Av Victoria Sid
Med skrivtips, anekdoter och tankar om gängvåldet underhöll författaren och före detta advokaten Jens Lapidus ett utsålt kulturrum i Vallentuna kulturhus.
När polisen gör husrannsakan hos gängkriminella hittar de ofta två saker, en poster på Al Pacino i Scarface och någon av Jens Lapidus böcker. Men romantiserar han gängkriminaliteten? Skriver han instruktionslitteratur för blivande gängkriminella?
– Jag tror att om man läser de här böckerna inser man ganska snabbt att det går inte så bra för de här karaktärerna, svarar han på sin egen fråga på scen.
INRE KONFLIKT. Med några år bort från advokatyrket kan han erkänna att det ibland var jobbigt att försvara klienter som gjort grova brott. "Ibland kunde jag inte sova", säger Jens. Foto: Victoria Sid
Under författarsamtalet i kulturhuset i lördags bjöd Jens in till historier från sin tid som advokat, varför man ska hålla sig borta från ordet plötsligt när man skriver och det läskigaste samtalet han fått, en busringning från Bert Karlsson. Och publiken var eniga. Jens är bland de bästa författarna som besökt kulturhuset.
– Det var en trevlig publik tyckte jag. Fullsatt och den var responsiv som man säger. Man får känna efter lite var intresset ligger och vikta lite om jag pratar mer om böcker eller juridik men nu var det femtio-femtio här, säger Jens.
Han har ingen personlig koppling till Vallentuna men brukar med jämna mellanrum besöka sporthallen.
– Jag har varit här rätt mycket på olika idrottsevenemang med barnen, säger han.
Vända kriminaliteten
Även om han lagt advokatyrket på hyllan läser han mycket domar och förundersökningar fortfarande och mycket har hänt de senaste åren med kriminaliteten och straffsatserna. Han tror att de nya lagarna och det striktare systemet kan vända våldsvågen men viktigast är att titta på integration, skola, vård och omsorg.
PRESENT. Som tack för besöket fick Jens en Vallentunabricka med motiv som inspirerat kulturhuset. Foto: Victoria Sid
KRÄNKT MASKULINITET. När gängen utför våldsdåd handlar det sällan om pengar eller territorier menar Jens. Snarare handlar det om att personen blivit kränkt och svarar med våld. Foto: Victoria Sid
– Man ser de här grabbarna, problemen börjar redan när de är sex-sju år gamla. Jag tror att om du frågar någon som jobbar i förskola eller lågstadiet så kan de ofta se redan där vilka pojkar som är i riskzonen. Då måste man jobba tidigt.
När han själv debuterade med romanen Snabba cash var han en av få som skildrat gängkulturen i Sverige men i dag, när ämnet är mer relevant än någonsin, kommer han själv ta ett steg tillbaka. Även om det var en del ironi kring uttalandet om att skriva en novell om Vallentuna kulturhus, kommer han framöver lämna krimböckerna bakom sig till viss del.
– Jag kommer inte lämna det helt och jag gör fortfarande både tv och film och sådana grejer men det är klart att man måste lämna sin comfort zone. Man kan inte alltid skriva på samma sätt. Man måste försöka testa lite nytt, säger han.