NYHETER 2021-08-19 KL. 13:23

En månad kvar till nästa val

Av Daniel

En månad kvar till nästa val

UNIK KYRKA. Vada kyrka ingår i Össeby församling, en av två församlingar i Vallentuna.
Foto/arkiv: ROFFE ANDERSSON

Den 19 september är det dags för kyrkovalet 2021. Men vad handlar valet om? Hur gör du för att rösta och när kan du göra det?Precis som i riksdagsvalet så sker kyrkovalet vart fjärde år och i år, 2021, är det dags igen. I valet har alla röstberättigade möjlighet att lägga tre röster. Det betyder att:

  • En röst ska läggas till kyrkomötet, som är det högsta beslutande organet i Svenska Kyrkan.
  • En röst ska läggas till stiftsstyrelsen. I Sverige finns 13 stift och Vallentuna tillhör Stockholms stift.
  • En röst ska läggas på församlingen till kyrkofullmäktige. Det är det högst beslutande organet i Vallentuna församling. Kyrkofullmäktige utser också ett kyrkoråd och en valnämnd till nästa val.

Charlotte Jigin jobbar med HR och handläggning i Svenska Kyrkan och jobbar i Vallentuna församling. Hon berättar att för Vallentuna församlings del så kommer det finnas fyra olika nomineringsgrupper att rösta på.

– Det handlar om Socialdemokraterna (S), Centerpartiet (C), Sverigedemokraterna (SD) och Hembygdens kyrka som är det enda politiskt obundna partiet.

Hon menar däremot att kyrkofullmäktige strävar efter att inte vara partipolitiska utan kyrkopolitiska och att de allra flesta i mångt och mycket har samma syn på hur allt ska gå till.

– Personligen så har jag i dag svårt att hålla koll på vilka som representerar vilket parti. Grunden till det är nog att det finns en gemensam samsyn till hur kyrkan ska styras, säger hon.

Charlotte Jigins roll i valet är att hjälpa till med att det praktiska fungerar på valdagen, samt att beställa material. Personer som kan tänkas vara valförrättare anmäler sig också till henne.

Största enskilda faktorn
Under ganska lång tid har intresset för kyrkovalet varit ganska svalt och det har varit svårt att locka folket till vallokalerna. Men något hände 2017, då röstdeltagandet dubblerades mot valen innan det. Det handlade till stor del om att ett parti var en nomineringsgrupp för första gången, Sverigedemokraterna.

– Det var första gången som SD ställde upp. Då blev det så att antingen gick man och röstade för att få in SD eller så röstade man för att de inte skulle komma in. Jag kan säga att det var helt klart den största enskilda faktorn till ökningen, säger Charlotte Jigin.

Till det här valet har Svenska Kyrkan förhoppningarna på ett liknande valdeltagande, och att det ska nå upp till runt 20-25 procent. Men är det 15 procent så är det också ett bra resultat.

– Egentligen vill vi ju att alla ska gå och rösta, men skulle det vara fallet så hade det blivit svårt för oss att hantera, säger hon.

Ser fram emot det
Med tanke på coronarestriktionerna så är förhoppningen från Svenska Kyrkans håll att så många som möjligt väljer att förtidsrösta.

– Det kommer man kunna göra på Mathiasgården eller Klockargården. Vi ser fram emot det här, avslutar Charlotte Jigin.

Nästa vecka tar Vallentuna Nya tempen på valtemperaturen hos Össeby församling.

Kyrkovalet

När: 19 september,
Öppettider under valdagen: 9-11 och 14-20

Vem: Alla som är 16 år eller äldre och är medlemmar i Svenska Kyrkan får rösta.

Hur: Röstkort kommer skickas till alla röstberättigade senast den 1 september. Där står det också vart man ska gå och rösta. Det finns totalt 7 valdistrikt i Vallentuna. För att lägga en röst måste man ta med röstkort och legitimation.

Förtidsrösta: Från den 6 september till den 12 september går det att förtidsrösta, antingen på Mathiasgården eller Klockargården. Mer information finns att läsa i Svenska Kyrkans tidning inför valet.