NYHETER 2025-04-24 KL. 08:55

70-åringen blickar framåt och firar stort

Av Anneli Leijel

I år firar Vallentuna kulturskola 70 år. Det ska firas på olika sätt. I mitten av maj blir det Kulturskolefestival. Då slår Kulturhuset upp dörrarna och Kulturskolan bjuder in till festival i dagarna tre.

– Det är våra mellanstora och äldre elever som framträder och vi hoppas att många kommer för att se dem, säger kulturskolechef Jerker Axelsson.

70-åringen blickar framåt och firar stort
MUSIKGLÄDJE. Elever på Kulturskolan övar på att spela tillsammans. Foto: Anneli Leijel

Festivalen pågår den 13-15 maj, men faktum är att hela veckan går i Kulturskolans tecken. Måndagen den 12 maj är det ett offentligt genrep för Vallentuna ungdomssymfoniorkester.

– De repar inför nationaldagen och det blir som en start på Kulturskolefestivalen, berättar Anna Lodenius Sjödin, kulturproducent på Kulturskolan och samordnare av alla externa evenemang.

– Det blir också en vårutställning med konst i stora utställningshallen i Kulturhuset, tillägger hon.

Veckan avslutas med Friday night.

– Det är ett koncept med en fredag i månaden då det ordnas kulturaktiviteter för unga och den 16 maj är vi med och arrangerar den.

Stolt över bredden

Eftersom Kulturskolan firar 70 år vill man visa upp hela sin bredd. År 2000 blev man just en kulturskola, innan dess var man enbart en musikskola. Först kom dansen in som ämne, sedan teater och så småningom bild och form.

– Allt detta vill vi hålla fast vid framåt. Den här bredden, och alla elever som är involverade, det är en styrka i att vara en kulturskola, säger Anna Lodenius Sjödin.

Kulturskolan har idag cirka 140 danselever. Den 24-25 maj ger de dansföreställningar på Vallentuna teater. Lodenius Sjödin berättar att de i år också har börjat med avgiftsfria lovkurser, då man prioriterar barn och unga som inte redan går i Kulturskolan. Gratis kurser är möjligt att ge med hjälp av statsbidrag.

Digitalt skapande

När kulturskolechef Jerker Axelsson blickar bakåt konstaterar han precis som Anna Lodenius Sjödin att det skett en stor utveckling av Kulturskolan de senaste 25 åren då flera ämnen tillkommit, som digitalt skapande och kreativt skrivande.

– Det roligaste nu är att vi har en hög efterfrågan generellt. Vår verksamhet är stark. Framåt vill vi fortsätta undersöka vad barn och unga vill göra i Kulturskolan och möta det, säger Jerker Axelsson.

Valde Tjuvarnas jul

Han lyfter också fram hur Kulturskolans elever på olika sätt får vara delaktiga i det de gör. Ett tydligt exempel är musikalen och jubileumsföreställningen Tjuvarnas jul som eleverna redan börjat jobba med och som har premiär i slutet av hösten.

– Det är lätt för oss att tycka och tänka vad vi som lärare vill göra. I arbetet med Tjuvarnas jul har vi haft ett tydligt arbetssätt där vi frågade ungdomarna vad de ville göra och då valde de den här musikalen, berättar Jerker Axelsson.