NYHETER 2025-04-03 KL. 09:11

Hockeytalangens dröm hotas av byråkrati

Av Jonny Andersson

Vallentuna kommun vägrade att sluta samverkansavtal med Sunnerbogymnasiet, Ljungby kommun, när Alvin Nygren valde ett program som finns inom Storstockholmsregionen. Det kan krossa talangfulle målvaktens dröm om bästa tänkbara utbildning på NIU i småländska hockeystaden.

Hockeytalangens dröm hotas av byråkrati
BESVIKEN. Efter en succésäsong som målvakt i "Viggan" och TV-pucken hoppades Alvin Nygren på att gå hockeygymnasium i Ljungby, dock har han valt ett program som Vallentuna kommun menar att han kan gå på hemmaplan. Foto: Roffe Andersson

Alvin Nygrens senaste säsong är i många stycken ett första kapitel i vad som kan bli en hockeysaga. För ett år sedan hade Vallentunakillen ingen vision om att han skulle vakta målet för Stockholm Nord i TV-pucken. Han tog sig vidare i uttagning efter uttagning och slutligen var han i höstas målvakt i sex av lagets åtta matcher plus att han fick hoppa in och spela i en halv sjunde.

Flera NIU-besök

Med framgången blev det självklart att söka gymnasieutbildning kopplad till skolor med NIU, nationell idrottsutbildning. Han fick möjlighet att besöka flera och när han fick ett skarpt erbjudande från Troja-Ljungby valde han att tacka ja till det. Då hade han pågående samtal med Huddinge IK, dock bara ett kanske och med tidspress vågade han inte invänta ett slutligt besked från Huddinge.

Grejen med NIU för hockeyungdomar i Storstockholm är att det är ett nålsöga man ska igenom för att komma in. Östregionen har endast fem skolor med NIU, färst av fyra regioner i Sverige, trots att distriktet har flest spelare. Vilket innebär att flera killar och tjejer hamnar ute i landet: Leksand, Mora, Timrå, Skellefteå, Tingsryd, Ljungby...

Mardröm

Sedan Alvin tackat ja är drömmen satt på paus. Alvin vill gå Ekonomi–Juridik, det har barn- och ungdomsförvaltningen i Vallentuna kategoriskt sagt nej till. Programmet finns på flera gymnasieskolor i Storstockholm och kommunen vägrar betala inackorderingsbidrag för att Alvin ska studera och träna hockey i Ljungby.

Att Vallentuna kommun inte tecknar samverkansavtal innebär att Alvin inte blir förstahandssökande till sitt gymnasieprogram. Han blir andrahandsökande och riskerar att inte komma in på Ekonomi–Juridik i Ljungby.

GOD KONTAKT. En anledning till att Alvin Nygren valde att söka till Sunnerbogymnasiet var att han fick mycket god kontakt med Troja-Ljungbys målvaktstränare. Foto: Roffe Andersson

Nämnas ska att Alvin har en lagkamrat i Viggbyholms IK som bor i Täby och också valt Ekonomi-Juridik. För hans skull har Täby kommun slutit samverkansavtal med Sunnerbogymnasiet. Alvins hemkommun gör det inte.

– Vi har nya riktlinjer kring detta, sedan 2019 tror jag, säger Jessica Johnson (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Hon fortsätter:

– Vi tillhör ett samverkansområde i Storstockholm. Det är Sveriges största gymnasieupptagningsområde, med största utbudet. Det är det vi valt att koncentrera oss på. NIU är något utöver det skollagen stipulerar, så det är ingen rättighet i sig. Det kostar pengar. Det kostar inackordering och utbildning och då tycker vi att jämlikhet är en viktig parameter här. Att det blir lika för alla.

Ingen säljare

Ändå handlar det av allt att döma om en princip barn- och utbildningsförvaltningen och nämnden kommer slåss för ända in i kaklet. Alvin har i ett studieval längre ner på sin prioriteringslista hittat en utbildning som finns i Ljungby, inte i Storstockholm. För att han ska kunna gå det programmet på Sunnerboskolan har Vallentuna kommun slutit ett samverkansavtal.

Men Alvin vill inte gå Försäljnings- och Serviceprogrammet. Det är en desperat nödlösning han och föräldrarna tagit till. Mellan fys- och ispass sitter vi ner med tonårige Alvin i Hägernäs ishall. Han är modstulen av senaste månadernas ovisshet.

Och ett är säkert.

– Nej, jag vill inte gå Försäljnings- och serviceprogrammet.

Förstår inte oviljan

Alvin ger uttryck för att han tycker att det är provocerande av hemkommunen att teckna samverkansavtal för en utbildning han inte lockas av och inte för den han vill gå. Alvins mamma, Kristin Nygren, påstår att sonen är allt annat än säljartypen. Han instämmer.

– Just nu vet jag inte om det kommer att lösa sig, hur jag ska göra. Jag trodde inte att kommunen skulle säga nej. Att det skulle bli så här rörigt, säger han.

Skulle du ha avvaktat ett definitivt besked från skolan i Huddinge?

– Då hade jag kanske inte kommit in någonstans, säger Alvin.

Skrivelserna mellan familjen Nygren och Vallentuna kommun har varit många. Familjen lär fortsätta understryka det orättvisa och besynnerliga i att Vallentuna som en av tre kommuner i Storstockholm (Lidingö och Nykvarn är övriga två) går sin egen väg när det gäller samverkansavtal. Vallentuna kommun kommer sannolikt även fortsättningsvis svara att beslutet står fast.