NYHETER 2023-08-24 KL. 08:42

Jubileum: Vallentuna Odlingsförening firar 50 år

Av Daniel Bergholm

Jubileum: Vallentuna Odlingsförening firar 50 år
LADDAR FÖR FIRANDE. Två som varit med länge är Christine Nerelius och Linnéa Skogart som varit högst bidragande till att föreningen fortfarande står sig stark. Foto: Daniel Bergholm

Vallentuna Odlingsförening, som ansvarar för kolonilotterna mellan Sörgården och Väsbyvägen, firar i år 50 år. Det kommer att högtidlighållas den 26 augusti med bland annat tipsrunda, grillning med mat från de egna odlingarna och andra överraskningar under dagen.

Några som har varit med under en stor del av denna resa är Linnéa Skogert och Christine Nerelius. Eftersom båda bor i Sörgården var det naturligt för dem att ansluta sig till odlingsföreningen. Christine var sekreterare under en lång period och hade kolonilotter från 1987 till 2007, men tvingades sluta på grund av sjukdom. Linnéa har haft sina kolonilotter sedan 2004 och är fortfarande aktiv.

– Det här är mitt paradis. Jag odlar det mesta - bär, lök, morötter, mango, potatis och sockerärtor. Det är fantastiskt och ger en känsla av frihet. Dessutom är det en lyx att få äta färskt, säger Linnéa Skogert.

Ungdomligt intresse

Likt många andra medlemmar har båda två varit med länge. Men en utveckling som skett det senaste året är att intresset för kolonilotter blivit än mer populärt och att det sjunker i åldrarna. Christine minns att när hon fick sin första kolonilott så stod ett 20-tal tomma, men idag är det cirka 15 personer på väntelistan.

– Det har verkligen gått upp och ner. Men nu har odling blivit trendigt och fler och fler ungdomar intresserar sig. Det är så härligt att träffa unga och engagerade människor som verkligen gör det bästa av sin lott, säger Linnéa Skogert.

Det enda kravet för att få vara med i föreningen och ansöka om att få en kolonilott är att man måste vara bosatt i Vallentuna. Trots att väntelistan är lång brukar det gå relativt snabbt att få en lott.

– Det tar inte flera år, utan vi har ganska många som antingen flyttar eller inte längre kan ta hand om sin kolonilott, och det har alltid lett till en hög ruljans, säger Christine Nerelius.

ERFAREN

Anne Lönnqvist har idag tre kolonilotter och har varit medlem i föreningen de senaste 25 åren. Hon är ursprungligen från Kenya men trots klimatskillnaden har hon lyckats ta med sig en del av det hennes familj odlade under hennes uppväxt. Det tycker hon blir en perfekt mix tillsammans med äpplen, bär, pumpor och majs.

Foto: Daniel Bergholm

Kulturrikt

Av de omkring 130 kolonilotterna finns det ett stort spektrum kring vad som odlas och lotterna ägs också av människor från världens alla hörn. Christine berättar att det har varit en liknande trend under alla år och Linnéa fyller i.

– Vi har för närvarande kolonilottsägare från Kenya, Litauen, Kina, Irak, Bangladesh och England – vilket är otroligt roligt. Man lär sig mycket av varandra och får prova mat och frukt från olika delar av världen, säger Linnéa Skogert.

Lördagen den 26 augusti blir det en fest för att gemensamt fira att föreningen har varit aktiv i 50 år. Både Linnéa och Christine hoppas på 50 år till.

– Precis som i alla föreningar med många individer handlar det hela tiden om att vi har våra egna lotter, men ett gemensamt ansvar för marken. Föreningen har haft en stor social betydelse för många medlemmar, det hoppas vi att man kommer fortsätta att bidra med framöver, säger de båda instämmande.

Vallentuna Odlingsförening, då Väsby Odlingsförening, grundades den 10 april 1973 efter att hundratals odlingsentusiaster kallades till ett möte på dåvarande Ekebyskolan.

Arrendet för marken som Vallentuna kommun ställde till förfogande började gälla den 1 maj samma år och har varit i kraft sedan dess. Under de 50 år som föreningen har funnits har området genomgått vissa förändringar. De ursprungliga odlingslotterna i de norra delarna försvann efter att Väsbygårdens vårdhem byggdes. Utveckling har också ägt rum, eftersom småhus ursprungligen inte var tillåtna på lotterna men nu är det tillåtet med ett redskapshus. Idag omfattar föreningen totalt 130 lotter, där varje lott är mellan 20 och 100 kvadratmeter stor.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se