NYHETER 2021-12-16 KL. 11:00

Dagens snackis: Bedrägerierna ökar inför julen

Av Daniel Bergholm

När Vallentuna polisstation försvann i början på 2010-talet har det av förklarliga skäl resulterat i en minskad polisnärvaro i kommunen.

Dagens snackis: Bedrägerierna ökar inför julen
Foto: Roffe Andersson

Några som har i uppdrag att öka den är Mats Hessler och Kristina Majberg. De har arbetat under lång tid som områdespoliser i Norrort.

–Vi måste komma ut och träffa medborgarna, säger de båda instämmande.

Jag träffar poliserna vid Kulturhuset i Vallentuna. De ska patrullera i de centrala delarna för att prata med invånarna. Dagens ämne handlar om att uppmärksamma riskerna med bedrägeri och förebygga brott. Arbetet är återkommande varje vecka. Totalt åker de till fem kommuner.

–Vi vill sprida vad som är på gång. Inför julen nu så är det mycket bedrägerier, då försöker vi mata ut den informationen, säger Mats Hessler.

Få en långsiktig effekt
Varje gång de kommer till kommunen är de ute flera timmar. Till sin hjälp har de oftast ett antal polisvolontärer* som gärna är med och bidrar. De senaste veckorna har de fått trotsa kylan och så även den här veckan. Utöver bedrägeri-information så är han tydlig med att det viktigaste är att träffa personerna som lever och verkar i centrum.

–Centrum är mångas vardagsrum. Om vi kan förmedla en känsla av att vi, genom vår polisväst, också är en människa man kan prata med så kan vi få en kvarstående effekt även efter att vi åkt vidare, säger han.

I deras arbetsuppdrag som områdespoliser ingår mycket grannsamverkan. Mats Hessler menar att det handlar om att få till ett långsiktigt arbete och att man jobbar aktivt med att få bort anonymiteten och rädslor i ett område. Men ingenting är en quickfix.

–Vi arbetar mycket med "broken windows-teorin”. Om det ligger krossat glas, en trasig lampa eller att gräsmattorna inte är klippta i ett område, då är det en tillåtande miljö för kriminella. Kan man fixa det så visar man att det är folk som bryr sig, vilket förebygger brott.

Liknande saker menar han att man måste göra i ett centrumområde. Det finns också statistik som visar på en positiv effekt.

–Forskarna säger att det ger en minskad brottslighet med 36 procent. Främst handlar det om något så enkelt som att man håller koll på sina grannar. Det ska vara självklart men det är inte självklart, då många är lite blyga, säger han.

Trots att Vallentuna kommun vuxit mycket, ökar inte brotten i samma takt. Däremot tycker Mats Hessler att det finns en del problem med att byggtakten är så hög och att byggherrarna inte alltid tänker på säkerheten.

–Jag önskar att när man bygger nya områden så ska man direkt tänka: ”Hur ska vi minska brottsligheten och öka säkerhetsaspekten?” Genom att byggherren har i uppdrag att se över hur bygget kan påverka vårt samhälle på ett bra sätt.

Förbättringspotential
Det kan handla om smart belysning, överblickbarheten, smarta lås på husen eller sektionerade parkeringsplatser.

–Ibland tas inte det ansvaret direkt. Jag känner att de som bygger samtidigt ska hjälpa samhället att tänka smartare. Där finns en förbättringspotential.

Men idag är det bedrägerier som är högst på agendan. Detta brott har ökat markant medan andra minskat, så som vanliga julproblem med inbrott.

Med broschyrer och att försöka snappa upp så många invånare som möjligt så instruerar de och går igenom hur invånare ska tänka smart. Det är ett gissel, då många bedragare blivit väldigt kunniga och de senaste åren har de sett en fördubbling i antalet anmälda brott.

–Det vi sett är att bedragarna hittat en nisch där de riktar sig mycket till äldre människor. Det hela är väldigt lukrativt och de blir ständigt smartare på att lura människor, främst kring telefonbedrägerier.

Han fortsätter:
– Alla jag träffat ute på gatan vet om bedrägerier - men ändå händer det. Vi människor är snälla och väldigt naiva, man vill väl och det är ju en finess med att vara människa. Vårt ansvar är att göra medborgarna medvetna.

Men just den här dagen så får deras vanliga uppdrag stå åt sidan då en kvinna skadat sig och är i behov av en ambulans. Det gör att dagens insats i Vallentuna blir något speciell.
–Det är inte alltid man kan styra vad som händer, säger Kristina Majberg.

Insatsen går bra, mycket tack vare hjälpsamma medmänniskor, och till slut kommer kvinnan i väg efter att ambulans tillkommit.

Bästa minnet
Mats Hessler påpekar att ingen dag är den andra lik och min känsla efter att ha spenderat några timmar med dessa två är att det nog är precis så som dessa pratglada områdespoliser vill arbeta. Att göra det här arbetet har gett en hel del minnen över tid, och han berättar om ett tillfälle från en bygdegård långt ute i norra Vallentuna.

–De skulle försöka få igång en grannsamverkan och jag tänkte att det var ett tiotal personer som skulle komma. Men när jag kom dit så var det helt proppat på parkeringen. Vad sjutton tänkte jag, är det motorklubbsträff? Så kom jag in och det var över 100 personer där och säkert 70 sorters kakor, allt hembakat! Och det var mig de skulle träffa. Det vart ett sådant samtal jag aldrig glömmer. Efter den kvällen kände man verkligen att man bidragit till att utveckla samhället. Helt fantastiskt!

*Polisvolontärer är personer som på sin fritid hjälper polisen i exempelvis det lokala brottsförebyggande arbetet och med att stödja brottsoffer.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se