Naturens och idrottens dag på Vallentuna IP lördagen den 24 augusti bjöd på strålande sol, en hel del blåst, massor av föreningar som visade upp sin verksamhet och glada besökare och arrangörer.
– Vi räknar med att det var ungefär 2500 besökare, lite mer än förra året. Och i år är upplevelsen att det var en jämn ström under hela dagen, från klockan 11 till 15, säger Andreas Fält på kultur- och fritidsförvaltningen.
Tillsammans med några kollegor har han varit samordnare av dagen, som arrangeras i samarbete med bland annat idrottsföreningar och kulturskolan. Tanken är att barn och ungdomar, tillsammans med sina föräldrar eller kanske mor- och farföräldrar, ska få prova på olika idrotter och kanske finna en ny hobby.
Mästerskap i käpphästhoppning
När Vallentuna Nya kom förbi mitt på dagen rådde full aktivitet. Några spelade beachvolley i sanden, andra testade basket, att sparka fotbollar i mål eller att lära sig några grepp inom aikido, samtidigt som kulturskolan demonstrerade olika instrument.
Nytt för i år var kommunmästerskap i käpphästhoppning som arrangerades av Vallentuna 4H-gård. Här fick barn i olika åldrar köra käpphästhoppning över hinder som 4H-gården ställt ut. Man kunde ta med sig en egen käpphäst eller låna en.
Meja, 8 år, var en av tjejerna som var med. Hon hade testat tidigare också, på liknande evenemang.
Rider du på vanlig häst också?
– Nej, det gör jag inte. Det var roligt att vara med idag, sa Meja.
TÄVLANDE. Meja, 8 år, deltog i käpphästtävlingen i hoppning som Vallentuna 4H gård ordnade. Foto: Anneli Leijel
Viola, 11 år, var en av miniledarna från 4H-gården. Hon kör själv käpphästhoppning och även dressyr.
– Det är väldigt kul och om man är pälsallergiker så kanske det inte går att rida och då är det här roligt, sa Viola.
ARRANGÖR. Viola, 11 år, var en av miniledarna från 4H-gården som hjälpte till med käpphästhoppningen. Foto: Anneli Leijel
I en inhägnad cirkel mitt på IP visade Vallentuna modellflygklubb upp flera av sina plan, i många färger och utföranden. Klubben har ända sedan 1970-talet hållit till på flygfältet i Vallentuna och har cirka 75 medlemmar. De hade också med sig datorer med skärmar där den som ville kunde testa en flygsimulator.
TESTFLÖG. Modellflygklubben visade upp flera av sina plan. Adam Jonsson och dottern Alma testade att flyga med flygsimulator på dator. Foto: Anneli Leijel
Leta grodyngel
De föreningar som stod för naturinslaget var framför allt Vallentuna scoutkår och Naturskyddsföreningen i Vallentuna.
Naturskyddsföreningen fanns på plats för att berätta om sin barnverksamhet Natursnokarna som vänder sig till barn mellan fem och tio år.
– Vi är till exempel ute och håvar upp grodyngel och tittar sedan på dem under lupp, berättade Margareta Lysell.
Kulturskolan hade dagen till ära tagit med flera olika instrument till Vallentuna IP.
– Det är viktigt att vi är här. De som inte kommer automatiskt till våra öppet hus har vi möjlighet att träffa en sådan här dag, sa kulturskolechef Jerker Axelsson.
Bra träningsform
Aikido dojo i Vallentuna visade upp sin verksamhet. Aikido har kallats den fredliga kampsporten då ingen vinner och ingen förlorar, utan det handlar om att lära sig olika grepp. Föreningen erbjuder träning för vuxna över 16 år, men idag kunde alla som ville, oavsett ålder testa aikido tillsammans med
flera tränare på plats. Bertil Andersson är ordförande i klubben. Han var en av de första i Sverige att få svart bälte i aikido 1964.
– Varför aikido? Det håller en igång. Det är en bra träningsform, den är mjuk och fin och passar även när man är äldre, sa Bertil Andersson.
ÖRONGODIS: Kulturskolan underhöll besökarna på IP. Foto: Anneli Leijel
PROVAR PÅ. William Westin, 8 år, testar aikido tillsammans med tränaren Bratislav Stankovic. Foto: Anneli Leijel
Första gången
För den hungrige fanns bland annat korv och hamburgare att köpa under dagen. En familj som passade på att luncha på IP var Victor Jonsson och Linda Eliason med sina två barn.
– Det här är ett jättekul och bra evenemang. Vi har bott här i sex år och det är första gången vi visste om den här dagen och kunde gå hit. Den har nog inte marknadsförts så bra, sa Victor och fick medhåll av Linda:
– Det här dagen lockar nog många som redan är involverade i någon förening, den borde marknadsföras mer utåt så att föreningarna får in nya människor.
MILJÖVÄN.
Natursnokarna riktar sig till barn 5-10 år.
- Vi är till exempel ute och håvar upp grodyngel, berättade Margareta Lysell, Naturskyddsföreningen i Vallentuna.
Foto: Anneli Leijel