NYHETER 2025-01-30 KL. 09:56

Matsidornas tips på nätet: Ät efter säsong

Av Uffe Lindeborg

Att äta efter säsong är inte bara bra för miljön – det är också det bästa sättet att få ut maximal smak och näring från dina livsmedel. Men när är egentligen rätt tid att äta svenska grönsaker och andra råvaror? Och finns det tillfällen då man bör undvika dem helt? Vi har kartlagt årets bästa och sämsta tider för svenska livsmedel samt samlat praktiska tips för att nyttja varje grönsak på bästa sätt.

Matsidornas tips på nätet: Ät efter säsong
Foto: Adobe

Våren: De första primörerna

Så snart vintern börjar släppa sitt grepp kan vi börja njuta av vårens första grönsaker. I april och maj dyker primörer som sparris, rabarber och nässlor upp. Sparris är en av säsongens stora favoriter och är bäst när den är alldeles nyskördad – helst inom några timmar efter skörd.

Husmorstips: Sparris är lätt att förvälla och frysa in, så du kan njuta av den även efter säsongen. Skala dock stjälken innan frysning för att underlätta matlagningen senare. Fryst sparris lämpar sig bäst i soppa eller paj.

Sommaren: Fest för smaklökarna

Sommaren är högtid för svenska grönsaker och bär. Jordgubbar, rädisor, sockerärtor, potatis och zucchini är bara några exempel på allt gott som fyller grönsaksdiskarna. Juni och juli är dessutom toppen för tomater och gurka, som odlas i svenska växthus under sommarhalvåret. Under denna period är smakerna som intensivast och priserna ofta som lägst.

Husmorstips: Jordgubbar kan frysas in hela eller som puré, medan zucchini är perfekt att riva och frysa in för att senare användas i bröd eller biffar.

Hösten: Rotfrukternas tid

När sommaren övergår i höst blir rotfrukterna stjärnorna i det svenska köket. Morötter, palsternacka, kålrabbi och pumpa når sin fulla potential under hösten. Det är också nu som svenska äpplen och päron bjuder på säsongens mest smakrika frukter.

Husmorstips: Rotfrukter som morötter och kålrabbi förvaras bäst i en sval och fuktig miljö, som i kylens grönsakslåda. Förvara dem gärna i en plastpåse för att förhindra uttorkning. Vill du ha variation? Testa att pickla dem för ett hållbart och smakrikt tillbehör.

Vintern: Kålens triumf

Under vintern är det säsong för olika kålsorter som vitkål, grönkål och brysselkål. Dessa grönsaker trivs i kallare klimat och är lättillgängliga även under de kallaste månaderna. Många kålsorter är faktiskt godare efter att de utsatts för frost, eftersom kylan får sockret i bladen att framhävas.

Husmorstips: Grönkål kan frysas direkt utan förvällning. Perfekt att plocka fram för smoothies eller soppor när det passar.

När bör man undvika svenska livsmedel?

För vissa grönsaker och livsmedel är det bäst att undvika att köpa dem när de inte är i säsong. Exempelvis är tomater och gurka under vinterhalvåret ofta importerade eller odlade i energikonsumerande växthus, vilket gör dem mindre miljövänliga och smakrika. Försök då istället att fokusera på rotfrukter och kålsorter som är i säsong lokalt.

Bästa tiden för de flesta livsmedel

September är tveklöst månaden då svensk mat bjuder på flest alternativ. Under denna tid finns fortfarande sommarens grönsaker kvar, samtidigt som höstens rotfrukter och frukter når sin topp. Med ett överflöd av både smak och variation är det enkelt att äta både hållbart och gott.

Att äta efter säsong handlar om att låta naturen guida oss till bättre matval. Så nästa gång du handlar – fundera på vilken tid på året det är och välj det som smakar som allra bäst just nu!



Källor: Olika matsidor på webben, bland annat Skånesparris.se, Ica.se, Generation waste.com.