Efter att Bällstabergsbon Elizabeth Vargas fick upp ögonen för surdeg tog hon en kurs av självaste Sebastien Boudet och lärde sig hantverket bakom. Sedan några år tillbaka säljer hon bröd från hemmet i Bällstaberg.
– Jag har inte köpt bröd sedan 2020, säger Elizabeth.
I ett helt vanligt kök i Bällstaberg finns ett av kommunen godkänt hemmabageri. Elizabeth Vargas visar upp jäskorgar och tar ut en av sina surdegar från kylen.
– Den här är från Sebastien Boudet och har varit i hans familj i 200 år. Det är jättesvårt att döda en surdeg, säger Elizabeth som förklarar att matar man en vilade surdeg blir den aktiv igen.
Lång bakprocess
Innan pandemin fick hon upp ögonen för att baka just surdegsbröd. En hobby som passade lite extra bra under pandemiåren när hon likt resten av världen spenderade mycket tid hemma.
– Det behövs lite mer tid än att bara låta en maskin jobba och sen är det klart, säger Elizabeth.
HANTVERK. För att verkligen bemästra surdegsbakandet tog Elizabeth en kurs och fick med sig en 200 år gammal surdeg hem. Foto: Victoria Rubinsson
STAMMIS. Genom åren har Elizabeth fått några stammisar, till och med några som åker från andra sidan stan för hennes bröd. Foto: Victoria Rubinsson
Först ska degen knådas ihop innan den ska jäsas och under tiden vikas tre-fyra gånger. Sedan ska brödet kalljäsas i kylen över natten och bakas av i ugnen dagen därpå. För att bli riktigt vass på hantverket bakom brödet bestämde hon sig för att gå en kurs och började baka mer än vad som fick plats i frysen. Då började hon sälja brödet till sina grannar.
– Jag vill äta gott bröd och jag vill att andra äter gott och nyttigt bröd. Det ska inte vara tomma kalorier och luft, säger Elizabeth.
Ta passionen på allvar
När hon 2022 tog ett litet uppehåll i bakandet och flyttade till Vallentuna tog det ett år innan hon var igång igen med brödbaket och då bestämde sig för att ta tag i sin passion och starta upp ett företag.
– Jag ville göra det på riktigt, säger hon som startade "Det saftiga brödet".
Utöver sitt vanliga jobb bakade hon bröd på helgerna och la ut till försäljning i sociala medier och åkte till Rekomarknader. Under åren har hon även fått en del stammisar. Ett tag funderade hon även på att skala upp och öppna ett fik.
MJÖL. Elizabeths passion för bakningen har resulterat i en tatuering av ett vetestrå på underarmen. Foto: Victoria Rubinsson
– Vill man producera i volym kanske man måste kompromissa i kvalitén och jag vet inte om jag vill det, säger hon.
I en låda i köket har hon sina olika mjöler, ju högre kvalité desto bättre märker hon att degen blir och att välja rätt är en hel kunskap för sig. Att baka surdegsbröd har blivit en passion som Elizabeth beskriver som terapeutisk.
– Jag vill fortsätta på den här nivån, säger Elizabeth.