Av Victoria Sid
Förra sommaren fick semestern ingen rolig start för hunden Cleo och matte Margela Matisic. Väl framme på landstället blev Cleo biten av en huggorm och fick snabbt köras in till veterinären.
– Det var inte så roligt, säger Margela när hon tänker tillbaka på händelsen.
På Cleos bakben syns ormbettet från förra sommaren tydligt. Två prickar tätt ihop som matte Margela beskriver ser ut som en smiley. De hann vara på landstället i 20 minuter innan Cleo kom in i huset, märkbart flåsig och vinglig på baktassen. Margela misstänkte snabbt att det kunde röra sig om ett ormbett och körde tillbaka till Vallentuna för att uppsöka veterinär.
– I bilen på väg mot veterinären började tassen svullna. Hela tassen upp till ljumsken blev tredubbelt så stor, säger Margela.
Cleo fick dropp och smärtlindring, flera prover togs för att se till så inga organ påverkats av giftet. Allt gick bra och efter några timmar fick de åka hem igen och vänta ut svullnaden i Cleos ben. Men oron för ormbett sitter kvar hos Margela. Efter händelsen har hon blivit mer vaksam när Cleo är ute på gräsmattan. ¨
BETT. På kleos baktass finns två prickar kvar efter ormbettet förra sommaren. Matte Margela beskriver bettet som en smiley på tassen. Foto: Privat
– Det är främst när jag är på landet. Då får hon inte springa runt på tomten längre utan uppsikt, säger Margela som även är mer vaksam på skogspromenaderna eller när de är i närheten av högt gräs.
”Viktigt uppsöka veterinär”
Veterinären Alice Gustafsson på Vallentuna djurklinik menar på att hur farligt ett ormbett är beror på hur mycket gift som hunden får i sig vid bettet. I värsta fall kan hunden bli livshotande sjuk med påverkan på hjärta och njurar medan det i andra fall behövs smärtlindring några dagar för att bli frisk. Om hunden väl blir biten märks det ofta på hunden.
MARDRÖM. Margela Matisic och hunden Cleo fick en mardrömsstart på semestern. Foto: Privat
“En del djurägare hör att deras hund skriker till medan de springer i naturen, då kan det vara bra att se över om hunden blivit biten. Andra hundar säger inget vid själva ormbettet men svullnar snabbt upp kraftigt någonstans på kroppen och då är det viktigt att uppsöka veterinär”, skriver Alice i ett mejl.
Ormbett är smärtsamt att vara med om och hundar behöver därför få kraftig smärtlindring för att inte ha ont. En del hundar behöver bara, som i Cleos fall, stanna några timmar och få vård medan andra som blir sjukare kan behöva vara kvar i flera dygn och få antiserum.
“Väl hemma brukar man rekommendera vila i åtminstone två veckor, varpå man tar uppföljande prover för att se om hunden fått några bestående skador av giftet”, skriver Alice.