NYHETER 2024-08-29 KL. 09:25

Minskat barnafödande påverkar kommunen

Av Anneli Leijel

Det föds allt färre barn i Sverige. Nedgången i barnafödandet som började under 2022 har fortsatt. Pandemin, kriget i Ukraina och nedgången i ekonomin i stort är några orsaker som pekas ut. Samtidigt syns ingen tydlig vändning i prognoserna för de kommande åren.

Minskat barnafödande påverkar kommunen
KOLL. Kommundirektör Annika Hellberg har koll på att barnafödandet minskar i Vallentuna, liksom i stora delar av landet. Foto: Arkivbild/Roffe Andersson

Att det föds färre barn påverkar kommunerna som har till uppgift att se till att det finns förskolor och skolor. På vissa håll har det redan börjat bli svårt att fylla förskoleplatser, vilket kan göra att förskolor får stänga. Men i Vallentuna finns inga sådana planer.

– Vi var ganska tidiga på bollen. Vi såg att Lovisedal och Bällstaberg är området där antal barn minskat mest, i och med att den förväntade generationsväxlingen uteblev. Det var inte så många barnfamiljer som flyttade in utan äldre valde särskilt under pandemin att bo kvar i sina hus, berättar Susanna Falk, utbildningschef på Vallentuna kommun.

När antal barn minskade i området fick Sjumilaskogens förskola stänga. Men inga fler förskolor eller skolor berörs.

– Just nu har vi något färre elever på skolor och förskolor i kommunen, men vi har inga planer på att lägga ner någonstans, säger Susanna Falk.

På andra ställen i Storstockholm har verksamhet dock tvingats dra ner, vilket gjort att det blivit lättare att rekrytera behöriga lärare, berättar Susanna Falk.

– Konkurrensen om lärare är lägre och fler kommuner har färre klasser att besätta med lärare.

Efter pandemin följde ett osäkert ekonomiskt läge, med inflation och höjda räntor, vilket tillsammans med det låga barnafödandet har gjort att färre barnfamiljer flyttat till Vallentuna de senaste åren.

– Vi vet att det är populärt att flytta hit när man bildar familj, har ett barn och väntar nästa. Då vill man flytta från lägenhet, ner på marken till ett småhus och då flyttar man hit för att det är tryggt, man kan bo nära både kultur och natur och vi har goda pendlingsmöjligheter, säger Vallentunas kommundirektör Annika Hellberg.

Men de senaste åren har som sagt barnafödandet minskat och trenden framåt ser inte så ljus ut. Enligt Statistiska centralbyråns prognoser kommer 90-talisterna inte att få barn i samma utsträckning som tidigare generationer.

Enligt Annika Hellberg gör Vallentuna flera saker för att locka barnfamiljer till kommunen. Generellt handlar det om att Vallentuna ska vara ”en attraktiv kommun att bo, leva och verka i”. Att skolor och förskolor har hög kvalitet, vet man är attraktivt för barnfamiljer, samt att kommunen är trygg.

– Vi är till exempel en av Sveriges 25 bästa skolkommuner när det gäller antal elever som går ut grundskolan med godkänt samt har höga meritvärden, berättar Annika Hellberg.

Vallentuna klassas som en trygg kommun. Ingenstans i Norrort finns några öppna drogscener och det arbetar man för att behålla i samarbete med myndigheter och civilsamhället, såsom hemvärnet och kyrkorna.

Att möjliggöra för bostadsbyggande står också högt på agendan för att locka fler till kommunen. Och medan vissa grannkommuner dragit i bromsen för bostadsbyggandet, fortsätter Vallentuna att bygga i Kristineberg, Ormsta-Stensta och bygga ut i Lindholmen.

– Vi ser att i Vaxholm, Lidingö och Danderyd bygger man inte lika mycket längre. Det kan göra att det blir mer attraktivt att flytta till oss i Vallentuna. Många vill gärna flytta in i ett nytt bostadsområde, till radhus, kedjehus eller villa. Hos oss finns en blandning av bostäder både centrumnära och nära natur och landsbygd, säger Annika Hellberg.