Av Victoria Sid
Sedan en ny mäklarfirma öppnat i Vallentuna har något av ett skyltkrig dragit igång runt om i kommunen. Trots en överrenskommelse om att inte överskylta och att ta bort en del skyltar har ingenting hänt.
– Teoretiskt så tror jag att de behöver tillstånd för det och det har de nog inte, säger Kristofer Uddén, Mark- och exploateringschef på Vallentuna kommun.
De senaste veckorna har antalet skyltar med leende mäklare blivit allt fler runt om i bostadsområdena i Vallentuna. På vissa platser har de skapat kluster av reklam. I ett försök att självreglera gick flera firmor ihop i en bred överrenskommelse om att ta bort skyltarna på platser där det ansågs skräpigt och att minska antalet. Men tre veckor senare är skyltarna kvar. Jesper Lindqvist, franchisetagare på Husman Hagberg i Vallentuna tycker att branschen skulle klara sig utan skyltar.
FÖRBUD. Jesper Lundqvist, franchisetagare på Husman Hagberg vill se ett förbud på skyltar likt andra kommuner där det blivit för mycket mäklarreklam. Foto: Arkivbild/Roffe Andersson
– Det ser stökigt ut, säger han och får medhåll från andra mäklarkontor som Vallentuna nya kontaktar.
– Jag kan köpa att man har någon skylt men får jag välja mellan tre-fyra skyltar och ingen alls hade jag valt ingen skylt alls. För jag tycker väl att man i många fall använder det mer till reklam för sig själva än till själva objektet, säger Erik Laggar Muñoz på Fastighetsbyrån.
MEDHÅLL. Erik Laggar Muñoz på Fastighetsbyrån väljer inga skyltar över att ha tre eller fyra per objekt. Förutom att värna om miljön är han inget fan av den typen av reklam. Foto: Arkivbild/Roffe Andersson
"Inte kul för någon"
Notar i Vallentuna vill inte kommentera hur de ser på reklamskyltningen när tidningen ringer upp men Cecilia Kåhlin på Länsförsäkringar fastighetsförmedling är positiv till överrenskommelsen mäklarna emellan.
HITTA RÄTT. Cecilia Kåhlin på Länsförsäkringar fastighetsförmedling är också positiv till regleringen. Att använda skyltar längs med vägar för att hitta rätt behövs inte då de flesta har en GPS. Foto: Pressbild
– Vi är absolut inte för att det ska vara miljoner med skyltar överallt. Det är inte kul för någon egentligen. De är där för att kunderna ska hitta till det objektet de är intresserade av och då behöver man inte fem till sju skyltar för att hitta. Det räcker med en till två och de flesta har GPS i dag och hittar ändå.
För skyltningen behövs egentligen tillstånd, antingen av markägaren eller polisen, men att starta en myndighetsprocess är inte rimligt menar Kristofer Uddén, mark- och exploateringschef på Vallentuna kommun.
– Rent praktiskt kommer det inte vara möjligt att söka tillstånd för sådana skyltar. Då är frågan hur man gör med det - men jag har inte uppfattat att det skulle vara något större problem så det är intressant om det har ökat, säger han.
GRÅZON. Ännu har inte kommunen fått till sig att det ska vara ett problem med mäklarskyltarna men menar på att fortsätter det kommer de behöva titta på frågan. Foto: Victoria Sid
Otydliga riktlinjer
Reklamen hamnar i en gråzon. Kommunen själva har riktlinjer för skyltning men riktlinjerna är inte riktigt anpassade för den här typen av skyltar vilket gör det till en svår avvägning. Och några ansökningar om skyltning har inte kommit in till Kristofers avdelning på kommunen. Men fortsätter reklamskyltarna öka kommer kommunen behöva titta på hur de får bukt med problemet.
– Om det blir för mycket måste vi nog börja fundera litegrann på hur man kommer åt det här. Det är inte rimligt att köra en myndighetsprocess samtidigt som det inte är tillåtet. Blir det ett problem måste man hantera det.
Hur kommunen kommer gå tillväga kan inte Kristofer spekulera i men han tror att de kommer att börja med en dialog.
– Vi har inte så många mäklarfirmor i Vallentuna, säger han.