Från musikaldrömmar till församlingsjobb

Från musikaldrömmar till församlingsjobb

”Även om arbetsplatsen är densamma har arbetsuppgifterna förändrats, och jag har förhoppningsvis också förändrats”, säger Brita Fromm.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Brita Fromm har jobbat för Vallentuna församling i 40 år – och hunnit med allt från skrivmaskinsknatter till kyrkans första dator.

Hon var 20 år och ville bli musikalartist, Brita Fromm. Stockholm hägrade och 20-åringen flyttade ner från Umeå. Den dåvarande sambon var kantor och hon fick hänga på till Vallentuna församling och sjunga på en kvällsgudstjänst.
– Prästen frågade om jag kunde skriva maskin, för det var folkräkning vart fjärde år och de behövde hjälp. Jag svarade ja och fick börja jobba på pastorsexpeditionen i den gula villan som heter Stefansgården, berättar Brita.
Hon var inte uppvuxen i ett kyrkligt hem och hade en del fördomar om hur de personer som jobbade i församlingen skulle vara.
– Men där försvann alla mina fördomar. Svenska kyrkan var en myndighet med folkbokföring och namnlagen och tredskoskrivning, allt vad det var. Och kyrka och stat hängde ihop på den tiden.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Vid sidan av jobbet gick artisteriet bra. Brita har bland annat spelat i Cats, flera gånger som stand-in för huvudrollen, och i Jesus Christ Superstar. Hon har varit programledare på TV 4, turnerat i Europa, sjungit massor i kyrkor och turnerat med Cyndee Peters.
– Men nuförtiden har jag inget behov av att stå i rampljuset. Jag vill hellre stå bakom ridån, eller i kulissen och glädjas med den som står på scenen, säger Brita.

Något som också ändrats under åren är att hon blivit troende.
– Det kom mer och mer, bland annat tack vare alla de samtal jag haft på jobbet. Jag älskar Nalle Puh och det finns en fin bild när Nasse och Nalle Puh är ute och går. Nasse frågar hur Nalle Puh kommer på alla sånger, och Nalle Puh svarar ”det är inte jag som kommer på dem, det är de som kommer till mig. Det gäller att finnas på de platser där de får fatt i en”.

Brita Fromm var upphovsmakare till den jättestora adventskalendern som visats varje år sedan 1992. ”Det fanns inga adventskalendrar som handlar om det som advent handlar om”, säger Brita. Foto: ROFFE ANDERSSON

Både kyrkan och arbetsuppgifterna har förändrats.

– Vi var en pilotförsamling och var en av tre församlingar som fick en dator 1984. Datorn var uppkopplad mot länsstyrelsen och vi kunde skriva ut personbevis. Det var spännande när datorn kom.

Från början handtextade Brita 40 affischer i veckan, men numera är metoder och arbetsuppgifter annorlunda. Hon har titeln kommunikatör och det är Brita som gör kyrkans tidning Kyrknyckeln.
– Jag blev redaktör 1985 och är det fortfarande. Jag håller på med mitt 152:a nummer, säger Brita och skrattar.

År 1995 kom internet till församlingen.
– Jag var höggravid och satt och installerade internet en fredag. På söndagen kom min äldsta son, jag brukar säga att han är ett riktigt internetbarn.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Krävs tålamod
Hemsidan kom 1998, i samma veva som Vallentuna kyrka fyllde 800 år.
– Det rullade på, sedan kom år 2000 när kyrka och stat skildes, efter det var inte kyrkan en statskyrka. Sedan har vi allt med sociala medier som finns idag.

Brita har inget emot att saker och ting förändras.
– Det är ju spännande. Man måste vara nyfiken. Men sedan är det klart att om det kommer för mycket på en gång måste man ha tålamod. I sanningens namn är man inte lika formbar när man fyllt 60, det är berg som ska bestigas men det är ingen konst när man kan något, det blir vardag av det också.

Det går inte att säga vad som varit roligast under den 40 år långa karriären, menar Brita.
– Som med alla jobb finns det grå dagar och roliga dagar. Det som känns bäst är att känna att det man gör har betytt något, åtminstone för någon. Vi är ett väldigt bra arbetslag och har alltid varit det, även om det bestått av olika individer. Alla sätter sin prägel och alla är måna om Vallentunas bästa, både kyrkligt, andligt och kulturhistoriskt. Vi träffar människor bokstavligen från vaggan till graven.

PERSONLIGT
Namn: Brita Fromm
Yrke: Kommunikatör i Vallentuna församling.
Familj: Gift, två utflugna söner.
Bor: Täby.
Fritidsintressen: Sticka sockar i olika färger och mönster och storlekar. ”Bra hobby och terapi för man sitter still”. Spelar golf.
Ålder: 60 år.
Har alltid i kylskåpet: Ost.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *