Av Victoria Sid
I tre års tid har volontärer skjutsat, hämtat och fixat en härlig söndagsfika åt äldre i Vallentuna för att motverka ensamhet. Volontären Maria Isaksson Tjäder och gästen Inga Nilsson, 91, har varit med från start.
– Det är en gång i månaden vilket är bra. Då har man något att längta efter, säger Inga.
I lägenheten i Bällstaberg har Maria Isaksson Tjäder kommit på besök till Inga Nilsson. I tre års tid har de känt varandra efter att båda anmält sig till fikastunder genom den ideella föreningen Äldrekontakt. Båda två var bland de första i Vallentuna att hoppa på initiativet.
– Jag såg i en tidning om det här med äldrekontakt, säger Inga medan Maria fick upp en annons på Facebook.
– Jag jobbar som sjuksköterska i äldreomsorgen och har gjort ganska länge . Jag brinner ganska mycket för äldre och mina barn börjar bli stora, tänkte jag och tog kontakt, säger Maria.
Söker fler
I dag finns det två fikagrupper med äldre och i båda finns det plats för både fler äldre och volontärer. De äldre kallas gäster och volontärerna är fikavärdar, chaufförer och gruppledare. Chauffören skjutsar de äldre till och från träffen, gruppledaren har kontakt med alla inför träffen och värden öppnar upp sitt hem och fixar fika.
BÄSTA. Maria hade ganska mycket tid över när barnen blivit lite äldre och kände att hon vill göra något för andra. "Att få se glädjen är det bästa", säger hon. Foto: Victoria Sid
– Jag tycker att det är väldigt trevligt att komma till olika fikavärdar. Det är en som bakar så mycket, sist vi var där var hela bordet fullt med godsaker, säger Inga som blev bjuden på semmelprovning senast.
Men det är inte bara för de äldre som träffarna är givande och trevliga. Även fikavärdarna och chaufförerna är med och fikar vilket Maria tror alla volontärer tycker är fantastiskt roligt.
– Chaufförerna ska köra tre gånger per termin men vissa vill nog köra mer egentligen för att det är så himla trevligt. Man ser fram emot träffarna och för min del är det ju att få göra något för andra. Det ger mig mycket tillbaka, säger hon.
MINNEN. Under träffarna pratas det ofta om gamla minnen och något alla gäster har haft gemensamt är danskvällar på Nalen i Stockholm. De kan till och med ha varit där samtidigt. Foto: Victoria Sid
– Vi är hemskt glada att ni ställer upp, säger Inga.
Motverka ensamhet
En stor anledning till att Äldrekontakt startades 2008 var för att motverka ensamhet hos äldre. Alla deltagare är över 75 år och alla i Ingas grupp bor ensamma, likt henne själv. Men trots att hon varit själv i elva år känner hon sig inte ensam tack vare fikagruppen och sina väninnor.
– Det här huset är nästan ett ålderdomshem, säger hon och fnissar. För i lägenheterna runt hennes bor väninnor i samma ålder.
Ett återkommande samtalsämne är minnen från förr. När gästerna var unga har alla dansat på Nalen och kanske till och med samtidigt, utan att veta om det. Men allt var inte bättre förr, även om Inga först vill påstå det.
HEMSKT GLADA. Både Inga och Maria ser fram emot träffarna en gång i månaden. Maria som är gruppledare får även ha kontakt med de äldre inför träffarna " Jag ser fram emot att få prata med alla", säger maria nästan lyriskt. Foto: Victoria Sid
– Jag ser mycket på tv. Morgon, middag och kväll. Jag tänker ofta, har man inte tv, gud vad livet skulle varit tråkigt, säger Inga.