För tredje året i rad dricks det mer kaffe än vad som kan odlas. Nu har priset på kaffe chockhöjts i butikerna. På det lokala rosteriet Ostindia kämpar kusinerna Carl Henriksson och Tobias Carlbom för att navigera genom kaffekrisen.
– Jag tror att prisökningen vi ser i butikerna nu bara är början på en långsiktig förändring, säger Carl Henriksson på Ostindia.
Efterfrågan ökar och tillgången minskar. Det är verkligheten för den pressade kaffemarknaden just nu. I Brasilien – världens största kaffeproducent – har torka och värme slagit hårt mot skördarna. Och när länder som Vietnam, som ligger tvåa på listan, samtidigt drabbats av höga tullar, blir konsekvenserna globala. Här hemma i Vallentuna är det inget undantag.
– Råvarupriserna har gått upp jättemycket, så det har varit oundvikligt att inte höja priset på kaffet, säger Tobias Carlbom på Ostindia.
Carl fyller i:
– Det gäller att följa utvecklingen, men med tanke på klimatförändringar och det världsekonomiska läget tror jag att vi kommer få se fler smällar på kaffemarknaden.
Försöker anpassa
På Ostindia, det lilla rosteriet nordväst om centrala Vallentuna, köps bönor in från bland annat Colombia, Brasilien och Guatemala. Prishöjningen på råkaffe har påverkat såväl inköp som försäljning.
– Vi har justerat våra priser, men det är svårt att säga exakt hur mycket eftersom olika produkter och kunder påverkas olika, säger Tobias.
Tobias och Carl säger att de försöker vara transparanta mot kunderna och försöker anpassa produktionen efter det rådande läget.
– Vi har såklart märkt av det till viss del. Vissa kunder handlar mer sällan, men någon dramatisk förändring i vår försäljning har vi inte sett trots prishöjningarna, säger Carl.
Det ökade priset har inte gjort att produktionen minskar. Tvärtom producerar rosteriet mer och mer kaffe.
– Vi arbetar med en långsiktig och detaljerad inköpsplan för att kunna hantera svängningarna i råkaffepriset så bra som möjligt, säger Tobias.
Transparens mot kunderna
Trots prisökningen har försäljningen hållit sig relativt stabil. Tobias och Carl tror det beror på att stor förståelse bland kunderna.
– Vi är öppna med varför vi höjer priserna. De flesta av våra kunder har stor förståelse, säger Tobias.
Under hela uppväxten har Carl och Tobias sett fram emot att ta över rosteriet. Farfar Svante och Carls pappa Jesper drev verksamheten medan Tobias mamma var ekonomiansvarig. Redan som tioåringar pratade kusinerna om att en dag kliva in i familjeföretaget, som funnits sedan början av 90-talet.
Kvalitet före kvantitet
Klimatförändringar, tullar och skakig ekonomi – är ni oroliga?
– Jag skulle inte säga att vi är oroliga, men vi är alerta och försöker bidra till ett mer hållbart sätt att konsumera. Det kaffemönster vi haft i Sverige kanske inte är hållbart. I framtiden kanske vi börjar se kaffe mer som en kvalitetsprodukt än som något man häller i sig i farten, säger Carl.
Även Tobias tror att vi kanske kommer behöva tänka om kring vår kaffekonsumtion.
– Man kanske inte ska hälla upp en hel kanna bara för att hälla ut hälften, säger Tobias.
Kaffet som arbetsförmån?
När snacket kommer in på att vissa arbetsgivare börjat ta betalt för kaffe på jobbet, skrattar Tobias till.
– Haha, ja, det är ju nåt man alltid tagit för givet. Men kanske blir det en ögonöppnare. Man kanske börjar se kaffe som en arbetsförmån framöver, avslutar Tobias med glimten i ögat.