NYHETER 2020-01-27 KL. 14:43

Langning av narkotika går nedåt i åldrarna

Av Uffe

Langning av narkotika går nedåt i åldrarna
Foto: Uffe Lindeborg

"Vi är nere på 12-13 åringar som dealar" Även om det statistiskt är ganska lungt i Vallentuna så är det ett oroande tecken att de som langar narkotika blir allt yngre. Och de langar tyngre preparat numera. Kommunpolis Stefan Dahlgren berättar om läget gällande tryggheten i Vallentuna. Det som stör honom mest just nu är att de som langar narkotika blir allt yngre. –Vi är nere på 12-13 åringar som dealar och enligt Mini-Maria (ungdomsmottagning, reds anm) så är det inte längre bara cannabis de langar. Det är hela paletten med kokain och allt annat. Att kriminella värvar yngre kan samtidigt vara ett stort misstag av dem. Det medför att polisen enklare kan nysta upp vissa härvor. – Ja, de yngre är inte lika slipade och det framkommer en del via dem. Det märkliga är att när det förekommer mycket narkotika i ett samhälle så brukar antalet våldsbrott öka. Men det är inget som just nu syns i statistiken om Vallentuna. – Nej det är inte som på vissa orter där strider om territorium pågår öppet. Detta kan bero på att hierarkin i Vallentuna varit fast sedan länge och att det inte pågår bråk om marknaden. – Men många saker sker i kulisserna och anmäls ju inte. Det verkar som att vi har en mycket tydlig tystnadskultur vilket har medfört att det är svårt att se hur mycket det är.
"Folk ska inte tro att polisen kan följa allt som händer på sociala medier. Vi vet inget bara för att det står på facebook."
Innebär tystnadskulturen också att folk inte anmäler i den utsträckning som skulle behövas? – Folk tror att det är som i amerikanska filmer, att om man säger något så dyker det upp ett hästhuvud. Men det är inte så. Om man berättar något för oss är det ju inte ens säkert att man kommer att vara en del av utredningen. Det är klart att vi skyddar våra källor, ungefär som ni gör inom media. Så, det är alltså viktigt att allmänheten berättar för er poliser om saker som händer? – Ja, vi står oss slätt om vi inte får hjälp från allmänheten. Räcker det inte med att vi skriver om saker på sociala medier? Plockar ni upp något den vägen? – Folk ska inte tro att polisen kan följa allt som händer på sociala medier. Vi vet inget bara för att det står på Facebook. – Det finns bättre sätt att uppmärksamma oss på saker som händer. Förutom att ringa 114 14, eller 112 så kan man alltid mejla oss, det finns utmärkta instruktioner hur man gör det på polisens hemsida, www.polisen.se. Stefan berättar att det annars, rent statistiskt, inte alls ser så illa ut för Vallentuna. Visst, vissa brott är mer förekommande än andra, men i stora drag är det ganska lugnt i Vallentuna. – Tittar man på siffror är det fortfarande lugnt. Det som sticker ut i Vallentuna är tillgreppsbrott, inbrott i bostad samt bildelsstölder.
blockquote>"De behöver bli påkomna med händerna i kakburken, annars är de svåra att komma åt." En av de brott som polisen har svårt att komma åt är skadegörelse och klotter. – De behöver bli påkomna med händerna i kakburken, annars är de svåra att komma åt. Man borde markera mot klottrare tidigt. Det är ju känt vilka som håller på, de sitter ju hemma och tränar. – Vi behöver mer tips om dem, tidigt. Dessutom är klottrandet en företeelse som ofta ger andra problem. Hur menar du med andra problem? – De har nära till missbruk av narkotika. Jag har aldrig stött på en klottrare som inte har provat narkotika. Det händer titt som tätt att det flyger in en polishelikopter över Vallentuna och då funderar man ofta över om det är ett allvarligt brott som inträffat. Men det visar sig ofta vara så att ni använder helikopter när det skett inbrott i bostad. Är det en uttalad prioritering från polisens sida? – Vi prioriterar först och främst så kallade 112-uppdrag, pågående brott mot folks liv och hälsa. Men sedan ligger bostadsinrott högt på listan. Anledningen till det är att det sker så ofta. Är det inte så att bostadsinbrott anmäls oftare än andra brott, med tanke på försäkringar och liknande? – Jo, men problemet är att folk ringer ju inte 112 när det händer saker som vi borde åka ut på. Man verkar helt enkelt inte vilja störa. Så här kontaktar du polisen när du vill tipsa om något
  • Vid akuta fall, ring 112
  • Ring 114 14 och säg ordet "tips" till den automatiska telefonrösten när den frågar vad du vill.
  • Gå in på polisens webbsida, polisen.se, och fyll i ett formulär. Då får den ansvarige polisen ett mejl samma dag.