NYHETER 2020-03-13 KL. 08:44

Mindre tid i förskolan för barn till föräldralediga

Av Anneli

Mindre tid i förskolan för  barn till föräldralediga
Cute little girl with big clock sitting on floor at home

Vallentuna går från 30 till 25 timmar i veckan

Den 1 juni sänker Vallentuna kommun den tid som barn till föräldralediga och arbetslösa får vara på förskolan.

Samtidigt minskar tiden som förskolorna måste hålla öppet, från 60 timmar i veckan till 52,5 timmar i veckan. Förändringen genomförs för en ökad kvalitet i förskolan, enligt Alliansen. Men oppositionsrådet Jaana Tilles, S, är kritisk:

–Vi ser på förskolan på ett annat sätt än majoriteten. Förskolan är till för barnen. Vi kan inte förstå att om ett barn vill och har behov av att vistas mer än 15 timmar i veckan när man fått ett syskon eller blivit arbetslös, varför straffar man då barnet?

Idag erbjuds barn till föräldralediga och arbetssökande 30 timmar i veckan. Från 1 juni erbjuds de antingen 15 timmar i veckan, tre timmar per dag, eller 25 timmar i veckan, fördelat på fyra dagar, men då ska de vara lediga under alla skollov.

Katrin Nörthen, sitter i barn- och ungdomsnämnden för Centerpartiet. Hon ser inte de förändringar som nu införs som en ekonomisk besparing, utan menar att det handlar om att resurserna ska användas på bästa sätt.

–Det handlar om att använda personalresurserna klokt. När barn som har syskon hemma får kortare dagar, då får vi högre personaltäthet för de barn som är på förskolan längre dagar och de barnen får också möjlighet till viss återhämtning. Vi får större möjlighet till en pedagogisk verksamhet med kvalitet, säger Katrin Nörthen.

Tappat barnperspektivet
Hon lyfter också fram arbetsmiljöperspektivet för de vuxna som arbetar på förskolan och menar att den här förändringen ger mer tid till planering och reflektion.

–Idag ligger Sveriges förskollärare i topp för långtidssjukskrivningar. Varje barn har rätt att få närhet och att knyta an till personal, men många upplever att de inte hinner med barnen. Sjukskrivningar leder till en stor ruljans på personal. Nu har vi möjlighet att stävja den utvecklingen, säger Katrin Nörthen.

Oppositionsrådet Jaana Tilles (S) tycker att Alliansen tappat bort barnperspektivet.

–Barn behöver de sociala färdigheterna som man lär sig på förskolan, särskilt språket. Och de större barnen, 4-5-åringar som får ett yngre syskon, behöver kompisar och aktiviteter. Det kan vara tufft för en förälder som varit uppe hela natten med en bebis som har kolik, att aktivera det äldre barnet en så stor del av dagen, säger Jaana Tilles och tillägger:

–Man sparar inte på barn. Det är ett kortsiktigt tänk.

Enligt Jaana Tilles behöver förskolorna i Vallentuna mer resurser. Socialdemokraterna har därför föreslagit både att höja skatten med en krona och att höja förskolepengen med 2000 kronor per barn. Alliansen höjer i år skolpengen med 1,5 procent och ger förskolorna 1000 kronor mer per barn.
Arbetssökande kan behöva lägga många timmar både på själva sökandet och på att gå på anställningsintervjuer. Från 1 juni måste även deras barn vara kortare tid på förskolan, vilket skulle kunna innebära problem för den arbetssökande. Men Centerpartisten Katrin Nörthen, själv förskollärare, hoppas att förskolorna kan vara flexibla.

–Jag tror att personalen gör vad de kan. Vi ska ju samarbeta kring barnet. Jag hoppas och tror att de löser det på plats, säger Katrin Nörthen.

De barn som har särskilda behov av fler timmar i förskolan än de som erbjuds, kommer som tidigare att kunna ansöka om utökad tid.

Foto: Adobe