NYHETER 2022-08-25 KL. 13:00

Bääääst i test för att få bort parkslide

Av Daniel Bergholm

Bääääst i test för att få bort parkslide
Foto: Adobe

Får har anlitats av Vallentuna kommun för att få bort ogräset parkslide från deras del av en tomt på Olsborgsvägen.

Metoden att använda får i denna typ av uppdrag är relativt ny och Vallentuna var de första i region Stockholm att redan 2021 testa detta.

– Det gick bra förra året och nu har Vallentuna kommun bestämt sig för att fortsätta, säger Inga Birath Von Sydow på Naturgruppen Sverige.

"Vi låter rötterna vara"
Parkslide är en seglivad växt med stor spridningskraft och ses som mycket svår att bekämpa. I år blir andra gången som specialtränade får kommer hit för att få bort parksliden. Enligt Von Sydow ses den som en invasiv art, även om den ännu inte är med på Naturvårdsverkets lista.

Metoden som Naturgruppen använder går ut på att fåren endast äter upp det som finns ovan jord för att se till att den inte sprids.
– Målet när de åker därifrån är att det bara ska vara pinnar och ved kvar, men vi låter rötterna vara, säger hon.

Anledningen till att inte röra rötterna är enligt Naturgruppen att om man går på rötterna när det kommer till parkslide slår den direkt tillbaka med en massa nya skott och om man ska ge sig på att börja gräva får man vara beredd på en batalj som fortsätter år efter år.

Vad är det som gör att ni jobbar med den här metoden som också verkar fortsätta flera år?

– Vi har valt att jobba mer med den här stillsamma metoden utan att använda diesel eller kemikalier. Det finns de som tror på andra metoder och det är ingen som vet vad som är mest effektivt. Men utöver detta så blir folk i närområdet glada och tycker det är roligt med fåren.

Totalt kommer fem får att tillhöra laguppställningen och det är inte vilka får som helst som ska ta sig an kampen som är planerad att pågå i flera dagar.
– Det blir en grupp mörka får som är specialtränade på just parkslide, då man inte bara kan sätta ut vilka får som helst. Kanske kan något ljust får också vara med och träna, säger Inga Birath Von Sydow och fortsätter.

– Efterfrågan är hög runt om i Stockholm så vi behöver träna fler får att specialisera sig på invasiva arter. Men fåren älskar sitt jobb.

Återkommande arbete
Att kommunen återigen väljer får som tillvägagångssätt ser Nicole Sundin, parkingenjör på Vallentuna kommun, som ett ordentligt test, även om kommunen inte är skyldiga enligt lag att ta bort växten.

– Man måste hålla på ett par år för att verkligen se en effekt och just Olsborgsvägen har väldigt mycket parkslide. I dagsläget har Länsstyrelsen och Naturvårdsverket inte gått ut med en vedertagen bra metod och då valde vi detta.

Kommunen har inför i år sökt och fått bidrag för att kunna genomföra den här bekämpningen av parkslide men även på andra ställen mot jättelokor och lupinor.

– Vi har fått bidrag på 250 000 kronor som gör att vi exempelvis kan genomföra det här spännande projektet med fåren, säger Nicole Sundin.

Grannen kritisk
Zahra Sang bor på granne till kommunens mark på Olsborgsvägen och har lämnat felanmälan till kommunen för att de ska ta hand om sin del av marken och känner stor irritation över hur allt hanterats.

– De sa att om arbetet ska vara effektivt skulle de ta hit fåren två gånger per år, i början av sommaren och hösten, men tidigare i år hände ingenting och Naturgruppen hade då inte fått något uppdrag av kommunen. Förra veckan svarade kommunen att de hade glömt bort, säger hon.

Nu blir det bara en gång i år vilken Zahra Sang inte tycker är tillräckligt. Utöver det är hon fundersam till om metoden verkligen är den bästa, då den inte går ut på att ta bort rötterna utan endast det som finns på marken.

Här går åsikterna isär mot vad fårens ägare anser vara rätt metod.

– Fåren äter bladen men själva rötterna blir kvar. Enligt mig hjälper det inte att lämna rötterna då de bara fortsätter växa och blir värre, säger Zahra Sang och fortsätter.

– Jag vill bli av med parksliden och det finns företag som använder kemikalier som är mycket effektivare. Nu känns det bara som att de kastar pengarna i havet och jag förstår ingenting.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se