Av Victoria Sid
Emmas virkade verk har blivit en framgångssaga för Vallentunabon Emma Englund, 24. Under hösten kommer hon starta upp sin egen firma och virka för Nobelmuseet i Stockholm.
– Jag har aldrig tänkt på att virkningen skulle bli något mer än att virka något djur. Det är lite läskigt men det ska bli jättekul att få se hur långt det kan gå, säger Emma.
I vardagsrummet i Vallentuna står två kartonger staplade på varandra fyllda med virkade dockor till Nobelmuseet i Stockholm.
– De ska köpa in mina virkningar och ha de i butiken. Så nu gör jag Marie Curie, Alfred Nobel och Einstein dockor. Det är superkul, det är sånt jag aldrig skulle göra själv så det är jättespännande, säger Emma.
En lördagskväll blev Emma uppringd av chefen för museet som sett Emmas Instagram och ville ha hennes virkningar i museets butik. Sedan dess har Emma tagit fram dockornas design.
– Nu har vi äntligen bestämt oss så nu är det bara att sitta och massproducera.
En docka tar runt fyra timmar att göra vilket Emma tycker är skönt eftersom mängderna som efterfrågas är stora. Och allt beror på hur snabbt hon kan virka. Men hon är inte stressad, tvärtom.
PAUS. Tidigare har Emma kunnat ta en paus från virkandet om hon inte känner för det vilket kommer förändras framöver. "nu med museet så har jag folk som räknar med mig", säger hon. Foto: Victoria Sid
– Jag tycker bara att det är kul. Jag älskar att ha mycket att göra.
Handarbetet sliter på armar och händer. Efter en nervskada i armen får hon stötar ut i fingrarna om hon inte tar pauser, något som hon själv ser positivt på. Då får hon tid till allt det administrativa som kommer med museet och företaget.
– Det är lite mer än vad jag trodde med bokföring, moms och skatt. Så jag har fått gå massa webbseminarier, säger Emma.
Miste nästan livet
Redan som treåring satt Emma med en virknål bredvid sin extramormor. Hon började virka gosedjur som tonåring till en väns barn men 2021 var hon med om en olycka som satte henne i rullstol i ett år.
PROJEKT. Under hösten kommer allt ske samtidigt för Emma. Hennes verk kommer snart gå att köpa på Nobelmuseet i Stockholm och samtidigt startar hon upp en egen firma för virkandet. Foto: Victoria Sid
– Jag ramlade ut från ett fönster på 4,5 meter och bröt fötterna, armbågarna, krossade knäskålarna och fick operera huvudet. De trodde inte att jag skulle överleva utan alla var jätteförvånade, säger Emma.
Hennes mamma såg hur hon led och gjorde ett inlägg på Facebook om att Emma tog beställningar på virkade gosedjur och då tog det fart. 500 personer gillade inlägget och snabbt trillade 150 beställningar in. I dag är hon på ett sätt glad över att olyckan skedde. Utan den hade hon inte satsat på sin hobby. Att vara nära på att mista livet har även fått henne att inse att det hon verkligen brinner för är att få hjälpa barn.
– Om jag bara kan få ett barn att inte känna som jag gjorde. Alla barn förtjänar att må bra och det är väl lite det som är min drivkraft, säger Emma och fortsätter:
– Egentligen, visst företag är jättekul och museet är jättekul men om jag kan få ge glädje till barn, det är det som spelar roll i grund och botten. Blir ett barn glad och kan sova bättre på natten, känner trygghet eller finner tröst, är det vad jag går efter.
Det bästa hon vet är att få berättelser och bilder från sina kunder.
– Det skulle inte gå utan dem. Hade jag inte fått den responsen och att alla var så snälla hade jag absolut inte gjort det här. Så det är verkligen tack vara dem, säger Emma.