NYHETER 2024-09-12 KL. 09:24

Bygglovsbolag vilseleder företagare

Av Victoria Sid

Flera företag i Vallentuna har hört av sig till kommunen sedan de fått fakturor från ett företag som erbjuder tjänster inom bygglov. Peer Norbäck är en av företagarna som fått en faktura som företaget menar på är ett erbjudande.

– De är väldigt bra på att imitera myndighetspost. Det ser väldigt myndigt ut, säger Peer.

Bygglovsbolag vilseleder företagare

I slutet av augusti fick Peer Norbäcks företag Jawpeer AB brev där ett företag skrev att de enligt deras uppgifter kunde anta att Peers företag saknar bygglov för skylt, ljusannordning eller vepa. Peer som inte har något av de nämnda sakerna förstod ganska snabbt att något inte stod rätt till. I brevet fanns även en faktura på 5 100 kronor som avsåg ”debitering av bygglov/bygglovsrättelse blanketter och administration”. Precis ovanför förfallodatumet stod det ”Detta avser ett erbjudande gällande bygglov/byglovsrättelse”.

– Det jag känner när jag får den är att det här går jag inte på. Men samtidigt, hade jag haft ett stort företag som fått in jättemycket fakturor hade den här kunnat slinka med, säger han.

Ett erbjudande

I ett mejl från företaget till Peer förklarar företaget att det rör sig om ett erbjudande till företag och privatpersoner som kan behöva komplettera eller rätta till sina bygglovsansökningar. När Vallentuna Nya söker företaget hamnar vi i röstbrevlådan och mejlet lämnas obesvarat. Senad Glamocak är bygglovschef på Vallentuna kommun och har inte sett något liknande under sina år i rollen. Förutom de fem fallen han fått till sig i Vallentuna är flera kommuner i Stockholmsområdet drabbade.

– På de fakturorna som jag har läst handlar det om saker som företag inte har sökt bygglov för. Även om man har gjort något som är otillåtet så händer ingenting pang på. Processer med tillsynsärenden är ganska långa och efteråt tas ett beslut med en viss typ av avgift som man kan överklaga. Vi skickar aldrig ut fakturan först, säger Senad.

19 anmälningar

Vallentuna kommun har likt andra kommuner gått ut med att de inte sammarbetar med företaget men vad man ska göra om man får brev från företaget kan inte Senad Glamocak gå in på.

– Jag är bygglovschef i en liten kommun, jag är inte jurist eller polis, hur ska man betrakta det här återstår att se, säger han.

Bara under augusti har företaget anmälts 19 gånger till konsumentverket. Men då företaget inte vänder sig till privatpersoner i anmälningarna hamnar det utanför konsumetverkets tillsynsområde. Däremot menar Ida Hallberg, jurist på konsumentverket, att det generellt sett är förbjudet med reklamerbjudanden som ser ut som fakturor.

Marknadsföringslagen reglerar hur marknadsföring får se ut och all marknadsföring ska utformas och presenteras så att det tydligt framgår att det är frågan om marknadsföring. I lagen finns även ett förbud mot vilseledande marknadsföring.

– Vårt senaste erbjudande har träffat lite fel, säger Oliver på företaget och fortsätter:

– Vi har skickat ut ett meddelande och bett om ursäkt till de som har fått det här och så har vi svarat i telefon och skickat ut mejl att de kan bortse från det här (erbjudandet reds. anm.). Men de som får det från oss är privatpersoner och företag som medvetet har fuskat med sina bygglov eller helt enkelt inte vet att de behöver ha bygglov för det här. Vi har löst problematiken och vi bedriver en seriös verksamhet så det är ingenting konstigt alls. Men folk har blivit sura som har fått det (erbjudandet reds. anm.) och rapporterat oss.