Vallentunaprofilen Henrik Fexeus tävlar i TV4:s ”Förrädarna”. Vallentuna Nya tar ett snack med mentalisten, som knappats lämnats opåverkad efter medverkandet i programmet.
– Även om man inser innerst inne att det här bara är på låtsas, så förstår inte hjärnan det. Man blir galen.
Han är uppvuxen i Vallentuna och kallar sig idag för mentalist. Han är författare och har bland annat släppt böcker med Camilla Läckberg om rysliga mordgåtor. Nu får vi följa honom i en ny typ av mordgåta: varje vecka i TV4:s realityprogram ”Förrädarna”.
VARNING FÖR SPOLIERS!
Det är ett halvår sedan programmet spelades in, och Henrik går nu runt och ”väger sina ord på guldvåg” för att inte råka avslöja hur säsongen slutade. Men en sak är däremot riktigt tydlig – han är märkbart tagen av upplevelsen.
– Det var inte som jag tänkte mig. En sak blev jättetydlig när jag deltog – att även människor som är väldigt medievana dras in i den här verkligheten. Jag förvånades över vilka ansträngningar produktionen gjorde för att göra programmet till vår enda verklighet. Också hur vi deltagare tog det på så enormt stort allvar.
Vad för typ av ansträngningar?
– Jag tror inte folk förstår hur isolerade vi var. Ingen kontakt med omvärlden, inga mobiler eller datorer. När vi inte spelade in satt vi instängda i rum med svärtade fönster. Till och med produktionen var maskerad och när de intervjuade oss en och en så satt de bakom ett tygstycke.
I den tredje säsongen av realityserien Förrädarna samlas 20 nya deltagare på Häringe slott. Några av dem utses i hemlighet till ”förrädare” – resten är ”trogna”. Varje natt slår förrädarna till i smyg och ”mördar” en trogen. De trogna måste i sin tur försöka lista ut vem som förråder dem och rösta ut rätt person vid det dagliga runda bordet. Henrik tillhör de trogna.
Hur förberedde du dig för programmet?
– Jag kollade på tidigare säsonger, både den svenska, brittiska och amerikanska versionen. Jag hade en hel anteckningsbok med strategier ifall jag skulle bli förrädare – men sen när jag blev trogen så föll allt det där.
– Det är mycket svårt att ha en förformulerad strategi som trogen och jag märkte att jag fick ta det dag för dag. Till slut tänkte jag: det enda jag kan styra över är hur jag beter mig mot andra. Hur mycket douchebag vill jag vara?
Av det som vi sett hittills känns det som att du inte vill ”följa flocken”. Varför?
– För mig är det där oerhört obehagligt, för att jag får flashbacks till när jag var liten och mobbad. Sådana ledarroller påminner mycket om skolgårdens brutala hierarki. Så det var en sak jag bestämde mig för: jag ska försöka att undvika att göra saker bara för att andra säger att jag ska göra det. När jag fattar ett beslut ska det vara grundat i mig.
”Jag vill inte följa strömmen, fast jag förstår att det ibland är smart, och snudd på nödvändigt för att hänga kvar”
– Men jag förstår också att min strategi låter bra. Men det är inte säkert att det är smart. Kollar man hur det gått tidigare så har det visat sig att det är smart att följa strömmen och ligga lågt. Så ibland får man nog svälja sin heder och inse att det är ett spel.
AKTUELL. Henrik Fexeus, mentalist under en premiärvisning av första avsnitten av "Förrädarna" på Haymarket i Stockholm. Foto: Magnus Lejhall / TT
Du är mentalist. Hade du nytta av det i programmet?
– Nej, inte så mycket, haha. Först trodde jag att alla skulle rösta ut mig fort som tusan bara för att jag är ”mentalist”. Men som tur är gällde det ju lite för de flesta, många har ju yrken som gör att man är skicklig i det här spelet.
– Men jag föreläser mycket om empati och hur man blir bra på att kommunicera, så jag är väldigt drillad i tanken på att samarbeta. Detta leder till att ”spela spelet” eller ljuga känns så otroligt främmande för mig.
Hur mycket spelade du för kamerorna?
– Inte så mycket. Jag försökte vara genuin. Och jag visste kanske någonstans att det fanns en fara med det och att det gör mig till ett lätt offer. Men om jag hade fått välja mellan att antingen framstå i positiv dager i programmet, eller vinna – då hade jag valt det förstnämnda. Om det gör mig till en dålig spelare? Må så vara.
Relation till Vallentuna idag
Fexeus är som bekant uppvuxen i Vallentuna, och relationen till hemkommunen är idag inte jättestark.
– Men med det sagt så var jag i Vallentuna nyligen och tittade på nya kulturhuset och tog en sväng i centrum och jag har ju tusentals minnen från Vallentuna. Även om det inte är en aktiv relation är mycket av mitt hjärta kvar där.
Henrik flyttade till Vallentuna som sexåring och har tidigare berättat att han blev ”väldigt mobbad mellan ettan och sexan på Hammarbacksskolan”. Han växte upp här, jobbade som första heltidsanställda journalisten på Vallentuna Steget och flyttade inte förrän han var 28.
– Jag kan lätt påstå att växa upp i Vallentuna när jag gjorde det var så otroligt förspänt, för att det satsades så otroligt mycket på ungdomar i Vallentuna. Både idrottsmässigt – men också i kulturen.
”Tittar man på folk som jobbar inom media, eller regissörer eller musiker – är det en oproportionerligt stor del som kommer från Vallentuna.”
– Och det tycker jag säger något. Jag ifrågasatte aldrig det – men inser idag att Vallentuna har verkligen gjort avtryck i hela kultursverige på ett väldigt unikt sätt. Det gör mig väldigt stolt över att ha vuxit upp i Vallentuna under den tiden som jag gjorde det.
Vad minns du från åren med lokala teatergruppen Tellus Hjältar?
– När jag tittar tillbaks på den tiden så tänker jag: gjorde vi verkligen alla de där grejerna och ingen sa stopp? säger Henrik och skrattar.
”Lite som Ozzy Osbourne inte minns 80-talet – så är minnena från tiden med Tellus Hjältar väldigt suddiga. Fast inte på grund av knark.”
– Vi gjorde helt vansinniga saker. Vi var inga välanpassade personer och våra idéer var helt galna. Det är först nu efteråt som jag förstår hur stökigt det där var.
”Förrädarna” sänds på torsdagar på TV4 Play och TV4.