NYHETER 2022-09-08 KL. 12:00

Högt tryck i röstningslokalerna

Av Anneli Leijel

Högt tryck i röstningslokalerna
SANDLÅDA. Jan och Anneli Sternegård gillar inte debattklimatet på riksnivå. Foto: Anneli Leijel

Det är onsdag kväll och klockan närmar sig halv sex. Om en halvtimme stänger röstningslokalen i Vallentuna Kulturhus och det är högt tryck in i det sista. En efter en kommer de för att förtidsrösta. Barnfamiljen, de unga killarna, äldre och medelålders.

– Det kommer mycket folk i kluster. Det var faktiskt lite folk på lunchen, jag trodde det skulle vara mer då, säger Birgitta Tallryd, en av dem som jobbar som röstmottagare.

I Vallentuna finns det tre lokaler för förtidsröstning. Förutom Kulturhuset är det fritidsgården Haket i Karby och Kårsta bibliotek. Röstningslokalerna i Kårsta och Haket har dock bara har öppet två dagar var. Kulturhuset är däremot öppet alla dagar från 24 september till valdagen 11 september.

– Det har varit mycket mer tryck på förtidsröstningen i år. Cirka 380 personer per dag i snitt och kö nästan hela tiden. Förra valet låg det på cirka 200 förtidsröstande per dag. Det är helt klart populärt att förtidsrösta, säger Fanny Lundkvist, en av Vallentuna kommuns två valsamordnare.

De vänliga Vallentunaborna som röstar i Kulturhuset svarar gärna på frågor om valet, men vill ogärna vara med på bild. Flera har också bråttom iväg.


HEMLIGT. Som vanligt så röstar man bakom en skärm. Foto: Anneli Leijel


–Jag åker till Kanada i natt, det var därför jag röstade nu, berättar Christer Wilhelmsson.
Han, som de flesta som Vallentuna Nya får en liten pratstund med, har röstat likadant i valen till kommun, region och riksdag. Några har varit säkra på vilket parti som ska få deras röst, medan andra varit mer osäkra.

– Det var praktiskt att gå hit. Funkar bra att ta med barnen också. På valdagen kan man vara sjuk eller något annat kan hända, säger Kicki som kom tillsammans med Micke och de två barnen.

– Ja, det är praktiskt och skönt att slippa köa på valdagen. Nu har jag gjort mitt, säger Micke.

Vad tycker du om tonläget i valdebatten inför riksdagsvalet?

– Det är pajkastning.

Jan och Anneli Sternegård passade på att svänga förbi efter jobbet, och för att de inte är hemma på valdagen. Om tonläget i valdebatten säger Jan:

– Debattklimatet är som vanligt. Det är bara en massa sandlåda.

När klockan slår sex lyfter Birgitta Tallryd in skylten som säger att här kan du förtidsrösta. Sedan börjar de fem röstmottagarna att sortera och räkna kuverten med förtidsröster. Vallentunaröster och röster som ska till andra kommuner delas upp.

Ibland händer det att den som kommer för att rösta inte har med sig röstkortet. Då kan en dubblett skrivas ut i lokalen av en röstmottagare som har behörighet att göra det via valmyndighetens webbsida.
– Men det är inte så många som inte har med sig röstkort. Idag har vi fått skriva ut en 3-4 stycken. Någon var från stan, någon från Skåne och hade inte med sig det, berättar Daniel Yaacoub.

Han jobbar som röstmottagare för första gången, till skillnad från Birgitta Pettersson som har varit med desto längre.

- Jag har varit med hur många gånger som helst. Det började med att jag var tjänsteman i Upplands Väsby kommun. Då ansågs det att man skulle jobba på valdagen. Sen när jag blev pensionär började jag här.

I Vallentuna har hon bott sedan 1974.
- Jag gör det för lönen, arvodet man får. Det behövs för att dryga ut pensionen. Men det är inte mycket ersättning. Fast det är ett roligt jobb, man träffar många bekanta.

När rösterna är räknade är det närmare 400 och tio tillhör personer som är skrivna i en annan kommun. Kuverten läggs i särskilda påsar som försluts väl. Sedan kommer en anställd på Postnord och hämtar dem. Det är också Postnord som förvarar rösterna fram till valdagen, då de körs ut till rätt vallokal.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se