NYHETER 2021-10-28 KL. 08:32

Elever testar närodlad kost som skolmat

Av Daniel

Elever testar närodlad kost som skolmat

TESTPERSON. Sixten är inte helt bekväm med att testa den närodlade maten, men han gjorde det för projektets skull.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Av 25 ansökande kommuner i Sverige, valdes fyra ut av företaget Antrop till ett projekt om kvalitetskost. En av dessa blev Karbyskolan i Vallentuna.

Efter att de nu jobbat i över ett halvår tillsammans för att gemensamt jobba fram en hållbar matplan, har det blivit dags att lansera steg ett i projektet ExploreEat.

–Tanken är sedermera att det ska testas på övriga skolor i Vallentuna kommun, säger Elisabet Lotfi, rektor på Karbyskolan.
I tre dagar ska eleverna komma i kontakt med en närproducerad råvara, tofu. Det är en del i ett långtgående arbete för att få elever i skolorna att äta mer hållbart.

–Hela utmaningen ligger i att det inte räcker att servera hållbar mat för att det ska bli hållbart, då är risken att det åker rätt ner i papperskorgen. Vi måste i stället få eleverna att vilja smaka och uppskatta hållbar mat, säger Jenny Pettersson Lindberg, tjänstedesigner på Antrop.

“Serveras till hela skolan”
Tanken är att eleverna i årskurs fem och sex på Karbyskolan är de klasserna som ska vara med genom hela projektet. Först ska de gå igenom en “fyrastegsraket”, där eleverna som en tävling kommer gissa vad de känt, luktat, sett och smakat på.

Dagen efter kommer det att undervisas i ämnet hållbar mat och specifikt om tofu. Sista dagen kommer det sen erbjudas fyra maträtter.

–Där kommer de få välja en av rätterna som sedan kommer serveras till hela skolan, efter höstlovet. De kommer även få ett tofu-paket och ett recepthäfte med sig hem på rätterna de redan testat, säger Elisabet Lotfi.

För att projektet ska kunna ge något i längden så handlar det om att skapa spänning runt maten och att även föräldrarna är med på tåget.

–Egentligen är vårt mål att det inte bara ska äta hållbart i skolan, utan även i hemmet och kunna leva på det sättet, säger rektorn.

“Måste bli lättare”
Tofufabriken i Vallentuna, YiPin, är matleverantörer. Tanken är att projektet ska leda till att kommunen kan bidra till att maten i skolorna blir mer närproducerad.

–Det måste bli lättare att köpa in närproducerad mat. Det finns ett projekt nu som heter “Vallentuna matmarknad”, som handlar om att erbjuda det som finns lokalt, vilket är något vi kollar på upphandlingsmässigt, säger Pettersson Lindberg.

Elisabet Lotfi fyller i:
–Under den sista dagen så kommer även YiPin hit och berättar om tillverkningen av tofu och eleverna kan då också ställa frågor. Det är viktigt att barnen får en helhetsuppfattning om hur allt går till.

Det finns även andra skolor från Vallentuna som är inblandade i projektet. Hagaskolans högstadium är näst på tur och de har också varit med i arbetsgruppen.

–Det känns faktiskt som att alla skolor i kommunen vill vara med, att de bara står och stampar och känner: “När är det vår tur?”, säger Elisabet Lotfi.

Kommer visas upp i Dubai
På plats under den första testdagen finns även ett filmteam från innovationsmyndigheten Vinnova på plats. Syftet är att göra en film om de mest nyskapande projekten som finns just nu i Sverige. Filmen kommer sedan visas upp på en världsutställning i Dubai.

–Vallentuna är genom det här arbetet en spjutspets-kommun i sitt sätt att jobba. Samtidigt är det även kul att Vallentunas ungdomar kommer synas i Dubai, säger Pettersson Lindberg.

Hur kommer ni utvärdera det här projektet?
–Våra elever från årskurs 5-6, kommer svara på frågor om sina upplevelser. Efter att vi serverat maten till hela skolan, så kommer vi ställa frågan om det skulle kunna äta maten igen. Efter det så kommer vi så klart försöka få till så att det här sprider sig i hela kommunen, avslutar Elisabet Lotfi.

Sixten var ett av barnen som går i årskurs fem och ska vara med på hela projektet. Genom fågelkvitter och en avslappnande miljö ska han ta sig igenom de fyra olika momenten, bland annat genom att känna på tofu genom en stängd mörk låda.

–Det känns köttigt eller fiskigt, får han ur sig, samtidigt som han uppenbart är lite nervös.

Överlag tycker Sixten att det är ett roligt moment och att han har under lång tid varit nyfiken på vad som byggts fram bakom kulisserna på skolan under de senaste veckorna. Även om han direkt blev orolig för att det skulle vara krypande larver i de svarta boxarna. En sak är dock tydligt när han efteråt diskuterar smaktestestet av tofu.

–Det behövs sötsur-sås, då skulle det kunna vara gott, säger Sixten.