon förrförra veckan sin snabbaste tid i en tävlingspremiär. Trots tunga ben var hon fyra tiondelar snabbare än i motsvarande premiär i fjol. Hon lyser, skrattar och ler.
FAR OCH DOTTER. Marko Granat tränar sin dotter på hemmaplan och Moa menar att det fungerar utan problem. Foto: Roffe Andersson
Färre steg
400 meter häck är en fysisk, taktisk och teknisk gren. Med hjälp av pappa Marko Granat på hemmaplan och huvudtränaren Kenth Olsson på distans i Helsingborg, har i vinter fysiken byggts upp och varje detalj slipats. I synnerhet under lägret. Hon pratar om klippet över häckarna för att undvika en tidsslukande ”flygsträcka”, ambitionen att alltid gå ut hårt och allra mest om antalet steg mellan häckarna. Till första häcken är det 45 meter, därefter 35 meter mellan hindren och då ska hon springa med 15 steg.
– Förra säsongen hade jag 15 steg till sjätte häcken, nu vill jag länga detta till åtta häckar. Jag tror, om inte redan nu, att jag klarar det när jag blir lite lättare i benen. Och det ska göra skillnad på sluttiden. Loppet blir mer rytmiskt och sista biten ska jag ha kraft och fart att hålla 16 steg och inte 17 som det blivit tidigare.
Just detta är vad kvällens träning går ut på. I väntan på att Marko ska komma från sitt arbete har Moa dragit vagnen med häckar, placerat ut några och inlett uppvärmningen. Hon ska i tävlingsfart springa två lopp över sex häckar och avsluta med ett över åtta häckar. Varje lopp med 15 steg. Allt filmat av Marko.
– Jag skickar filmerna till Kenth, säger Marko Granat.
FAR OCH DOTTER. Marko Granat tränar sin dotter på hemmaplan och Moa menar att det fungerar utan problem. Foto: Roffe Andersson
OS ”en bonus”
Den 9 juni springs försöken i Europamästerskapen i Rom. Det mästerskapet är Moa Granat uttagen till. Men. Den 4 augusti, klockan 12:35, inleds försöken på 400 meter häck i Stade de France, Paris. Vi talar om OS 2024.
– EM är mitt stora mål i år. Då ska jag ha en formtopp. Om jag skulle komma med till OS är det en jättestor bonus, egentligen samma som VM var förra året då U20-EM var mitt stora mål. Så OS är ingenting jag egentligen har som mål. Det är så mycket utanför min egen förmåga att styra.
Internationella olympiska kommittén har satt 54,84 som direkt kvalgräns, Moas personliga rekord är 56,37 i skrivande stund. SOK, Sveriges olympiska kommitté, har satt ett spann, 54,85–55,30.
– Jag tror att jag kan förbättra mitt rekord med en sekund. Får jag till det finns det flera detaljer som gör att jag ska springa fortare.
Spännande är att sprintern Julia Henriksson, Malmö AI, förra veckan sprang 100 meter på 11,19. Ett personligt rekord med 18 hundradelar och bara tre hundradelar från Linda Haglunds 44 år gamla svenska rekord. Henriksson tränas också av Kenth Olsson.
Framtidshopp
Samtidigt som hon återhämtar sig mellan två av träningsloppen får Marko Granat ge sin syn. Och han talar om Ann-Louise Skoglunds svenska rekord, 54, 15, som överlevt i 37 år. Han pratar inte om i morgon, nästa vecka eller ens i år. Utan på sikt.
Och framgång på sikt är ytterligare ett kriterium som kan leda Moa till sommarens OS. Om SOK gör bedömningen att hon är en löpare som i OS 2028 (Los Angeles) kan springa om medalj kan de ge henne en Parisbiljett som framtidshopp.
– Moa har med vinterns och vårens träning blivit mer stabil. Om det blåser motvind kan hon ändå hålla sin teknik och steglängd. Det gör skillnad, säger Marko Granat.
Hennes tolv minuters vila tickar snart ut. Hon går mot startblocken och Marko upp i slänten som bäddar in Sollentunavallen. När hon klipper andra häcken och sträcker ut mot den tredje är det knappt att fotisättningarna hörs. Och det går undan.