NYHETER 2025-04-24 KL. 08:55

Lättare få stöd och hjälp med nya socialtjänstlagen

Av Anneli Leijel

1 juli införs en ny socialtjänstlag i Sverige. Målet med den nya lagstiftningen är att fler ska få hjälp tidigt och att det ska bli enklare att få stöd. Till exempel ska vissa insatser inte alltid behöva gå genom en myndighet, utan erbjudas direkt till invånaren.

Lättare få stöd och hjälp med nya socialtjänstlagen
EFFEKT. Socialchefen Ganimete Kalludra berättar vad som gäller när nya lagen inom socialtjänsten träder i kraft. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

– Den nya lagen innebär ett större fokus på proaktiva åtgärder och genom att erbjuda invånare möjlighet att få insatser utan behovsprövning, så hoppas vi på sikt minska vår administrativa börda, säger Ganimete ”Ganni” Kalludra som är socialchef i Vallentuna kommun.

Nya behov idag

Den nuvarande socialtjänstlagen bygger på den lag som kom 1982. Sedan dess har mindre justeringar gjorts, men nu har hela lagen setts över och resultatet är en lagstiftning som ska mötas dagens behov och utmaningar.

– Samhället har nya utmaningar som behöver bemötas på andra sätt än tidigare. Ett exempel är den omställning vi står inför med en åldrande befolkning, något som berör hela samhället, välfärden och kommunen i stort, säger socialchef Ganni.

Inte minst inom äldreomsorgen är kompetensförsörjningen en av utmaningarna, att det finns personal att anställa där det behövs. Digitaliseringen är också något som för med sig både nya beteenden och möjligheter.

Nå människor tidigt

Den nya lagen slår också fast att det är viktigt att nå människor i tid, innan problem uppstått eller vuxit sig stora. Därför ska ett stort fokus ligga på att arbeta förebyggande, att göra det lätt och enkelt att få stöd, samt att vara tillgänglig för invånarna när de behöver det.

– Ökad tillgänglighet kan till exempel vara att se över informationen på kommunens hemsida, så att den är anpassad och lätt att förstå, eller att se över våra telefontider. Det kan också vara att öka antalet personer som arbetar i mottagningen på en myndighet, för att invånarna snabbt och enkelt ska få stöd och hjälp vid kontakt med socialtjänsten, berättar Ganni Kalludra.

Den nya lagen är fortfarande en övergripande ramlag, som ger kommuner möjlighet att anpassa sitt arbete efter de behov som finns.

Inga stuprör

Både i regioner och i kommuner är det vanligt att man arbetar i stuprör, varje enhet för sig, men inte i Vallentuna.

– Vi i Vallentuna arbetar inte i stuprör mellan våra förvaltningar, vi har haft gemensamma sittningar med alla förvaltningar och kommunledningen och arbetar nu gemensamt med en handlingsplan utifrån omställningen till den nya lagen, säger Ganni.

Hon betonar också det goda samarbetet med vårdcentralerna i Vallentuna.

– Vi har redan ett bra samarbete med dem, men vi behöver absolut öka vår samverkan med exempelvis regionen och försäkringskassan.

Ökad samverkan

När den nya lagen införs ska det förebyggande arbetet och samverkan prioriteras. Socialchef Ganni ger några exempel: Inom LSS ska tidiga insatser för barn med funktionsvariationer ges, genom samverkan med förskola/skola för att fånga upp behov. Inom individ- och familjeomsorgen, för skolsocionomer och skolsociala team, handlar det om samverkan mellan socialtjänst, skola, fritid och elevhälsa för att tidigt upptäcka barn i riskzon. Äldre ska fångas upp tidigt och informeras om vilket stöd som finns att få.

– Detta är bara några exempel. Det finns många fler insatser som kommer att utvecklas med tiden efter att lagen trätt i kraft. Vi är också intresserade av att höra vilka behov av förebyggande insatser som våra invånare inom LSS, individ- och familjeomsorgen samt äldreomsorgen själva ser, säger Ganni Kalludra.