NYHETER 2024-07-04 KL. 09:44

”Det här jobbet är spännande, lärorikt och allmänt kul”

Av Anneli Leijel

På Åbyängar servicebostad är det dags för fika på innergården. Sommarjobbarna Melvin Dysenius, 17 och David Norgren, 18 år småpratar och fikar med några boende.

”Det här jobbet är spännande, lärorikt och allmänt kul”
FIKADAGS. Det är den 25 juni och snart har halva tiden av sommarjobbets tre veckor passerat för Melvin Dysenius och David Norgren. – Det har gått väldigt fort och är roligt, säger de. Foto: Anneli Leijel

I år var det första gången som de ungdomar som sökte något av Vallentunas 100 sommarjobb, fick önska inom vilket område de ville jobba. Sedan matchades de sökande mot de jobb som fanns.

– Det här är spännande, lärorikt, allmänt kul och ett bra första sommarjobb som ger erfarenhet av arbetslivet, säger Melvin och David nickar instämmande.

Ger stöd

De första dagarna fick de följa med personalen som jobbar som boendestödjare hem till brukarna, för att se hur jobbet går till. Nu går de själva ibland och med någon i personalen ibland.

– Vi ger stöd i det de behöver hjälp med. Till exempel städar, lagar mat, handlar och är med på olika aktiviteter som ordnas nu under sommaren, berättar Melvin.

KNEGARE. Melvin Dysenius, 17 och David Norgren, 18 sommarjobbar på Åbyängars servicebostad. Här tillsammans med en av de anställda, Johanna Hagberg. Foto: Anneli Leijel

Förvägsinfo

På Åbyängars servicebostad har alla boende någon funktionsvariation som gör att de har rätt till stöd inom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Innan de går hem till de olika brukarna får de information om vad de ska tänka på, eftersom alla är olika och har olika behov av stöd.

På frågan vilka diagnoser det kan handla om säger Melvin snabbt:

– Vi har tystnadsplikt, så vi säger inget.

Det bästa med sommarjobbet är att de lär sig om hur olika människor fungerar, säger de.

– Och det är kul att vara med människor, säger David.

Bra extrajobb

Sommarjobbet är sex timmar varje dag, plus 30 minuters lunchrast. De flesta dagarna jobbar de 10.30 till 17.00.

Både Melvin och David skulle kunna tänka sig att jobba extra som boendestöjdare framöver. Det är också en tanke från kommunens sida, att ungdomar som får sommarjobb inom något de är intresserade av kan tänka sig att jobbba med det framöver, till exempel som timvikarier.

Viktigt med barnasinne

Sofia Hellgren är enhetschef för Åbyängar servicebostad och för Gullvivans servicebostad. Hon har tidigare varit enhetschef inom Vallentuna kommun, både inom personlig assistans och hemtjänsten, och hon tycker att det märks att de sommarjobbare hon haft hittills, två på Åbyängar och två på Gullvivan, har sökt ett jobb de är intresserade av.

NÖJD. Sofia Hellgren är enhetschef för Åbyängars servicebostad och Gullvivans servicebostad. Hon tycker att det fungerat bra med årets sommarjobbare som i år fått önska vilket område de vill jobba inom. Foto: Anneli Leijel

– De är inte rädda när de kommer, de förstår snabbt vad jobbet handlar om. Har man barnasinnet kvar då passar det här. Det är lite som att jobba med barn som är vuxna och det krävs en stor dos tålamod.

Olika behov

På Åbyängar bor 12 personer i egna lägenheter och på Gullvivan 16 personer i egna lägenheter.

– Det är väldigt individuellt vilka behov de har. En del behöver hjälp med att sätta tandkräm på tandborsten, medan för vissa räcker det med en sms-påminnelse. En del får hjälp med att skriva inköpslista, andra behöver man följa med till butiken för att handla, berättar Sofia Hellgren.