NYHETER 2024-11-21 KL. 09:15

Gymnasiets skolkök tar över kommunens egen cateringverksamhet

Av Anneli Leijel

Vallentuna kommuns egen cateringverksamhet ska framöver skötas av gymnasiets skolkök. Det har kommunledningen beslutat.

– Cateringverksamheten såsom att förbereda kaffe och smörgås till möten har tidigare utförts av vår internservice. Nu flyttar det ansvaret över till kostenheten, berättar förvaltningschef Susanna Falk.

Gymnasiets skolkök tar över kommunens egen cateringverksamhet
HÄMTMAT. Catering är populärt vid större möten och konferenser. Foto: Adobe

Snart flyttar kommunens tjänstemän in i det nya kommunkontoret i samma byggnad som Vallentuna gymnasium. I samband med den förändringen har kommunledningen beslutat att cateringuppdraget, som tidigare utförts av internservice, nu ska hanteras inom avdelningen kost, miljö och folkhälsa.

– Det här är en organisatorisk och praktisk förändring. Vi genomför den för att det inte kommer att finnas något beredningskök för internservice i det nya kommunhuset, säger Susanna Falk och fortsätter:

–Tidigare var det så att interservice beställde råvaror via kostenheten och sedan var det interservice som bredde mackorna. Skillnaden nu blir att man köper in det man behöver och bereder allting i skolköket. Man slipper gå omvägen via kostenheten, som man gjort tidigare, vilket gör att det blir mindre administration.

Samma leverantörer

Den organisatoriska förändringen har inte heller någon inverkan på kostnaden för cateringverksamheten.

– Nej, för detta sker fortfarande inom kommunen, bara det att verksamheten byter enhet, säger Susanna Falk.

De leverantörer som kommunen beställer råvaror ifrån påverkas inte heller. Det är fortfarande samma leverantörer som gäller.

– Vi har upphandlade livsmedelsleverantörer som vi handlar ifrån, så inte heller det blir någon skillnad jämfört med tidigare.

I den MBL-förhandling som genomförts i och med att cateringverksamheten går över till kostenheten har fackförbundet Kommunal lyft oro för ökad arbetsbelastning och stress för personalen i gymnasiets kök, kopplat till nytt kommunkontor med eventuellt fler matgäster i matsalen.

”Detta behöver i så fall tas omhand och följas upp av arbetsgivaren”, säger man i MBL-förhandlingen.

Inte fler luncher

När kommunens tjänstemän flyttar in i samma byggnad som gymnasiet får de möjlighet att äta i gymnasieskolans matsal. Men Susanna Falk ser ingen risk för att skolköket blir överbelastat.

– Det blir ingen volymökning av lunchen, vi kommer inte att producera fler måltider än tidigare, utan det kommer att tillagas lika mycket mat som tidigare till elever och personal. Finns det sedan mat kvar när eleverna ätit, då finns möjligheten för kommunanställda att äta i gymnasiets matsal, säger Susanna Falk.

När cateringuppdraget flyttas över till gymnasiets skolkök borde det ändå bli mer att göra för personalen. Hur löser ni det?

– Vi höjer upp med en tjänst i köket, samtidigt som vi minskar med en tjänst inom internservice, berättar Susanna Falk.