NYHETER 2022-08-04 KL. 11:15

Nu erbjuds vaccinering mot apkoppor

Av Uffe Lindeborg

Nu erbjuds vaccinering mot apkoppor
Apkoppor Illustration: Adobe/Vallentuna Nya

Smittspridningen av apkoppor ökar och i förra veckan meddelade regionen i Stockholm att 63 fall av sjukdomen anmälts i länet. Under förra veckan startades också vaccination mot apkoppor.

Hittills finns inga kända fall av smitta i Vallentuna. Då kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska är på semester redogjorde istället socialchef David Gyllenstråle om det nuvarande läget.

– I Vallentuna har vi inga fall av apkoppor i våra verksamheter, säger han.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som har varit i nära kontakt med en person som har apkoppor efter att hen fått symtom erbjuds vaccin. De som erbjuds vaccination identifieras via smittspårning och kommer att bli kallade av vården. Det går inte att själv boka tid för vaccination.

Efter att man utsatts för smittorisk gäller det att agera ganska snabbt. Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från tillfället man exponerats för smitta, men kan i vissa fall ges upp till 14 dagar efteråt.

Efter en medicinsk bedömning blir personer som riskerar att bli sjuka vaccinerade med en eller två doser. Har en person redan utvecklat symtom blir denne inte vaccinerad.

– Om du har symtom som du tror beror på att du har smittats av apkoppsvirus bör du söka vård genom att ringa 1177. Om du har infekterade personer i din närhet bör du undvika nära kontakt med dessa. Sexuella kontakter utgör en särskilt hög smittrisk, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Lindrigare variant i Europa
Även om själva kopporna upplevs som väldigt besvärande så är det senaste utbrottet av sjukdomen mildare än vid
tidigare utbrott i afrikanska länder. Där har allvarlig sjukdom och enstaka dödsfall rapporterats, främst hos personer med nedsatt immunförsvar, barn och gravida. I det aktuella utbrottet i länder där apkoppor normalt inte förekommer har flest fall rapporterats i Europa. Två personer i Spanien har avlidit under detta utbrott, men de flesta har haft en lindrig sjukdom där framför allt smärta från blåsorna har dominerat sjukdomsbilden.

Uffe Lindeborg
uffe@vallentunanya.se

Fakta om apkoppor: Apkoppor orsakas av apkoppsvirus, en art av ortopoxvirus. Ny kunskap om hur sjukdomen sprids tillkommer löpande. Apkoppor smittar framför allt vid nära fysisk kontakt med en person som är infekterad. Fysiska sexuella kontakter, eller andra nära hudkontakter med en smittsam person, utgör en särskilt hög risk.
Källa: Folkhälsomyndigheten



Symtom och komplikationer
Symtomen på apkoppor är ofta relativt milda, men kan orsaka smärta och obehag. Dessa symtom är vanliga:
- blåsor eller sår på bålen, armar, ben, händer och fötter
- blåsor eller sår i ansiktet eller i och runt munnen
- blåsor eller sår på och runt könsorganen och runt analöppningen
- svårigheter att äta och dricka på grund av blåsor eller sår som kliar och gör ont
- problem med avföring, t.ex. diarré, och svårigheter att kissa
- feber
- ont i huvudet och i musklerna
- svullna lymfkörtlar
- smärta runt analöppningen och i ändtarmen
- tyngdkänsla i nedre delen av magen och i bäckenet.