NYHETER 2021-04-22 KL. 07:57

Barnen städar upp Vallentuna

Av Hege

Barnen städar upp Vallentuna

GER ALLT. Linus Lundin räds inte att leta bland buskar och snår.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Hela 4 400 barn och unga är ute och städar upp i Vallentuna just nu. Intresset för att vara med under Skräpplockardagarna har nästan fördubblats sedan förra året.

Det är lite krångligt att få på sig plasthandsken. Men Linus Lundin, som går i förskoleklass i Gustav Vasa-skolan, har till sist fått på sig sin handske och ger sig ut på skolgården. Det är dags att plocka skräp, och fynden är många. En innebandyboll ligger i rabatten och skräpar, en fjäder är ett fynd och någon hittar en papperspåse.
– Det är farligt med skräp, djur kan äta det, förklarar Linus Lundin medan han lägger ner det han hittar i en kasse från Håll Sverige rent.

Återbruk
Hans lärare Lina Nerelius berättar att klassen sett en film om avfall i havet.
– Det är kul att jobba med skräp med barnen, de är supertaggade. Vi har sagt att alla kan göra något, så det är bra att plocka upp skräp när man ser det, säger Lina Nerelius.

Klassen samlar ihop det som inte hör hemma i naturen och sedan ska de skapa något av det –en lektion i återbruk, alltså.


igcaption>Foto: HEGE HELLSTRÖM

Men det är inte bara på Gustav Vasa-skolan det samlas skräp. I år är det 4 400 personer som är med under Skräpplockardagarna i Vallentuna, att jämföra med 2 755 personer förra året.
– Det är jättekul. Vi har marknadsfört oss i ett nyhetsbrev till skolorna och skapat en hemsida, berättar Maria Sundesten, renhållningshandläggare på kommunen.

Källa till otrygghet
Syftet är dels att avfallet ska bort från naturen, men också att barnen ska bli föredömen för vuxna.
– Jag tror många hajar till när de ser barn plocka skräp. Barnen är vår framtid, de lär sig snabbt och de påverkar även vuxna, säger Maria Sundesten.
Nedskräpning är även en källa till otrygghet för många.
– När polisen gjorde en trygghetsmätning förra året var skräp ett problemområde, många tyckte att det var värre än skadegörelse. Vår nya avfallsplan har fem mål och ett av dem är att minska nedskräpningen. Det här är en bra aktivitet för att uppmärksamma det problemet.

En annan del av skräpplockardagarna är att barnen ska skapa en papperskorg. Ett bidrag per skola skickas till kommunen, och det blir vernissage i Kulturhuset i höst.
– Det vinnande bidraget folieras på en papperskorg i kommunen, berättar Maria Sundesten.
Tillbaka på Gustav Vasa-skolan har två barn hittat en tändare. Ett fint fynd, som dock Lina Nerelius stoppar i fickan eftersom den fungerar. Kanske går det ändå att göra återbruk med den, funderar barnen.

Skräpplockardagarna är en del av kommunens miljö- och klimatstrategi.

Fem argument för skräpplockning:
1) Nedskräpning är ett synligt problem som engagerar många människor i deras vardag, och en fråga där alla kan vara med och göra skillnad.

2) Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka sin närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen man bor på.

3) Genom att plocka skräp ser man skräpet på ett nytt sätt och visar också för andra att skräp inte hör hemma någon annanstans än i papperskorgen.

4) Många skräpplockare vittnar om att deras aktivitet väcker nyfikenhet och glada tillrop från förbipasserande.

5) Vi reflekterar om vi ser någon plocka upp skräp vi själva skulle kunnat kasta.