SPORT 2024-09-19 KL. 09:34

Vallentuna FK-dominans i Brottbyrundan

Av Jonny Andersson

Uppskattningsvis 7–800 personer cirkulerade runt på Össeby IP i lördags. Flertalet var med som supporters, men många sprang.

Vallentuna FK-dominans i Brottbyrundan
KÄMPE. Alexander gjorde sin första Brottbyrunda som 1.5-åring, berättade pappa Sammy Öhrling. I lördags vann Bällstakillen först i mål i yngsta klassen över 800 meter. Foto: Roffe Andersson

Allra först ut i terrängen var löpare med hund eller i några fall två hundar. Klassen var den enda där löparna startade med tidsmellanrum och först tillbaka på Össeby IP efter tre kilometer var Mille och Calle. Mille är en cocker spaniel och Calle husse. Nu vann dock inte den forne hockeyspelaren Calle Suuronen. Bak i startfältet hade Knut Ander, från Åkersberga, högre tempo med sin draghjälp. Andraplacerade Suuronen var ändå nöjd.

– Vår första tävling, det kändes som en rolig utmaning. När vi tränar brukar jag ta första 500 meterna, sedan är det Mille som drar med mig. Varje gång jag tar fram selen blir han glad och det här var mycket uppskattat.

TÄVLINGSLEDARE. Innan Patrik Bolander tog plats i sekretariatet hann han springa med sin hund Aslan. Foto: Roffe Andersson

Glad tävlingsledare

Med hunden Aslan deltog även Brottby SK:s Patrik Bolander innan han blev tävlingsledare på allvar.

– Vi vill åt folkfesten och i år blev det riktigt trevligt i strålande solsken. Elva damer och 32 herrar, dubbelt så många som förra året, sprang milen som vi ser som huvudloppet och den sträckningen är tuff, säger Patrik Bolander och fortsätter:

– I stället för att räkna startande räknar vi alla som kommer i mål i lopp med tidtagning. 167 löpare kom i mål och vi räknar inte minsta barnklassen där vi hade runt 60 startande. Tyvärr tappar vi deltagare i övre tonåren, det bör vi komma till rätta med till nästa år, säger Patrik Bolander.

Perälä vann KM

Brottbyrundans millopp var speciellt för Vallentuna FK. Klubben hade utlyst det som klubbmästerskap. Och ett KM blev det. De tre första i mål var alla från VFK och klubben hade åtta löpare bland topp 10. Snabbast var Joni Perälä.

– Eftersom jag satsar på triathlon och swimrun har jag nog fördel när det blir terräng, säger han.

KÄMPE. Alexander gjorde sin första Brottbyrunda som 1.5-åring, berättade pappa Sammy Öhrling. I lördags vann Bällstakillen först i mål i yngsta klassen över 800 meter. Foto: Roffe Andersson

Att Brottbyrundan var KM fick honom att satsa extra.

– Vi har flera som är vassare än jag i mindre kuperad terräng. Och det här var bra uppladdning inför Lidingöloppet, säger Joni som hade sällskap av Fredrik Liw och Thomas Nygårds på pallen.

Sekundmiss grämde

Inför loppen kunde deltagare gissa segertid vid Rehabteamets monter. Det grämde Joni att han gissade 37:53 och sprang in på 37:50.

– Jag borde stannat innan mållinjen, säger han och skrattar.

Totalt sprangs det i 19 klasser och VFK:s klubbmästare på damernas 10 kilometer blev Kristin Norlander som sprang på 48:19.

FULL FART. De minsta slipper tidtagning och deras start är inspirerande. Foto: Roffe Andersson

– Jag imponeras av dem som sprang. Det är en tuff terräng vi har här i skogen runt Össeby, säger Patrik Bolander.

Damernas 20 km vanns av Malin Grönberg, in som tvåa kom Johanna Harling, Vallentuna kommuns kommunikationschef.

Trivdes på Össeby

En som trivdes på Össeby IP och uppskattar Brottbyrundan är Per Tollefors, Vallentuna FK:s mångåriga ledare.

– Jättetrevligt att Brottby håller i gång Brottbyrundan. Folk kommer hit, springer och har trevligt. Precis som det ska vara. Sedan tycker jag att det är kul att vår äldre löpargrupp bestämt att vi ska ha enhetlig klädsel när vi tävlar, det gör att vi syns.

Syntes i resultatlistorna gjorde VFK. Utöver nämnda hade klubben segrare i: Lily och Iris Montalto, Inez Bergström, Elis Bergman och Knut Arenander.

Även arrangerande Brottby SK hade en vinnare. Två kilometer för 10–11-åriga pojkar vann Tage Heissenberger.

SNABB TRÄNARE. På väg in som tvåa i damklassen (5 km) passade VFK-tränaren Helena Hellgren på att hälsa. Foto: Roffe Andersson

ETTA. En av vinnarna från Vallentuna FK var Inez Bergström i klassen för 15–18-årngar. Foto: Roffe Andersson