TÖRSTIG, OLHAMRA och FINDUZ är tre av de fyra nya personliga registreringsskyltarna i Vallentuna som rullade ut på vägarna förra året. Samtidigt växer listan över bokstavskombinationer som anses väcka anstöt – och allra oftast är det varianter på FUCK.
Totalt godkändes nio personliga registreringsskyltar i Vallentuna förra året. Av dem var fyra – FINDUZ, MA 11, OLHAMRA och TÖRSTIG – helt nya, medan fem skyltar var förlängningar av redan befintliga skyltar. Nio godkända skyltar är 17 färre än året innan.
I riket som helhet var det färre som ansökte jämfört med tidigare år – så även i Stockholms län. Totalt 809 personliga skyltar godkändes i länet – flest i Stockholms kommun, 407 stycken.
En personlig registreringsskylt får ha minst två och maximalt sju tecken; kan innehålla alla tecken i svenska alfabetet, mellanrum och siffror men får inte se ut som ett registreringsnummer. Och så får den inte väcka anstöt.
F-ordet toppar listan
De senaste åren har Transportstyrelsen avslagit runt 200 personliga skyltar med hänvisning till att de kan väcka anstöt. Newsworthy har gått igenom listan över samtliga avslag sedan 2009. Det finns några teckenkombinationer som står ut: Olika varianter på ordet FUCK toppar listan.
Här räknar vi in förkortningar som FU och alternativa stavningar som FCUK, FUK och FAK och olika ordkombinationer, som FUCKEN, FUCKOIL och FCKU2. Varianter på FUCK har fått avslag varje år sedan 2009 och det är det överlägset vanligaste förbjudna ordet. Därefter följer varianter på 666, samt olika kombinationer på SEX och XXX.
Förändras över tid
Det händer dock att ord som tidigare fått avslag senare godkänns, visar Newsworthys genomgång av tidigare avslag. Under 2023 har till exempel INSANE och NSFW godkänts, men tidigare har just de bokstavskombinationerna fått avslag.
– Jag vet inte exakt hur det resonerats i just de här besluten, men det är en bedömning i varje fall. Ibland förändras ords innebörd över tid och ibland gör olika handläggare olika bedömningar av samma ord. Oftast när man är osäker diskuterar vi i gruppen, säger Daniel Augustini, utredare på Transportstyrelsen.
Det går inte att överklaga ett beslut, men det finns inget som hindrar en sökande från att göra ett nytt försök efter ett avslag.
Ber om bakgrund
De personliga skyltarna lockar också till kreativa stavningar. Bokstäver byts ut mot siffror med liknande form, ordet skrivs baklänges och upp och ner eller på svengelska. Till exempel har varianter på ASSHOLE avslagits i många olika skepnader under åren: allt från ASHÅL, via A22H0L3 och 3JOHSSA till 370HSSV.
Den stora kreativiteten och ständigt nya slanguttryck – på olika språk – gör att Transportstyrelsen i högre utsträckning ber de sökande att förtydliga sig och ge bakgrund till skyltönskemålet.
– Vi skickar numera oftare ut en fråga när vi inte förstår innebörden. Det är inte helt lätt att fånga upp alla slanguttryck och utländska ord. Språket utvecklas hela tiden. Vi är en grupp med ett ganska bra spann åldersmässigt och vi hittar det mesta, säger Daniel Augustini.
– En annan aspekt är att om någon påstår att teckenkombinationen betyder något men det sedan visar sig att det betyder något som väcker anstöt har vi en annan laglig rätt att dra in skylten. Annars är ett positivt myndighetsbeslut svårt att ändra på.
Detta gäller
Skylten måste ha minst två och högst sju tecken. Som tecken räknas bokstäver (även Å, Ä och Ö), siffror och mellanrum. Skylten måste ha minst två synliga tecken.
O och nolla jämställs som tecken. Om skyltkombinationen SONNY är upptagen är också S0NNY det.
Skylten får inte se ut som ett registreringsnummer (tre bokstäver + tre siffror eller tre bokstäver + två siffror + en bokstav) eller skylt för beskickningsfordon (två bokstäver + tre siffror + en bokstav).
Ett produkt- eller företagsnamn kräver ett skriftligt medgivande från den som äger namnet.
Skylten får inte ha en beteckning som väcker anstöt eller medför olägenhet. Det kan vara skyltar som till exempel anspelar på våld, sex, kriminalitet eller hög hastighet.
Rätten för personlig skylt kostar 6 200 kronor och gäller i tio år. En främre och en bakre skylt ingår i priset. När det har gått tio år får du en förfrågan om du vill förlänga rätten.
Pengarna från skyltarna går till Skyltfonden, varifrån Trafikverket delar ut pengar till trafiksäkerhetsprojekt.