SPORT 2024-10-10 KL. 09:17

Vallentuna BK:s herrar i division 3-kval

Av Jonny Andersson

Vallentuna BK är i kval till division 3 efter en veritabel kross av Djursholm i sista serieomgång och i kvalet väntar en enkelserie med fyra lag där VBK inleder hemma mot Roslagsbro på lördag.

Vallentuna BK:s herrar i division 3-kval
PERFEKT START. Partina Basosilas 1–0-mål på väg i måstematchen mot Djursholm. Foto: Roffe Andersson

Frågan inför matchen mot Djursholm i fredags var om VBK-truppen skulle förlänga säsongen eller gå på höst- och vinterlov?

Spelarnas svar var entydigt.

Frånsett första 20 minuterna där Djursholm bland annat hade en nick i ribbans underkant, bjöd hemmalaget på en kross det mullrade om. David Lind och Johannes Grönlund sprang sönder gästerna på kanterna.

Centralt vann Jonas Wallstenius det mesta offensivt och defensivt och längst fram tog Partina Basosila vara på allt.

KRAFTFULL. Simon Sultan behöver göra ett stort jobb på centrala mittfältet i ytterligare tre matcher. Foto: Roffe Andersson

Olika avslut

1–0-målet var en bjudning där han fick rusa ensam mot målvakten i 35 meter och fintade denne innan han rullade in bollen.

– Jag hade bestämt mig för att dra målvakten, det är bäst, säger Partina Basosila.

Lagkaptenen Adam Gillberg nickade in en hörna och med nio minuter till pausvilan nyttjade Partina ett nytt friläge, läckert frispelad av Jacob Hellqvist. Den här gången sköt VBK:s kvicke forward in 3–0 via stolpen.

– Skott är säkrare, säger Partina leende.

HATTRICK. Lagom till kvalet har Partina Basosila hittat en välkommen målform. Foto: Roffe Andersson

Om det fanns tvivel på att matchen var VBK:s försvann det omgångende i andra halvlek. Jonas Wallstenius gjorde 4–0 och David Lind 5–0 och halvleken var sju minuter ung.

Adam Ringh gjorde sista målet, innan dess hann Partina Basosila fullborda sitt hattrick.

– Det känns jättebra, vi var helt inställda på att vinna. Skulle bara vinna.

Roslagsbro – igen

Sammantaget är insatsen en av VBK:s bästa i år. Förvisso sinade all kamplust gästerna hade med Wallstenius 4–0. Men matchen igenom sågs VBK-spelarna springa på allt, variera djupleds- med kortpassningsspel och blända med krossbollar. Rullandet i backlinjen var effektivt och konstruktivt.

Hur som är det med start på lördag det gäller att få till dessa bitar. Inledningsvis mot Roslagsbro – laget som förra hösten vann kvalgruppen på bättre målskillnad än VBK och i år spelat i division 3.

VÅRDAD KAPTEN. Adam Gillberg har i höst "blivit snäll", enligt egen utsago och undvikit gula och röda kort. Dessutom gör lagkaptenen mål, här 2–0 på nick mot Djursholm i fredags. Foto: Roffe Andersson

Resterande två matcher ska Pelle Hyppels manskap spela på bortaplan. Först mot Heby, tredjeplacerade i division 4 Uppland och därefter en avslutande båtresa till Gotland och möte med Fardhem Garda – som i lördags förlorade ett direktkval till trean mot Uppsala IF, tvåa i division 4 Uppland.

– Det börjar bli en vana för mig personligen att hamna i kval. Det blir annorlunda matcher och vi kan slå alla lag, men det ska göras också. Det gäller att ha dagen, säger VBK-tränaren.

Videoanalyser

Sista division 3-omgången spelades i lördags. VBK:s lagledning hade chans att dela upp sig för att se både Roslagsbro och Norrtälje, de två tänkbara kvalmotståndarna. Man valde bort båda matcherna.

– Vi hade tre videos på både Norrtälje och Roslagsbro. Roslagsbro behöver jag egentligen inte ens se för att veta hur de spelar, jag kan varenda gubbe. Men jag ska ändå kolla filmerna och vi ska ha tag i filmade matcher med Heby och gotlänningarna.

I fjolårets kval vann VBK sista kvalmatchen mot Roslagsbro med 2–1, vilket var två mål för lite för att gå upp. I vintras vann Roslagsbro en träningsmatch med 4–1.

– Det kommer att bli jämnt, säger Pelle Hyppel och ser kvalstarten som nyckelmatchen men tar även Heby och Fardhem Garda på fullaste allvar.