I en hög med böcker i ett ödehus hittade han ett par guldkorn ur litteraturhistorien. De kom senare att säljas på auktion. Jan Danielsson vet hur du skiljer värdelöst från värdefullt i din bokhylla.
Dörrklockan pinglar till. För besökaren markerar ljudet inträdet i en annan värld: böckernas universum. Här inne är alla väggar täckta med bokhyllor. Några står fritt på golvet, andra sticker ut som gavlar. Det är böcker i små prång, klättrande mot taket och ovanför dörröppningarna i den vindlande lokalen.
I ett av de inre rummen, bakom ännu en utstickande hyllsektion, har antikvariatsinnehavare Jan Danielsson sin kontorshörna. Den inramas också av böcker, på ett fullastat sidobord och i ännu fler hyllor.
– Jag har nog tio tusen titlar här uppe. Och lika många nere i källaren. Plus tio tusen LP-skivor. Kanske fler, säger han.
Allt har han köpt in eller fått. Värderat och hämtat, prismärkt och ställt upp i hyllorna – eller lastat ner i källaren. För att förr eller senare sälja dem vidare, antingen i antikvariatet eller via internet.
VINYLRUM. Jan Danielsson har åtskilliga tusen böcker och LP-skivor att botanisera bland. Foto: Bertil Janson
– Det mesta säljs via nätet nuförtiden.
En ”boknörd” på upptäcktsfärd
Jan Danielsson beskriver sig som ”boknörd”. Han har ofta blivit ombedd att titta igenom allt från enstaka bokkartonger till större boksamlingar. Just så började historien om det sällsynta bokfyndet. En före detta kollega på biblioteket hade en bror som gått bort. Broderns hus, i ett litet samhälle i Västerbotten, var fyllt av böcker som skulle säljas eller slängas. Jan Danielsson åkte dit.
Att gå igenom allt tog ett par dagar. Han hittade mycket som han ville köpa. Mot slutet av andra dagen såg han en hög med böcker i ett hörn.
– Längst upp låg ett par som såg intressanta ut. Dem ville jag titta närmare på.
Originalutgåvor av Kafka-böcker
Det visade sig vara originalutgåvor, på tyska, av de två sista böckerna Franz Kafka gav ut medan han levde: En läkare på landet från 1919 och En hungerkonstnär, utgiven 1924, samma år som Kafka dog i tuberkulos. Några år senare utkom romanerna Processen, Slottet och Amerika, som säkrade Kafkas plats i litteraturhistorien. Men redan under sin levnad gav han alltså ut några små böcker.
Att plocka upp de tunna volymerna ur skräphögen var ett stort ögonblick.
– Jag kände att herregud alltså, hur har de här böckerna hamnat här, i ett kallställt hus i Hörnefors?
Utgåvan med tryckåret 1919 var speciell. Omslaget var lite sotigt och solkigt, vilket senare visade sig bero på att boken tryckts på papper av sämre kvalitet, till följd av pappersbristen i slutet av första världskriget. Lätt att förväxla som skräp, men i bokkretsar en åtråvärd raritet.
Böckerna kom senare att säljas via en stor auktionsfirma. Torgny Schunnesson, känd som bokexpert i Antikrundan i TV, var med i processen. Böckerna såldes för en fin slant och Jan Danielsson fick vara med och dela.
– Jag ville inte ha något, men min före detta kollega ville absolut ge mig en del, eftersom jag hittade böckerna.
Tips för snabbkoll i egna bokhyllan
Sådana fynd är ovanliga. Jan Danielsson handlar oftast med ”inte alltför dyra böcker”. Men han vet vad som säljer och inte, och ger gärna några tips till den som vill titta igenom sin egen bokhylla med nya friska ögon.
– Det som är mest värdefullt är originalutgåvor. Det är alltså första upplagan av en bok. Det ser man på årtalet på försättsbladet. På äldre böcker står det dessutom ofta om det är första, andra eller tredje upplagan.
En originalutgåva av en äldre svensk roman eller faktabok kan han betala rätt bra för. Beroende på skick kanske upp till en tusenlapp.
En bibel från det sena 1800-talet kan spontant kännas ”gammal och värdefull”, men på bokmarknaden är den ofta rätt ointressant. Det finns helt enkelt för många i omlopp, eftersom de tryckes i massupplagor när det begav sig.
Enkla vägen: fråga dem som vet
Mer värdefulla kan böcker om lokalhistoria vara.
– De kanske har gjorts av någon byaförening och är ofta väldigt proffsiga, med många bilder och illustrationer, namnförteckningar och familjeträd. Eftersom de är trycka i små upplagor, och därför svåra att få tag i, blir värdet högre.
För en lokalhistorisk bok av rätt typ kan Jan Danielsson betala runt en femhundring eller mer. Större boksamlingar med ”många säljbara titlar” kan han betala flera tusenlappar för.
Att värdera böcker är nu inte helt lätt. Men den som granskat sin bok och sökt på nätet utan att bli klokare kan snabbt få hjälp, menar Jan Danielsson:
– Gå till ett antikvariat och fråga. Eller ring. Jag tror att antikvariatsinnehavare generellt är väldigt ärliga. Det är en liten bransch och man får lätt dåligt rykte om man inte är seriös. Man luras inte.