Efter år av stabil ekonomisk utveckling visar Vallentuna kommun nu ett rekordresultat. Med ett överskott på hela 239,4 miljoner kronor i årsredovisningen för 2024 tillträder Marie Wallin som ny ekonomichef – en roll hon är väl bekant med efter många år i kommunen.
– Det känns jätteroligt. Tidigare var jag ekonomi- och finansanalytiker på kommunen. Jag har varit i kommunen länge och har stor förståelse för det ekonomiska området, säger Marie Wallin.
Hon har varit tf ekonomichef sedan den tidigare ekonomichefen, Erik Lanner Sandberg, gick vidare till Österåkers kommun. Marie Wallin började som redovisningsansvarig i Vallentuna 2007 och jobbade som det fram till 2019 då hon blev budgetstrateg, så kommunens budget är något hon jobbat mycket med.
Tidigare har hon jobbat inom den privata sektorn, inom redovisning men också som controller.
– Det här är första gången jag har ett uppdrag med personalansvar inom kommunen. Det är roligt med ett nytt område, man behöver utvecklas, säger Marie Wallin.
Stort överskott 2024
På kommunstyrelsen den 7 april togs årsredovisningen för 2024. Den visar ett positivt resultat på 239,4 miljoner kronor. Resultatet var budgeterat till 40,6 miljoner kronor.
Att kommunens resultat visar på nästan 200 miljoner bättre än budgeterat har flera orsaker. Framför allt har två stora inkomstposter gått bättre än budget.
– I år precis som de senaste åren har Vallentuna ett gott resultat. Dels har vi fortfarande bra med intäkter från exploatering, från områden som Kristineberg och Ormsta-Stensta, dels är skatteintäkterna bättre än vad vi trott, berättar Marie Wallin.
Nämnderna visar ett ordentligt överskott på 158,7 miljoner kronor, varav intäkter från exploatering står för 84,3 miljoner kronor. När det gäller den resterande delen, 74,4 miljoner var det främst kommunstyrelsen, barn- och ungdomsnämnden, utbildningsnämnden och skolpeng som bidrog med överskott.
Färre barn än budgeterat
Hur kommer det sig att nämnderna gick så mycket plus?
– Till stor del är det volymrelaterat. Kommunen hade en budget för att klara fler elever än vad utfallet blev, förklarar Marie Wallin.
Med andra ord är det nu tydligt att barnkullarna minskar, vilket på sikt är en av utmaningarna framåt för Vallentuna precis som för de flesta kommuner i Sverige eftersom det föds allt färre barn, samtidigt som invandringen är låg.
Ökat skatteunderlag
Skatteintäkterna, ersättning från det kommunala utjämningssystemet och statsbidrag, bidrog med 55,1 miljoner plus förra året.
– Vi i Vallentuna får del av skatteunderlaget från alla i Sverige som jobbar utefter hur många invånare vi har, cirka 35000. Eftersom skatteintäkterna var bättre förra året än vad vi trott, gav det ett positivt resultat, säger Marie Wallin och förklarar:
– Att skatteintäkterna ökade beror på att Sveriges lönenivåer var högre än budgeterat.
Enligt kommunallagen måste en kommun budgetera med att gå med plus, intäkterna måste överstiga kostnaderna.
Högre skatteintäkter 2025
I februari gjordes en prognos för den ekonomiska utvecklingen för Vallentuna 2025. Prognosen för helårsresultatet är 136,1 miljoner kronor. Överskottet beräknas bli 62,3 miljoner kronor.
– Överskottet beror främst på högre skatteintäkter än beräknat. Delar av utjämningen och generella statsbidrag har ökat sedan budgeten upprättades och väntas ge ett överskott på 17,8 miljoner kronor, berättar Marie Wallin.
Socialnämndens budget har utökats 2025 med 15 miljoner kronor, på grund av ökade volymer och andra kostnader.
Vad gör kommunen med överskottet i budgeten?
– Det gör att vi kan betala av lån, investera och avsätta i eget kapital vilket förbättrar vår soliditet.
Arbetet med budgeten åren 2026–2028 är redan igång.
– Vi intervjuar nämnderna, ser vad de har på gång, till exempel vilka nya lagar som kommer och som vi som kommun behöver rätta oss efter. Ett exempel är nya socialtjänstlagen samt nya lagar inom civil beredskap. Det har pågått ett tag men fortsätter. En kommun står aldrig still, säger Marie Wallin.