NYHETER 2022-06-02 KL. 12:30

Äntligen dags för avslutning utan restriktioner i skolan

Av Anneli Leijel

Äntligen dags för avslutning utan restriktioner i skolan
NÖJD. Rektor Anna Andréasson är glad över att få fira sin första skolavslutning på Hagaskolan sedan öppningen 2019. Foto: Roffe Andersson

Snart är det dags för skolavslutning. De senaste två åren har pandemin satt käppar i hjulet för en traditionell skolavslutning, då föräldrar och anhöriga får vara med. Men i år är det möjligt igen.

Hagaskolan, som öppnade 2019, har nu sin första riktiga avslutning någonsin. På Rosendalsskolan rådet däremot fortsatta begränsningar. Här får endast niornas föräldrar vara med – och avslutningen sker utomhus.

– Med tanke på att covid och omikron rör sig i samhället, har vi bestämt oss för en begränsad avslutning. Niorna firar utomhus med föräldrar och övriga med sin lärare/mentor i sin klass, säger Rosendalsskolans rektor Erik Byström.

Föräldrar som har barn i de yngre åldrarna kanske gärna vill vara med på sina barns skolavslutning?

– Så kan det vara, det är en fin stund. Men avslutningsdagen räknas som skoldag och den är först och främst för barnen. Vi väntar till nästa år och tror att alla har förståelse för det, säger Erik Byström och fortsätter:

– Det har varit så mycket för oss under covid. Vi har hela tiden haft öppet, ingen har behövt vara hemma och ha digital undervisning. Vi har gjort det medvetet och kämpat på hårt, så det fick bli så här i år.

På Hagaskolan har en arbetsgrupp jobbat med att planera skolans första riktiga skolavslutning.

– Tidigare har vi ju bara haft pandemiavslutningar. Vi har 820 elever i dagsläget, så det är en stor apparat att planera avslutningen. Det blir inga restriktioner och vårdnadshavare är välkomna. Vi delar upp det så att vi har två olika avslutningar. Det kommer att bli utomhus, men det måste finnas en plan B om det spöregnar, säger rektor Anna Andréasson.
Plan B är ännu inte spikad. Antingen innebär den ute under tak eller inomhus, eventuellt i idrottshallen. Skulle regn och rusk göra att avslutningen flyttas in måste det dock ske med hänsyn till brandsäkerheten och ett begränsat antal personer.

Just brandsäkerheten är något som Sara Laurent, rektor på Lovisedalsskolan, hänvisar till när det i år blir avslutning i sporthallen precis som före pandemin och en vårdnadshavare per elev bjuds in.

– När vi planerade avslutningen med musiklärarna bestämde vi att det blir tre sittningar för elever och vårdnadshavare. Det brukar främst vara vårdnadshavare till de yngre eleverna som kommer och till niorna som går ut. Niorna har också en egen lunch, precis som tidigare.

På Gustav Vasaskolan, Karbyskolan, Bällstabergsskolan och Kårsta skola blir det traditionella skolavslutningar, både utomhus och inomhus beroende på de olika förutsättningarna på skolorna.

– Det blir skolavslutning på traditionellt sätt med föräldrar och anhöriga som det alltid varit och ovanpå det blir det ett jättetårtkalas, berättar Jeanette Wass-Andersson, rektor på Kårsta skola och tillägger:

– Eleverna är så glada för det. Ett visst antal elever i varje klass är med och bakar tårtorna. Sedan ställs allt upp och alla får gå och ta. Vi håller till utomhus. Bara hällregn kan stoppa oss, men det har bara hänt en gång på 20 år.

De två friskolor som Vallentuna Nya varit i kontakt med, Vallentuna friskola och Vittra Vallentuna, kommer också att ha skolavslutningar precis som före pandemin.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se