Doften av sommar är här – och den kommer ofta från en grill. Men vad ska man välja? Kolgrill för den rökiga smaken, gasol för enkelheten eller ett stekbord för mångsidigheten? Vallentuna Nya guidar dig genom alternativen och vad som passar bäst för vilken typ av matlagning.
Det går trender i de olika sätten att laga mat. På senare år har utekök poppat upp här och där. Vad vi väljer att äta har utvecklats från grillbiffar med pommes till en betydligt bredare meny. Numera lagar folk allt från pad thai till paella på uteplatser.
Robert Heribertsson, tidigare kökschef på Lovisedalsskolan i Vallentuna, numera på Friends Arena:
– Privat kör jag faktiskt både och samt en murikka som jag tycker är användbar. Ett bättre komplement till stekbordet om du frågar mig. Mer användbart och inställningsbart i fler lägen. Till paella, wok-rätter , rosta hamburgerbröd, hålla maten varm när man har längre lunch eller middag.
– Och jag steker hamburgare, dom ska vi såklart inte grilla om dom inte är förgjorda och behöver grillas. Jag tycker att ska man grilla så behöver man ha en bra plan och inte köra på full fräs. Inte mkt mat gillar att bli grillad , stekt på supervärme. Ta fram råvaror i god tid. Låt liggan och bli rumstemperaturerad. Inget gillar att gå från kyl till grill.
Robert resonerar lite kring skillnaderna på de olika matlagningssätten och att det finna anledning till att kunna bemästra dem.
– Det finns ju några praktiska fördelar med gasolgrill mot kol, det går mycket snabbare att dra igång – från start till grill tar bara nån minut. Kol behöver lite mer planering. Det är lättare och få jämn värme i gasol. (nyare varianterna).
– Kolgrillens fördelar är väl att det är roligare och testa sig fram med olika kolsorter och hur och var man ska lägga kolet för att nå bäst effekt med sin grillning. Det är lättare att smaksätta köttet, fisken eller grönsakerna med diverse smaksatta kolsorter eller äppelträd exempelvis.
Däremot är han inte alls säker på att själva smaken går att skilja åt mellan de olika matlagningssätten.
Robert Heribertsson, tidigare kökschef på Lovisedalsskolan i Vallentuna, numera på Friends Arena. Foto/Arkiv: Roffe Andersson
– Vi kan ju passa på att döda myten om att kolgrillat är godast i sig. Tror inte nån känner skillnad mellan dessa med all marinad och rubb som man dundrar på köttet. Yrkesmässigt gillar jag variationen och har därför både grill och stekmöjligheter. Måste jag välja blir det nog en stor kolgrill för att det kan bli ett stekbord och man kan showa mer plus att det doftar ju otroligt gott.
Alexander Eisner, grillmästare på Rånö brygga på Utö, älskar kolgrillning med kvalitetskol.
– Det slår allt. Sen beror det ju självklart på vad jag lagar, är det något som ska lagas i sitt eget fett som exempelvis en högrevsburgare så föredrar jag ju stekbord.
– Ska jag grilla korv så funkar gasol bäst då det är enkelt och smidigt med en gasol. Men om jag ska grilla något kött som jag vill ha BBQ-känsla och smak på så väljer jag kol alla dagar i veckan! Jag väljer kol privat och proffesionellt. På slutet av min grillning så älskar jag att slänga ner några färska kvistar från ett fruktträd på indirekt värme och stänga locket för att ge en extra rökig smak på köttet.
Så har kan man sammanfatta skillnaderna mellan grillning med kol, gasol eller stekning på en Muurikka:
Kolgrillen – klassikern med karaktär
Kolgrillen är fortfarande den stora favoriten bland traditionalister. Den rökiga smaken, glöden och känslan av "riktig grillning" lockar många. Den passar perfekt för grillade köttbitar som entrecôte, fläskkarré och kyckling med skinn.
Fördelar:
Ger mycket smak
Bra för både direkt och indirekt grillning
Budgetvänliga modeller finns
Nackdelar:
Tar tid att tända och värma upp
Svårt att reglera temperaturen
Rengöring med aska kan vara bökig
Maträtter att undvika:
Fiskfiléer och små grönsaksbitar riskerar att fastna eller falla igenom gallret.
Gasolgrillen – för dig som vill ha kontroll
Gasolgrillen är ett mellanting mellan utekök och grill. Med snabb start och jämn temperatur passar den för dig som vill kunna bjuda på mat utan lång väntan. Den är särskilt bra för grönsaker, fisk och marinerade råvaror.
Fördelar:
Snabbstartad
Lätt att justera värmezoner
Mindre rök – bra i tättbebyggda områden
Nackdelar:
Saknar kolens rökighet
Kräver gasolflaskor
Dyr i inköp
Maträtter att undvika:
Rätter som förlitar sig på rökig BBQ-smak får inte riktigt samma djup.
Stekbord – mångsidig uppstickare
Stekbord, eller "Muurikka", har blivit en ny favorit, inte minst bland yngre matentusiaster. Här får man en slät, het yta som lämpar sig utmärkt för smashburgare, wokade rätter och frukostmat som bacon och ägg.
Fördelar:
Jämn värme över hela ytan
Perfekt för mindre bitar och rätter med mycket vätska
Lätt att rengöra med rätt verktyg
Nackdelar:
Ingen grillrand
Inte idealisk för stora köttstycken
Kräver plan yta och el eller gas
Maträtter att undvika:
Stora stekar eller revbensspjäll som kräver indirekt värme och längre tillagning.
Vilken grill passar dig bäst i sommar?
Att välja grill handlar inte bara om teknik, utan om hur du gillar att laga mat. Den rökiga kolgrillen lockar nostalgiker, gasolen passar familjemiddagar i vardagen och stekbordet ger möjligheten att variera menyn rejält – från frukost till nattamat.
Oavsett val är det tydligt att vi är redo att tända sommarens matlagning.