Nio lokala profiler delar med sig av sina bästa tips för en lyckad jul- och nyårshelg. Här får du idéer och inspiration kring allt från traditioner och mat till hur du skapar lugn och gemenskap under årets mest intensiva högtider.
KÖKSMÄSTARENS JULIGA MATTIPS. Foto: Roffe Andersson
Robert Heribertsson, tidigare köksmästare på Lovisedalsskolan tipsar om att julmaten kan delas upp i olika måltider för bästa njutning.
– När all vardagsstress tar en paus och julstressen infinner sig, så kan man dela upp matupplevelsen på flera dagar. Ta exempelvis julskinkamackan till uppesittarkvällen en silllunch och lite av det goda småvarma på julaftonen och godis såklart på juldagen. Sillrester till lunch sen revbensjällsmiddag med potatis, äppelmos och rödkål. Typ så tänker jag mig en skön jul då finns det mycket att se fram emot och kanske kan dämpa julaftonstressen att det blir lite mindre att göra. Mellan gröt , glögg och Kalle.
LANTHANDLARENS JUL.Foto: Roffe Andersson
Kårstaprofilen Staffan Hassius hjärta slår givetvis för naturliga råvaror till julbordet, gärna vilt.
– Vi tänker på att försöka ha en hel del av de hållbara köttalernativen på julbordet, så som Vildsvinsjulskinka. Till julbrygden passar det oerhört gott med gravat reninnanlår, magiskt!
– Plus, ge någon du känner en extra varm och god KRAM samtidigt som du säger: God Jul, DU ÄR BRA!
ALL IN-TOMTEN. Foto: Roffe Andersson
Ronny Karlsson, Frösunda SK:s eldsjäl, är tomte sedan urminnes tider och han lämnar inget åt slumpen. Allt ska vara perfekt från tomtens entré till paketen är utdelade och den gamle mannen irrar runt i huset innan han hittar skorna opch utgången.
– När mina fyra barn var små spelades skinkcupen i Vallentuna ishall på julafton, så det fanns en perfekt anledning att smita iväg. Jag har alltid bytt om till hundra procent för att inte avslöjas. Bytt, strumpor, skor, tagit av mig klockan, ring. När så småningom mina ungar började bli misstänksamma hade jag en screammask under tomtemasken och det funkade. Grejen är ju att de ska bli lite rädda, samtidigt älska tomten.Senaste åren är det tre barnbarn jag tomtar för och nu börjar de våga sig fram och tacka tomten. Jag lever ut till hundra procent,. Spelar förvirrad, läser fel på paketen och jag upplever att de har kul. Julen i övrigt?
– Mycket traditionell, med Kalle på tv och allt det där.
FIRAR FINSK JUL. Foto: Roffe Andersson
Jussi Salo, sportchef i Vallentuna Hockey, ska fira finsk jul i år och det hörs att han ser fram emot det. En förmiddag med bastu är första punkten han nämner och han kan hålla med om att det är en gemensam samling kring detta som motsvarar att svenskar sättre sig framför tv:n och ser Kalle Anka och hans vänner. När det kommer till julmat är traditionen stark.
- Vi äter olika lådor. Många lådor: leverlåda, potatislåda, morotslåda, jag kommer inte på fler,men det är inte samma julmatstradition som i Sverige. Vi har julskinka, men även karelska piroger (grovt rågbröd med risgrynsgröt som fyllning och ägg som tillbehör), säger han.
NJUTA PÅ HEMMAPLAN. Foto/Arkiv: Roffe Andersson
Kommundirektör Annika Hellberg gillar att fira jul hemma i Vallentuna.
– Mitt bästa jultips är att fira jul här i Vallentuna. Det är så vackert och stämningsfullt i vår kommun. Mysigt att gå på julmarknaderna alltifrån Kårsta-Ekskogens bygdegård till Vallentuna centrum. Julen är också en fin tid för lite avkoppling och spela sällskapsspel med familjen.
ÄPPLEN TILL JUL. Foto: Victoria Sid
För kollektivet i Brottby firas julen på olika håll men innan dess blir det mysiga stunder i villan framför brasan med julpynt och juleljus. De äter även fransk Riete av julskinka.
– Jag delar gärna med mig av mitt recept på äppelglögg. Jag gör den på vår egen äppelmust, säger Rebecca Jack Hamilton.
Recept:
Till ca två liter must:
1 msk hel nejlika, 1 msk kardemummakärnor, 1 eller 2 kanelstänger. Kryddorna kan ökas eller minskas efter behag, jag brukar själv inte använda mått utan går på känsla! Gör som du tror blir godast!
1 eller 2 bitar pomeransskal
Gör såhär:
Kryddorna värms på i en kastrull på sjuans värme tills det börjar dofta jul i köket. Skaka kastrullen då och då så kryddorna inte bränns.
Häll på äppelmusten och lägg till pomeransskal.
Sänk spisen till fyrans värme eller lägre och låt glöggen stå i minst två timmar under lock. Den ska inte koka.
Värm på ordentligt när det är dags att servera. Glöggen håller sig fint i ett par dagar och blir bara godare. Ta inte bort kryddorna.
NY TRADITION. Foto: Victoria Sid
Uthamrabon Erika Steorn, generalsekreterare för organisationen Tjejzonen, tycker julen har en särskild magi med ljusstakar och stjärnor som motar bort decembermörkret. I år ska hon förhoppningsvis starta en ny jultradition.
– Jag har precis gått Tjejzonens volontärutbildning och kommer i julhelgen göra mitt första chattpass. Så tacksam över att få bidra till att minska ofrivillig ensamhet och lyssna in unga tjejers tankar och känslor.
FULL FART. Foto: Victoria Sid
För Bällstabon och ploggaren Jenny Nilsson blir det mycket aktivitet under julen. Promenader, löpning, ploggning eller lite långfärdsskridskor.
– Det roligaste är nog pulkaåkning med barnbarnen men det verkar vi få vänta med till senare den här vintern, säger hon.
STÖKIG PAKETLEK. Foto: Tomasz Piwinski
Innebandystjärnan Ida Nedin, Vallentuna IBK, firar en familjejul där det är "högt i tak".
– Vi gillar att såga varandra och man är ganska ödmjuk efter att man har varit hos farmor, brukar jag säga. Det är alltid trevligt, men när alla träffas blir det lite mer av allt och mycket skratt. Som krydda på firandet spelar familjen julklappsleken (det fajtas om inslagna klappar där en tärning avgör om man kan "sno" ett paket av någon runt bordet).
– Det brukar rendera i en hel del skratt, även en del halvbråk. Haha, förra året köpte jag ett spel och då sa min kusin att jag verkligen måste hata någon i deras familj som köpte det spelet.