NYHETER 2021-03-11 KL. 16:14

Med solen kommer snuvan - så möter du pollensäsongen i Vallentuna

Av Uffe

Med solen kommer snuvan - så möter du pollensäsongen i Vallentuna

POLLENTRANSPORT. När det är rikligt med pollen kan det se ut så här i olika vattendrag.
Foto: MARGARETA ANDERSSON

Medan majoriteten av oss kan se fram emot lövsprickning och varma, soliga vårdagar finns det en grupp som bävar för våren – pollenallergikerna.

–Tack och lov kan vi behandla pollenallergi riktigt bra, det finns en uppsjö av bra mediciner, säger Jessica Fryckstedt, specialistläkare i invärtes medicin hos Doktor 24.

Samtidigt som vi andra packar picknick-korgarna stänger 30 procent av svenskarna dörrar och fönster mot solen.
–Jag tycker verkligen synd om den här gruppen patienter, säger Jessica.

I och med den plötsliga värmen i södra Sverige för några veckor sedan började al och hasselpollen att komma, bägge jobbiga trädpollen för allergiker.
– Fast nu när det blev lite kallare igen har pollensäsongen avstannat något, säger Jessica.

Lövpollen börjar redan i februari och kan hålla på till början av juni.
– Al- och hasselpollen är de första som brukar komma, säger hon.
Tack och lov finns det en arsenal av läkemedel som är effektiva när ögon och näsa svullnar, kliar och rinner.
– Pollenallergi kan liknas vid en förkylning i sina symptom, säger Jessica Fryckstedt som rekommenderar den som drabbas av pollenallergi för första gången att ta kontakt med läkare för att diskutera lämpliga läkemedel att sätta in.


figure>

Maj är jobbigast
– Det är ganska vanligt att även lungorna reagerar med andnöd och pipande andning vilket är tecken på astma. Då kan man behöva inhalationer som vidgar luftrören och kortisoninhalation som dämpar inflammationen, säger hon.

När man väl fått sin pollenallergi diagnostiserad och man vant sig vid återkommande pollensäsonger gäller det att se till att ha mediciner hemma så man står i startgroparna när träden slår ut.
– Det trädpollen som allergikerna har mest besvär med, är björkpollen som vanligtvis kommer i april, maj. För att hålla sig uppdaterad är pollenrapporten.se eller pollenkoll.se att rekommendera. Där ser man hur pollensäsongen ser ut från norr till söder, säger Jessica.

Det finns även flera appar att ladda ner där man kan se de dagliga prognoserna.

För de som har problem med trädpollen så är våren en tuff tid.
– Rent generellt verkar maj vara den jobbigaste perioden för de som lider av trädpollenallergi. Nästa gäng att drabbas är de som istället får problem under sommaren, gräspollenallergikerna.

– Det brukar starta när alla vill ut och spela brännboll och kan hålla på hela sommaren, säger Jessica.

"Undvik det värsta"
Den tredje gruppen är de som får besvär i slutet av sommaren och under hösten och är allergiska mot gråbo.

Så vad ska man som pollenallergiker ta sig till när värmen kommer och växterna börjar vakna till liv?
– För det första ska man försöka undvika att vara ute under den värsta perioden, tänk på att inte ha fönsterna öppna och vädra på natten, byt kläder efter utevistelse för att eliminera så mycket pollen det bara går. Det betyder inte att man måste vara inne hela våren, men man ska tänka sig för när det är som värst. Tack och lov är pollenallergi något som vi kan behandla ganska bra, säger hon.

Vaccination mot allergi
Hennes råd är att vid symtom från ögon och näsa i första hand fråga apotekspersonalen om råd och därefter boka tid till läkare för recept och ytterligare rådgivning. Vid astma bör man alltid ha kontakt med en läkare.
– De receptfria medicinerna, tex antihistamintabletter och droppar eller spray lokalt för ögon och näsa, är väldigt effektiva. Idag är antihistamintabletterna bättre, man slipper bli så trött av dem. En annan typ av läkemedel är kromaterna som finns för både ögon, näsa och lungor. En tredje läkemedelstyp är kortisonspray eller inhalation. Det finns en uppsjö med olika preparat och det är bara att prova sig fram, säger hon.

För den som vet med sig att det nu väntar en jobbig period är det bra att se över sitt hemmaapotek så att man är väl förberedd.
– Vissa mediciner kan man med fördel ta i förebyggande syfte. Det är lättare att stoppa allergin innan den bryter ut medan den är svårare att stoppa när den väl dragit igång, säger hon.

För de som lider väldigt mycket av sin allergi och helst vill bli kvitt den för evigt finns Allergen Immunterapi (fd.hyposensibilisering), som kan liknas vid en vaccination mot allergi.
– Fast det är en ganska lång och krävande behandling då man antingen behöver ta sprutor eller tabletter under flera år. Detta är en behandling som man kan ta till när vanliga medicinerna inte hjälper. Resultatet är ofta väldigt bra, säger Jessica.

Så många som en tredjedel av Sveriges befolkning lider av pollenallergi, och siffran ser inte ut att minska. Tvärtom.
– Ja, vad det beror på vet man inte. Jag tycker verkligen synd om pollenallergikerna som lider som värst nu när alla vi andra kan vara ute och njuta av det vackra vädret, säger Jessica.

Katarina Arnstad Elmblad

Här kan du kolla dagens pollenprognos:
Pollenkoll.se
Pollenrapporten.se
Astmaochallergilinjen.se
1177.se