Den internationella suicidpreventiva dagen den 10 september uppmärksammades i Vallentuna med en inspirerande föreläsning av Henrik Wahlström, regissör, bildkonstnär och Instagramprofil. På sitt Instagramkonto, som har över 200 000 följare, varvar Henrik humor och allvar för att informera om psykisk ohälsa. Först 2021, tolv år efter att ha fått diagnosen bipolär sjukdom, valde han att berätta öppet om det.
– På Instagram är det 50 procent trams och 50 procent allvar. Det är som jag är, och det ger mig chansen att nå ut med mina allvarliga ämnen, sa Henrik Wahlström när han inledde föreläsningen.
Psykisk hälsa, diagnoser och hur man kan leva med dem är hans hjärtefrågor. Tillsammans med läkare har han också skrivit boken ”Upp och ner, en överlevnadshandbok för bipolär sjukdom”.
Går på balansbom
Under föreläsningen, som varade i en timme, blandade Henrik skratt och allvar, precis som han gör på sociala medier. Med stora bilder visade han på ett målande och lättförståeligt sätt hur det är att leva med bipolär sjukdom. Han berättade om sin egen resa – från livet innan diagnosen till hur han nu hanterar sjukdomen med hjälp av medicin.
– Det gäller att balansera mellan att falla ner i depression, där allt är mörker och negativt, och att falla ner i mani eller hypomani, en period av ljus och pepp där inget känns omöjligt. Det är ungefär som en vårförälskelse, sa Henrik.
UPPSKATTAT. Det var fullsatt under föreläsningen och det sades flera intressanta saker. Foto: Roffe Andersson
Men han tillade att även den peppiga sidan kan sluta i förskräckelse, eftersom man plötsligt kan tappa kraften och riskera att falla in i nästa hinder, eller i nästa depression.
– Och det här är något jag behöver handskas med hela livet. Jag har en balansbom att gå på, men med rätt medicinering och krisplaner blir bommen bredare och ger plats för felsteg.
Ingen zombie
Henrik visade en bild på en busshållplats och beskrev hur hans upplevelse av världen kan förändras beroende på om han är deprimerad, manisk eller lyckas balansera mitt emellan. När han fick diagnosen bipolär som vuxen, ville han inte att den skulle stämma. Han sökte både ett andra och ett tredje utlåtande, men fick till slut acceptera diagnosen.
Att han hade svårt att acceptera diagnosen berodde till stor del på att bipolär sjukdom är kronisk, något man lever med hela livet.
– Många tror att när man får medicin blir man som en zombie. Så är det inte. Man kan fortfarande känna det som en vårförälskelse, men låter bli att beställa en gaffeltruck mitt i natten för att det verkar coolt.
Öppna upp med symbol
Henrik delade frikostigt med sig av exempel från sitt eget liv. Han berättade om när han fick en särskild känsla för färgen gul och började samla på alla möjliga gula saker, eller när han började sy dräkter till sitt gosedjur, en apa. Han lärde sig snabbt att använda en symaskin och gjorde mängder av kostymer till apan, bland annat en i tyg han beställde från Ghana.
– Det är kul med apkläder, men mani är en svår sjukdom med risk för självmord. Vi måste prata om detta och minska skammen och stigmatiseringen kring självmord, särskilt eftersom män upp till 40-årsåldern och efter 70 år är överrepresenterade. Alla gynnas av att vi är öppna om hur vi mår.
FAKTASPÄCKAT. Åhörarna i Kulturhuset fick höra många spännande historier. Foto: Roffe Andersson
Eftersom det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa har Henrik Wahlström tagit fram en symbol, en uppochner-vänd mun inringad av ett rött hjärta. Tanken med symbolen är att den som bär den ska visa att de är öppna för att prata om psykisk ohälsa eller själva lever med det.
Fortsätt fråga!
All vinst från försäljningen av dessa produkter går oavkortat till organisationen Mind, som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa.
– Om jag kan bidra till att ge någon hopp, då är det värt allt, för det är livsnödvändigt, sa Henrik.
Efter föreläsningen var det många som stannade kvar för att ställa personliga frågor till Henrik. De flesta i publiken var kvinnor, något som han inte är ovan vid.
INTE ENSAMMA. Henrik visade en lista på kända personer som också kämpat med mantal ohälsa. Foto: Roffe Andersson
– Kvinnor pratar mer än vad män gör. Jag har hört flera män säga: ”Jag blev hitsläpad av min fru och förstod inte varför. Nu förstår jag, efter att ha lyssnat på mitt yngre jag i en timme, och nu ska vi gå till vårdcentralen.”
Vad vill du säga till den som läser detta och har anhöriga som brottas med psykisk ohälsa?
– Mitt medskick är: Fortsätt fråga hur det är. Det krävs att den som mår dåligt har någon som kämpar för den. Sätt er in i vad problematiken är. Anta inte att ni vet vad det handlar om. Läs på och ta kontakt med anhörigstöd för att få stöd från andra i samma situation, säger Henrik Wahlström.