NYHETER 2020-07-03 KL. 09:39

De har koll på udda platser i Vallentuna

Av Anneli

De har koll på udda platser i Vallentuna

Sommaren 2020 är hemesterns år. Vi semestrar hemma mer än någonsin, eftersom pandemin hindrar oss från att resa som vanligt. Vilken tur då att Vallentuna kommun bjuder på massor av vacker natur, trevliga utflyktsmål och fina badsjöar.

Men hur finner man Vallentunas smultronställen? Både för den inbitna Vallentunabon och den nyinflyttade kan de kanske vara lite svåra att hitta. Naturreservatet, Angarnssjöängen, är välkänt för sin natur och sitt rika fågelliv och är ett välbesökt utflyktsmål. Men det finns många fler platser än så att besöka. Och när kvicksilvret kryper uppåt 30 grader, vad kan då vara bättre än att få svalka av sig i någon av Vallentunas sjöar?

Tillsammans med Vallentuna kommuns miljöstrateg Ann Wahlström och Mir Grebäck von Melen, utvecklingsledare på fritidsförvaltningen, gav sig Vallentuna Nya ut på upptäcktsfärd för att se vad som finns här, alldeles runt knuten.


igcaption>LEKVÄNLIGT. Vid Vada sjökullar går det utmärkt att leka kurragömma.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Tre utflyktsmål med kulturhistoria och vacker natur

Vi ger oss iväg runt lunchtid, på det som kommer att bli den varmaste junidagen på 50 år – torsdagen den 25 juni 2020.

Alla fyra, jag, fotografen, miljöstrateg Ann Wahlström och utvecklingsledare Mir Grebäck von Melen, har varit förutseende och tagit med oss ordentligt med vatten.

Vi börjar med att besöka Gävsjöskogen och Gävsjön som ligger i kommundelen Kristineberg, intill Påtåker. På en slingrig stig tar vi oss genom den gamla hällmarksskogen och fram till en del av Gävsjön, som man i nuläget inte kan se, då den är igenvuxen.
–Gävsjön ska restaureras och här har vi tänkt göra en friluftsanläggning, likt den som finns i Ubbysjön där kommunen anlagt en slinga runt sjön, med bryggor som vindlar sig ut i vassen. Det här är våtmarker, fågelrika sjöar som vi vill försöka komma nära, berättar Ann Wahlström.


igcaption>MOT TOPPEN. Genom Gävsjöskogen brukar folk ta sig upp till toppen av Högdalatippen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Toppen av tippen
Gävsjöskogen har många olika stigar och det är en bra skog att promenera i, då den ligger söder om Okvista, mellan Arningevägen och Påtåker, har flera ingångar och inte är lätt att gå vilse i.
I detta område planerar kommunen också att bygga ett helt nytt bostadsområde, friluftsstadsdelen Kristineberg. Stora delar av området kommer att bevaras, försäkrar kommunen på sin hemsida. Bland annat den del där den Gävsjön ligger.

Under vår tur i skogen kommer vi till en grönskande, hög kulle med flera vackra blommor. Det är Högdalatippen. En gammal deponi, alltså en gammal soptipp, som till viss del ägs av Sörab och till viss del av kommunen.
–Det är ett område som vi vet besöks, men då det är en gammal deponi är den egentligen inte öppen för allmänheten, förklarar Ann Wahlström.

Kurragömmakullarna
Efter vårt skogsbesök åker vi vidare till Vada sjökullar, som ligger strax norr om Vada kyrka. Vi parkerar vid kyrkan och går den korta sträckan till kullarna, det gamla gravfältet från yngre järnåldern.

För den som är kulturgeografiskt intresserad är det här definitivt värt ett besök – 114 fornlämningar finns i området, bland annat tio gravhögar och 100 stensättningar. Här finns också många fina blommor, fjärilar och andra insekter.
–Det här är ett fint ställe för picknick och för att leka kurragömma. Jag tycker vi kallar dem för kurragömmakullarna, säger Mir Grebäck von Melen.

igcaption>HÄRLIG SVALKA. Vattnet vid Lilla Harsjön är klart och inbjudande.
Foto: ROFFE ANDERSSON

En lagun inramad av skog
Det börjar kännas att det här är årets hittills varmaste dag. Väldigt härligt, men mycket varmt och jag ser fram emot vårt tredje och sista stopp, Lilla Harsjön. På vägen passerar vi Össeby-Garns kyrka och Brollsta golfklubb. Strax nordöst om golfklubben går en liten avtagsväg från Rumsättravägen in till Tärnanområdet och Lilla Harsjön. Tyvärr finns inga parkeringsplatser så bilburna besökare får stå längs landsvägen.

Jag och fotografen har turen att åka med de två kommunanställda, de har möjlighet att öppna grinden till avtagsvägen som är stängd för allmänheten. Vi rullar de tre kilometerna fram till sjön och passerar några besökare till fots.

Där ligger den, Lilla Harsjön. Som en lagun. Inramad av skog, med klippor ner till vattnet, alldeles klar och stilla. Vattnet är varmt. Vid kanten finns en stadigt ditsatt planka, som man kan hålla sig i när man kliver i och upp.
–Berätta inte om det här stället för någon, säger en badande som önskar ha sitt favoritställe ifred.

Glöm inte vatten!
De senaste åren har Vallentuna kommun stärkt upp arbetet med friluftsfrågor. Allt för att öka Vallentunabornas möjlighet att kunna ta del av all natur som finns i kommunen.
–Vi har tagit fram gemensamma mål och inriktningar, eftersom vi är flera förvaltningar som jobbar med olika delar. Vi har också ett nätverk som bereder frågor, som vi vill lyfta. Restaureringen av Gävsjön, är en sådan fråga till exempel, berättar miljöstrateg Ann Wahlström.

Det finns också en plan att inrätta ett friluftslivsråd med olika föreningar och organisationer, samt kommunen.
–Vallentuna kommun har goda förutsättningar för friluftsliv, men vi kan stärka det på olika sätt genom att stödja föreningar och organisationer som jobbar med de här frågorna, säger Ann Wahlström.

Utvecklingsledare Mir Grebäck von Melen poängterar också att det är fortsatt viktigt att sprida kunskap om Allemansrätten. Vår unika frihet att vistas i naturen och bada i sjöar, men som också innebär en skyldighet att värna vår natur.

Efter vår rundtur konstaterar Mir och Ann att det finns ett minus med att göra utflykter i Vallentuna, särskilt en het sommardag.
–Det är ont om dricksvatten att fylla på. Det finns bara vid Vallentuna IP och Össeby IP, så tänk på att ta med vatten, säger Mir Grebäck von Melen.

igcaption>SEMESTERKARTA. En karta för dig som har semesterdagar på hemmaplan eller som jobbar och behöver tips för lediga dagar.
Illustration: VALLENTUNA KOMMUN

Vallentuna kommun har tre officiella badplatser. Men i kommunen finns också andra sjöar som man kan bada i, eftersom allemansrätten innebär att man får bada var man vill, utom på tomtmark.

Gustavs udde – ligger vid Vallentunasjön i Bällsta och invigdes 2019. Här finns en liten brygga och en ramp ner i sjön för den som är rullstolsburen.

Långsjön – ligger vid Rialavägen i Ekskogen och har strand, brygga och omklädningsrum samt en grillplats.
Bergsjön – ligger i Kårsta. En mindre skogssjö som har strand, brygga, omklädningsrum och grillplats. Parkering finns vid Kårstaskolan och sedan går en stig till sjön.
Garnsviken, Toftesta holme – ligger nära Össeby-Garns kyrka. Här finns en badplats som Vallentuna kommun nyligen tagit över på arrende. Den ska göras iordning, parkeringsplats ska anläggas och en cykelväg byggas från Brottby. Mellan den 20 juli och 6 augusti är badplatsen stängd för upprustning.

Lilla Harsjön och Tärnanområdet – Den lilla skogssjön ligger i Tärnan, ett stort och sammanhängande område. Här finns naturreservat, och en gammelskog som har kvalitéer i klass med Tyresta nationalpark, på grund av sin ålder och sammansättning. Roslagsleden ansluter här.

Sjön Sparren – ligger norr om Kårsta. Sjöns sydligaste del tillhör Vallentuna kommun. Sjön nås genom att man går på en stig på den gamla banvallen från Roslagsbanan.
Veda naturstig och Storsjön – Genom att följa Veda naturstig från Veda ridcenter, nås Storsjön där man kan bada från klippor.

Kvarnbadet – Kommunens utomhusbad med tre bassänger, som firar 50 år i år. Tar emot max 500 personer åt gången den här sommaren.

Hit kan man åka på utflykt
Ubbysjön – Här finns en slinga på cirka två kilometer runt sjön, med bryggor som går ut i vassen. Platsen går att cykla till.

Angarnssjöängens naturreservat, kan man nå på flera sätt. Två mindre kända ingångar är via en vandringsled från Vallentuna IP till Klosterbacken i västra änden – där finns också en parkeringsplats och det är nära till plattformen för fågelskådning på Grävlingsholmen – samt via Skesta hage på norra sidan, med fina picknick-ställen.

Pilgrimslederna i Markim-Orkesta – går genom ett kulturhistoriskt landskap med många fornlämningar, som föreslagits att hamna på UNESCO:s världsarvslista.

Vada sjökullar – kulturhistoriskt intressant, med 114 fornlämningar, rikt insektsliv och variationsrik flora.

Gävsjön och Gävsjöskogen – tallskogar på hällmark. Gävsjön ska restaureras. Roslagsleden ansluter till området.