NYHETER 2020-01-31 KL. 14:55

Amerikanska lärare på gymnasiet

Av Peter

Amerikanska lärare på gymnasiet

"Visar vilken gemenskap det finns i Sverige”

Vallentuna gymnasium har besök av amerikanska lärarstudenter som ska se hur skolan fungerar i Sverige. Trots att Addie Howell och Lars-Erik Forner från Butler University i Indiana bara varit på skolan en vecka har de redan sett stora skillnader mot hur det är på ett gymnasium i USA.

-Det som verkligen slår mig här är att det finns en sådan stark gemenskap, säger Addie. Inte nog med att alla elever känner varandra, dessutom verkar det som att lärarna känner alla sina elever och att de känner lärarna. Så är det absolut inte hemma.

De har just tillbringat några timmar på byggprogrammet.

-Det var så imponerande! Läraren delade upp klassen i tre grupper med 4–5 elever i varje som skulle bygga upp och ta ner ett hus så snabbt som möjligt. Det var fascinerade hur väl de samarbetade. Alla visste precis vad var och en skulle göra, och de kommunicerade med varandra utan minsta problem. I USA hade det inte flutit alls lika lätt, där är det mer var och en för sig. Jag tror att det återspeglar den gemenskap som finns i det svenska samhället, alla jobbar alla mot samma mål för att det hela tiden ska bli bättre.

Ska vara på två skolor

Lars-Erik reagerade över att eleverna satte högre mål än vad läraren gjort.

-De ville verkligen överträffa hans förväntningar. Varje grupp fick en timme på sig, men alla var klara på 40 minuter. Jag vet förstås inte om man samarbetar lika bra på alla svenska skolor, det är ju bara den här i Vallentuna som vi sett.

Lärarstudenterna ska vara i Sverige i fyra veckor som en del av det utbytesprogram Vallentuna har med Butler University. De ska tillbringa två veckor på Vallentuna gymnasium och två på Hagaskolan. Urban Eriksson som är lärare på byggprogrammet talar om att det är andra gången man har amerikaner här.

-Det är jätteroligt, de verkar verkligen tycka att det är intressant. Det ger också oss mycket att få höra vad de som kommer utifrån ser här, man blir lätt hemmablind. Eleverna tycker också att det är jättekul, de är både blyga och exalterade. De vill göra ett bra intryck, och de lyckas de verkligen med.

Konstigt med håltimmar

På förmiddagen har Addie och Lars-Erik varit med på en lektion i svenska som andraspråk och en lektion i engelska.

- Alla här talar fantastiskt bra engelska, säger Addie, men när de ska prata med oss börjar de alltid med att be om ursäkt för sin engelska. Det känns lite konstigt eftersom vi inte kan något annat än vårt eget språk, medan alla här kan minst två språk. Det har varit ett intensivt tempo på alla lektioner vi sett, alla jobbar hårt och kan mycket. Däremot märker man att eleverna här inte tränar lika på att tala inför en grupp eller på att visa samma självförtroende som i USA.


igcaption>Foto: Peter Palmquist

Något som är helt nytt för dem är att eleverna kan ha håltimmar.

-I USA har vi inte så långa raster och normalt får eleverna inte lämna skolområdet. Det kan både handla om hur samhället ser ut och vilket förtroende man har för eleverna. Men det kanske är unikt här för att det är en så liten skola? Innan vi kom till Sverige fick vi veta att det här gymnasiet är mindre än de flesta i Stockholmsområdet, och det kan göra att det blir lättare att lära känna alla och att lärarna kan jobba på det här sättet. Jag kan tänka mig att den här skolan får bättre resultat än de flesta, och kanske har ett bättre förhållande till butiker och boende i närheten?

Hyllar lärarnas engagemang

Urban säger att besökarna är imponerade av resultaten man har.

-Om jag bara ser på bygglinjen så är 90 procent av eleverna kvar inom bygg tre år efter att de gått ut, och det är faktiskt det bästa resultatet i hela Sverige. Att alla elever får starta ett företag och driva från september till maj gör att de är förberedda för verkligheten efteråt då många antingen hamnar på ett litet fåmansföretag eller startar eget. Flera av UF-företagen går bra och jag är verkligen stolt över dem.

Både Addie och Lars-Erik lyfter flera gånger fram lärarnas engagemang.  

-Det arbetar så som jag också vill göra, de bryr sig verkligen om sina elever och är inte bara här för att tjäna pengar. Det gäller förstås de flesta lärare i USA också, det är inget jobb man blir rik på utan det är något man väljer för att man vill något.

Visste inget om Vallentuna

För Lars-Erik har det varit en livslång dröm att få besöka Sverige.

-Min mormors familj kommer ursprungligen från en plats som heter Sundsvall. Vi är stolta över vårt ursprung, och det är därför jag har ett så ovanligt namn. Jag har aldrig träffat någon som heter likadant.

Han bokstaverar L-a-r-s, och påpekar att Erik stavas med k.

-Det enda vi visste om Vallentuna innan vi kom hit var att ABBA kommer härifrån, säger Addie. Men nu har vi både varit i Vallentuna kyrka och sett en runsten. Kyrkan var så imponerande, det finns inte så gamla byggnader i USA. Här tar ni allt sådant för givet, som att det är helt normalt att saker är tusen år gamla!