Av Victoria Sid
Inne på Vallentuna kulturhus samlades en skara filatelister från Wallentuna frimärks- och vykorts-klubb för att fira frimärkets dag i lördags.
– Det brukar vara ganska många som kommer för värderingar, säger Pelle Ohlsson, ordförande för klubben.
En stormig och kall vinterdag var det varmt inne på kulturhuset. Natalie Björkman, 9, var på plats med sin pappa för att gå på julgransplundring men gick även förbi frimärksklubbens årliga firande.
– Jag gillar att kolla på bilderna mest. Sen kanske jag går hem och ritar av några frimärken, säger Natalie vid en stor låda med frimärken.
I sin färd med att fylla en liten pappåse med frimärken hittar hon en favorit.
– Långt ifrån ser det ut som en hund men när man tittar nära är det en björn, säger hon nöjt.
VÄRVA. Natalie Björkman, 9, hade vägarna förbi kulturhuset och passade på att kika in firandet av frimärkets dag. I en stor låda hittade hon snabbt ett favoritfrimärke med en björn på. Foto: Victoria Sid
Tjäna en slant
Tanken med dagen är att locka ungdomar och vuxna att sätta sig in i vad filatelister och frimärken är för någonting. Förutom att barn och unga får plocka på sig frimärken kan Vallentunabor komma med sina samlingar och få dem värderade. Trots att värdet är högst för den samlande finns det några sätt att tjäna sig en slant på.
– Gamla rabattfrimärken från 70-talet som gick att köpa på sommaren gäller även i dag. Då kostade de 1,40 kronor. De frimärkena som inte har någon portosats gäller även i dag när portot kostar 22 kronor, säger Mikael Mattsson som är medlem i klubben.
– På frimärksklubbar har de auktioner. Det kan komma dödsbon eller någon som lämnat en bunt med rabattfrimärken som man kan köpa för en hundring, fortsätter han.
FILATELIST. Att få ihop en samling av frimärken tar sin tid och klubben märker att många pensionärer ofta tar upp hobbyn från sin ungdom. Foto: Victoria Sid
Värderingar
Pelle Ohlsson är en av de som gör värderingar av samlingar. Större delen av alla som kommer brukar ha standardmassvara menar han.
– Alla pojkar, jag är född 1943, på 50-talet samlade på frimärken. Årets nya medlemmar har samlat när de var grabbar och sedan inte hunnit med men börjat igen som pensionärer.
Själv har han en stor samling med alla frimärken utgivna i Sverige från 1857 till 2010. I fem fina pärmar finns den kompletta samlingen.
– Det har tagit massor av tid. Det svåra är när det fattas några stycken, säger han som ofta fått köpa samlingar för att få ett efterlängtat frimärke.
1982. Wallentuna frimärks- och vykortsklubb startades 1982 och har i dag 25 medlemmar som samlas varannan onsdag. På träffarna hålls föredrag och auktioner. Foto: Victoria Sid
En som hittat till kulturhuset för att få sin samling värderad är Dieter Schmid som har en gammal pärm med tyska inflationsfrimärken från 1922-1923. Han har tidigare samlat på frimärken från Sverige, Österrike, Schweiz och Tyskland.
VÄRDERING. Vallentunabon Dieter Schmid kom med sin samling av tyska inflationsfrimärken från 1922-1923 och fick pärmen värderad av ordförande Pelle. Foto: Victoria Sid
– De tyska är inte så svåra att få tag i. Det finns mycket på klubbarna och är inte särskilt dyrt, säger Pelle och kollar igenom de prydligt organiserade sidorna.
– Om du vill fortsätta samlingen går det att hitta för en mindre peng, säger Pelle som slutgiltig dom av samlingen.