NYHETER 2024-09-26 KL. 09:29

Färre unga röker – men vitt snus och narkotika ökar bland tjejer

Av Victoria Sid

Färre ungdomar i Vallentuna röker cigaretter och snusar snus med tobak, däremot ökar användningen av vitt snus. Färre killar på gymnasiet storkonsumerar alkohol medan andelen som använt narkotika bland tjejer ökar. Det visar resultaten i Stockholmsenkäten 2024.

Färre unga röker – men vitt snus och narkotika ökar bland tjejer
TRENDAR. Användande av vitt snus ökar bland unga tjejer. Foto: Adobe

I undersökningen Stockholmsenkäten får ungdomar i årskurs nio samt andraårselever på gymnasiet svara på en rad frågor om sin livsstil, vardag och hälsa. I enkäten för 2024 deltog 511 elever i Vallentuna och många av resultaten liknar tidigare års enkäter medan andra sticker ut.

Färre ungdomar röker cigaretter jämfört med tidigare år. Minskningen var på runt tio procent för gymnasiekillar och elever i nian jämfört med förra enkäten 2022. För gymnasietjejer ligger andelen på samma nivå, runt 20 procent. Även användandet av E-cigaretter minskar något hos alla utom gymnasietjejerna.

Tobakssnusandet har minskat hos deltagarna i undersökningen. Sedan 2020 har framförallt gymnasiekillar minskat sitt tobakssnusande. Däremot har det skett en ökning av snusandet med vitt snus för elever på gymnasiet. Storkonsumtionen av alkohol har minskat hos gymnasiekillar. I enkäten 2022 drack lika stor andel gymnasietjejer som gymnasiekillar alkohol motsvarande 18 centiliter sprit eller en hel flaska vin eller fyra stora flaskor stark cider/starköl eller sex burkar folköl minst en gång i månaden.

Andelen som någon gång brukat narkotika ökar bland gymnasietjejer, sedan enkäten 2018 har användandet som låg på låga nivåer ökat med 20 procent. För gymnasiekillar har användandet av narkotika minskat något. Även att boffa eller sniffa lustgas, butangas eller drivgas och liknande har ökat bland gymnasietjejerna sedan 2022. Men på frågan om eleverna har sniffat eller boffat lustgas är det för få som svarat för att visas i statistiken.

Få elever har utsatts för rån, allvarliga hot och misshandel sedan förra enkäten 2022. Även den upplevda otryggheten minskar. Däremot har 23 procent av gymnasietjejerna utsatts för sexuella handlingar mot sin vilja. För grundskolan ligger procenten på nio för flickorna och två för pojkarna.

Undersökningen visar även att den psykiska ohälsan är störst hos flickor och tjejer. 40 procent av flickorna i nian och tjejerna på gymnasiet känner sig ledsna och deppiga utan att veta varför. Motsvarande siffror för pojkar i nian och killar i gymnasiet ligger på runt 15 respektive 20 procent.