NYHETER 2021-06-30 KL. 15:09

Nu ska alla småhus sopsortera

Av Hege

Nu ska alla småhus sopsortera

NY SOPTUNNA. Snart tillkommer en brun soptunna bredvid den gröna.
Foto: PRESSBILD

Hittills har det varit frivilligt att sortera ut matavfallet – men nu blir det obligatoriskt i Vallentuna. Det är 4 000 villor som måste börja sortera ut bananskal, hushållspapper med mera redan i höst.

Trots rabatt på sophämtningsavgiften och fina ord om kretslopp och svinn är det 4 000 villahushåll i Vallentuna som inte sorterar ut sitt matavfall från hushållssoporna. Det är upp till varje kommun att besluta om sortering ska vara frivillig eller obligatorisk, och nu har politikerna i Vallentuna satt ner foten.
– Det är politiskt beslutat att alla småhus ska sortera, och nya föreskrifter gäller från den 1 juli, berättar Maria Sundesten, avfallshandläggare.

Startkit och tips
Men i praktiken börjar det gälla så fort hushållen hunnit få sina ”startkit”. Det innebär påshållare och ett års förbrukning av påsar, en brun tunna att lägga påsarna med matavfall i, samt en folder med information om hur man sopsorterar.
– Vi lägger också upp filmer med tips på hur påsen ska hanteras. Många kanske till exempel tror att den är förstörd för att den är lite flottig eller blöt och lägger papperspåsen i en plastpåse. Men då slängs det med de vanliga soporna och bränns upp istället, säger Maria Sundesten.

Det har varit debatt kring de hushåll som har egna komposter och som vill fortsätta kompostera i trädgården. Men i Vallentuna är reglerna tydliga.
– Klarar man av att ta hand om sitt matavfall själv är det ett giltigt skäl till att inte tvingas med i systemet. Men man måste ha en kompost registrerad hos kommunen, eller registrera den innan man begär dispens. Blankett för dispens finns på www.vallentuna.se/matavfall, säger Rebecca Hedlund, avfallsingenjör.
En förändring som sker i höst är att det är ett nytt bolag som hämtar våra sopor i Vallentuna. En annan är att papperspåsen som matavfallet ska läggas i får både nya illustrationer och instruktioner.
– Många vill göra rätt men ibland är det inte lätt att veta hur och vad som ska sorteras. I min förening var det någon som slängde en hel kyckling i sin förpackning – inlagd i en papperspåse, säger Rebecca Hedlund.

Hur tror ni att de som ska börja sortera maten kommer att reagera?
– Det vet vi inte, men vi gjorde en enkät för några år sedan och då tyckte många att det borde vara obligatoriskt. Det är en viktig fråga och en resurs man bränner upp i dag, säger Maria Sundesten.

Hur mycket mer ”råvara” det blir till biogas och biogödsel är inte klart.
– Men en påse matavfall kan driva en biogasbil cirka fyra kilometer. Under 2018 slängde svenskarna uppskattningsvis 133 kilo matavfall per person och år, eller 1,3 miljoner ton för alla invånare, berättar Maria Sundesten.